Mulet lamenta que ni el Gobierno contemple inversiones ni los partidos asimilados acepten las enmiendas para incluir actuaciones.
Castelló a 05 de enero de 2021. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet ha expuesto hoy que las enmiendas a los PGE 2021, en su trámite en el Senado, que pedía partidas para estudiar, proyectar, o ejecutar los accesos necesarios a la AP-7 desde buena parte de los municipios valencianos, han sido rechazados con los votos de PSOE, ECP, ERC-EH Bildu y PNV al no aceptar ninguna.
Mulet ha recordado que justamente después de un año de haber conseguido, con la movilización de ciudadana, la no renovación de la concesión de explotación privada de la AP7, el Gobierno continua sin avanzar en la creación de los accesos desde los municipios a este vial.
Para el senador valencianista “ por culpa del PSOE, los valencianos y valencianas hemos tenido que pagar injustamente desde 1986 una autopista que ya habíamos pagado de manera reiterada, una infraestructura que nacía en 1970 cuando el gobierno franquista firmaba un decreto de ejecución y régimen expropiatorio para los terrenos necesarios de la autopista. La primera fue adjudicada a Autopistas del Mare Nostrum, S.A. Concesionaria del Estado, por Decreto 2052/1971, de 23 de julio (BOE de 8 de septiembre de 1971) y la segunda a esta misma sociedad por Decreto 3477/1972, de 21 de diciembre, (BOE de 22 de diciembre de 1972), como prolongación de la anterior. Esta explotación sufrió tres prórrogas injustas que Aumar pactó sucesivamente con Gobiernos de la UCD, del PSOE (en 1986) y del PP (por 13 años más, hasta 2019).
A pesar de saber que el 31 de diciembre de 2019 terminaba el plazo de gestión privada, el ministro Ábalos estuvo durante meses con la amenaza constante de una nueva explotación privada, y sin avanzar ni un milímetro en los nuevos accesos.
La propia Generalitat envió en verano de 2018 un documento/ estudio con la propuesta de nuevos accesos desde los municipios a este vial una vez liberalizado. El Gobierno, hizo caso omiso de nuevo
La coalición ha venido defendiendo desde 2018 la necesidad de dotar de partidas concretes para con mayor diligencia ir desarrollando estos accesos al vial recuperado “ con la construcción de esta autopista en los 70, la cicatriz en nuestro territorio y pérdida de conexiones históricas, de terrenos de cultivo, fue enorme, muchos de nuestros pueblos vieron como su término municipal quedaba destrozado por el paso de la autopista, pero para poder usarla tocaba hacer decenas de quilómetros para acceder a esta, y encima pagar por usarla. Ahora, si hemos rescatado por fin a pesar de PSOE y PP esta autopista, este vial que tanto impacto ha tenido, ha de servir para vertebrar nuestro territorio, y antes de duplicar viales, hay que garantizar accesos directos y prácticos desde estos municipios para vertebrar, dinamizar y hacer más operativo este vial.
En ese sentido, desde Compromís se pedía destinar partidas para garantizar accesos desde Vinarós, Benicarló, Ribera de Cabanes, Benicàssim, Almenara,Vila-real, Borriana Alzira-Algemesí, Gandia, Oliva , Altea, , Tavernes de la Valldigna, Gata, Calp Ondara, Pedreguer, l’Alfàs del Pi, Xàbia y La Nucia entre otras, ha indicado el senador valencianista “ sabemos que obviamente hay que priorizar y calendarizar este tipo de actuaciones, y que en muchas comarcas los accesos pueden generar controversia por su trazado u oportunidad, pero no podemos estar, un año después, sin nada”
El voto en contra de los partidos del Gobierno y asimilados han vuelto a dar la espalda a las reivindicaciones de inversiones concretas para el territorio valenciano.
PSOE, ECP, ERC-EH Bildu i PNB voten al Senat en contra d’impulsar els nous accessos des dels municipis valencians a l’AP-7 liberalitzada.
Mulet lamenta que ni el Govern contemple inversions ni els partits assimilats accepten les esmenes per a incloure actuacions.
Castelló a 05 de gener de 2021. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha exposat hui que les esmenes als PGE 2021, en el seu tràmit al Senat, que demanava partides per a estudiar, projectar, o executar els accessos necessaris a l’AP-7 des de bona part dels municipis valencians, han sigut rebutjats amb els vots de PSOE, ECP, ERC-EH Bildu i PNB en acceptar-ne cap.
Mulet ha recordat que justament al cap d’un any d’haver aconseguit, amb la mobilització de ciutadana, la no renovació de la concessió d’explotació privada de l’AP7, el Govern contínua sense avançar en la creació dels accessos des dels municipis a aquest vial.
Per al senador valencianista “ per culpa del PSOE, els valencians i valencianes hem hagut de pagar injustament des de 1986 una autopista que ja havíem pagat de manera reiterada, una infraestructura que naixia en 1970 quan el govern franquista signava un decret d’execució i règim expropiatori per als terrenys necessaris de l’autopista. La primera va ser adjudicada a Autopistes del Mare Nostrum, S. a. Concessionària de l’Estat, per Decret 2052/1971, de 23 de juliol (BOE de 8 de setembre de 1971) i la segona a aquesta mateixa societat per Decret 3477/1972, de 21 de desembre, (BOE de 22 de desembre de 1972), com a prolongació de l’anterior. Aquesta explotació va patir tres pròrrogues injustes que Aumar va pactar successivament amb Governs de la UCD, del PSOE (en 1986) i del PP (per 13 anys més, fins a 2019).
Malgrat saber que el 31 de desembre de 2019 acabava el termini de gestió privada, el ministre Ábalos va estar durant mesos amb l’amenaça constant d’una nova explotació privada, i sense avançar ni un mil·límetre en els nous accessos.
La mateixa Generalitat va enviar a l’estiu de 2018 un document/ estudie amb la proposta de nous accessos des dels municipis a aquest vial una vegada liberalitzat. El Govern, va fer cas omís de nou.
La coalició ha vingut defensant des de 2018 la necessitat de dotar de partides concretes envers major diligència anar desenvolupant aquests accessos al vial recuperat “ amb la construcció d’aquesta autopista en els 70, la cicatriu en el nostre territori i pèrdua de connexions històriques, de terrenys de cultiu, va ser enorme, molts dels nostres pobles van veure com el seu terme municipal quedava destrossat pel pas de l’autopista, però per a poder usar-la tocava fer desenes de quilómetros per a accedir a aquesta, i damunt pagar per usar-la. Ara, si hem rescatat per fi malgrat PSOE i PP aquesta autopista, aquest vial que tant d’impacte ha tingut, ha de servir per a vertebrar el nostre territori, i abans de duplicar vials, cal garantir accessos directes i pràctics des d’aquests municipis per a vertebrar, dinamitzar i fer més operatiu aquest vial.
En aqueix sentit, des de Compromís es demanava destinar partides per a garantir accessos des de Vinaròs, Benicarló, Ribera de Cabanes, Benicàssim, Almenara,Vila-real, Borriana Alzira-Algemesí, Gandia, Oliva , Altea, , Tavernes de la Valldigna, Gata, Calp Ondara, Pedreguer, l’Alfàs del Pi, Xàbia i La Nucia entre altres”, ha indicat el senador valencianista “ sabem que òbviament cal prioritzar i calendarizar aquest tipus d’actuacions, i que en moltes comarques els accessos poden generar controvèrsia pel seu traçat o oportunitat, però no podem estar, un any després, sense res”
El vot en contra dels partits del Govern i assimilats han tornat a donar l’esquena a les reivindicacions d’inversions concretes per al territori valencià.