Reclama a Economia i Treball respostes i iniciatives de tota mena per a abordar la crisi que pot suposar l’anunci de retirar-se d’Europa per a milers de llocs de treball, indústria auxiliar i les seues famílies al País Valencià. Ford ha rebut en els últims anys ajudes de l’Estat pròximes als 119 milions d’euros
Madrid, 4 de febrer de 2023
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha demanat al Govern estatal que s’implique en el futur de Ford i la seua presència a Europa i a Almussafes, després de l’anunci de la firma de retirar-se del continent i reduir la seua plantilla al País Valencià de manera dràstica. Per això el representant valencià reclamarà la compareixença del president i ministeris implicats (Ocupació i Economia) perquè detallen quines mesures adoptaran per a tractar d’evitar els acomiadaments, després que l’empresa anunciara fa escassos mesos els seus plans de llançar nous vehicles elèctrics a Europa en 2024.
Mulet ha recordat la necessitat de plantejar-se el model de subvencions a les empreses fabricants de vehicles. “Recentment vam preguntar per les subvencions i operacions avalades a Ford. En la seua resposta el Govern ens informa de les ajudes vinculades a la firma que han ascendit en 16 anys a uns 119 milions d’euros amb unes contraprestacions per la seua part poc transparents. Les ajudes de les administracions a aquesta classe de macroempreses, són per a assegurar els llocs de treball. Si després de finançar-se d’aquesta manera amb l’esforç de tots, opten per deslocalitzar o acomiadar a treballadors, tocaria per ètica que retornaren els diners invertits per les administracions públiques. Estem parlant de 119 milions de diners de l’Estat (és a dir, de tots) sense comptar els que haja pogut aportar la Generalitat. Quan arriben males notícies o els seus comptes ixen malament, com l’anunciada recentment, és el moment de preguntar-se si valen d’alguna cosa les ajudes a l’adquisició de cotxes, incentius a la compra, PERTE i qualsevol altra ajuda pagada amb els diners de tots si el compromís per la seua part amb el seu personal i els territoris és tan feble com estem veient”, ha assenyalat el portaveu de Compromís a la Cambra Alta.
“Per això i amb l’experiència que hem patit ja en el nostre territori amb la crisi a les indústries ceràmiques gasintensivas, on hem vist que els ministeris no han estat on devien durant mesos, els reclamem que, amb la màxima celeritat, es bolquen per a auditar les subvencions atorgades, així com iniciatives i respostes de tota mena per a abordar la crisi que s’acosta sobre aquestes indústries del territori valencià i per a milers de famílies i indústries auxiliars”, ha exigit.
D’altra banda, Mulet ha demanat a l’Executiu que “exploren la possibilitat d’animar a la firma a produir vehicles elèctrics aprofitant la pròxima construcció de la Gigafactoría de Volkswagen a Sagunt i que aquesta zona optimitze l’existència de fons dedicats a la conversió elèctrica”, la qual cosa al seu judici ha de passar per “accelerar la presència de carregadors, de xarxes públiques de recàrrega i de mesures que afavorisquen la mobilitat en aquesta classe de vehicles. No podem ser ostatges de deslocalitzacions o de les exigències de les empreses que canvien de parer cada trimestre. Es tracta de convèncer-los que ací es pot produir amb qualitat, gent formada i garanties”.
Compromís pide al Gobierno medidas para evitar los despidos en Almussafes y reclama auditar las subvenciones públicas al sector
Reclama a Economía y Trabajo respuestas e iniciativas de todo tipo para atajar la crisis que puede suponer el anuncio de retirarse de Europa para miles de puestos de trabajo, industria auxiliar y sus familias en el País Valenciano. Ford ha recibido en los últimos años ayudas del Estado cercanas a los 119 millones de euros
Madrid, 4 de febrero de 2023
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha pedido al Gobierno estatal que se implique en el futuro de Ford y su presencia en Europa y en Almussafes, tras el anuncio de la firma de retirarse del continente y reducir su plantilla en el País Valenciano de forma drástica. Por ello el representante valenciano reclamará la comparecencia del presidente y ministerios implicados (Empleo y Economía) para que detallen qué medidas van a adoptar para tratar de evitar los despidos, después que la empresa anunciara hace escasos meses sus planes de lanzar nuevos vehículos eléctricos en Europa en 2024.
Mulet ha recordado la necesidad de plantearse el modelo de subvenciones a las empresas fabricantes de vehículos. “Recientemente preguntamos por las subvenciones y operaciones avaladas a Ford. En su respuesta el Gobierno nos informa de las ayudas vinculadas a la firma y que han ascendido en 16 años a unos 119 millones de euros con unas contraprestaciones por su parte poco transparentes. Las ayudas de las administraciones a este tipo de macroempresas, son para asegurar los puestos de trabajo. Si después de financiarse de esta manera con el esfuerzo de todos, optan por deslocalizar o despedir a trabajadores, tocaría por ética que devolvieran el dinero invertido por las administraciones públicas. Estamos hablando de 119 millones de dinero del Estado (o sea, de todos) sin contar los que haya podido aportar la Generalitat. Cuando llegan malas noticias o sus cuentas salen mal, como la anunciada recientemente, es el momento de preguntarse si valen de algo las ayudas a la adquisición de coches, incentivos a la compra, PERTE y cualquier otra ayuda pagada con el dinero de todos si el compromiso por su parte con su personal y los territorios es tan débil como estamos viendo”, ha señalado el portavoz de Compromís en la Cámara Alta.
“Por eso y con la experiencia que hemos sufrido ya en nuestro territorio con la crisis a las industrias cerámicas gasintensivas, donde hemos visto que los ministerios no han estado donde debían durante meses, les reclamamos que, con la máxima celeridad se vuelquen para auditar las subvenciones otorgadas, así como iniciativas y respuestas de todo tipo para atajar la crisis que se cierne sobre estas industrias del territorio valenciano y para miles de familias e industrias auxiliares”, ha exigido.
Por otro lado, Mulet ha pedido al Ejecutivo que “exploren la posibilidad de animar a la firma a producir vehículos eléctricos aprovechando la próxima construcción de la Gigafactoría de Volkswagen en Sagunt y que esta zona optimice la existencia de fondos dedicados a la conversión eléctrica”, lo que a su juicio debe pasar por “acelerar la presencia de cargadores, de redes públicas de recarga y de medidas que favorezcan la movilidad en esta clase de vehículos. No podemos ser rehenes de deslocalizaciones o de las exigencias de las empresas que cambian de parecer cada trimestre. Se trata de convencerles de que aquí se puede producir con calidad, gente formada y garantías”.