El senador recorda dels actuals 2 milions de l’Estat en el Palau segueixen molt lluny dels 12 milions del Teatre Real, els 64 per al Prado, el 18,5 del Thyssen i els 42 del Reina Sofia de Madrid, els 10 del Liceu de Barcelona o els 2,5 de la Maestranza de Sevilla
MADRID, 30 de juny de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha exigit al ministre de Cultura Miquel Iceta, un “tracte just” que contribuïsca a millorar el funcionament i programació del complex teatral i operístic del Palau de les Arts de València, que només rep dos milions d’euros de l’Estat.
“Els valencians volem dinamitzar la cultura i volem que les nostres infraestructures puguen estar en els circuits internacionals dels espectacles musicals. Una tasca complicada si es manté aquesta raquítica col·laboració del Govern espanyol en subvencions, com si no fórem els valencians també Estat”, ha indicat Mulet. El portaveu de Compromís li ha recordat al ministre que el Museu de Belles Arts és la segona pinacoteca de l’Estat i que l’IVAM percep 400.000 euros de subvenció, enfront del 1,1 milions del Macba o els 2,1 del MNAC i que Les Arts segueixen molt lluny dels 12,1 milions del Teatre Real de Madrid, els més de 10 milions del Liceu, els 2,5 per al Teatre de la Maestranza o els cent milions per a llogar per 15 anys part de la col·lecció de Carmen Thyssen-Bornemisza que ja rep 18,5 milions; els 42,3 milions del Reina Sofia de Madrid o els quasi 64 del Prado.
Mulet també ha posat com a exemples que, dels 196 milions que, en els PGE de 2021 es destina a museus, per al País Valencià, “només hi ha calderilla”. “Aproven sense parpellejar milionàries quantitats per als museus de la capital, concentrant allí la cultura, generant un efecte multiplicador bestial sobre l’economia madrilenya i les seues empreses, amb una mentalitat radial insultant”, ha afegit. D’altra banda, ha restat importància a la millora en un milió del que percep el Palau de les Arts i que Iceta s’ha afanaten destacar per duplicar en un any la seua subvenció i li ha demanatque la incorporació del Ministeri a través de l’INAEM als òrgans de govern de la Fundació Palau de les Arts vinga acompanyada d’una decidida millora estable en el seu finançament.
Mulet li ha recordat a Iceta que “res garanteix que aquesta subvenció s’executarà o mantenir a partir de 2024. El potent sector cultural valencià, ha fet bé les coses com reflecteixen les xifres de visitants anuals dels seus recintes culturals. No podem quedar-nos arrere en un moment en el qual la destinació està de moda i rep xifres de visitants gens menyspreables”. A continuació, li ha recordat que “els nostres espais requereixen d’inversions per a convertir-se en llocs emblemàtics i imprescindibles que situen més si cap a València, la tercera ciutat de l’Estat, en el mapa cultural. Sempre som els pitjor tractats en el finançament. Per això li demanem que els diners que són de tots es distribuïsquen entre tots, perquè un repartiment just acaba repercutint en ocupació, personal, conservació, accés a la cultura, visitants i rellevància internacional en els rànquings de museus, on es perpetuen espais de segona i de primera, com els de Madrid, que compten amb un estatusespecífic gràcies als Pressupostos Generals de l’Estat”.
Compromís pide más financiación a Miquel Iceta para el Palau de les Arts: “siempre somos los peor parados en la financiación”
El senador recuerda de los actuales 2 millones del Estado en el Palau siguen muy lejos de los 12 millones del Teatro Real, los 64 para El Prado, los 18,5 Thyssen y los 42 del Reina Sofía de Madrid, los 10 del Liceu de Barcelona o los 2,5 de la Maestranza de Sevilla
MADRID, 30 de junio de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha exigido al ministro de Cultura Miquel Iceta, un “trato justo” que contribuya a mejorar el funcionamiento y programación del complejo teatral y operístico del Palau de les Arts de València, que tan solo recibe dos millones de euros del Estado.
“Los valencianos queremos dinamizar la cultura y queremos que nuestras infraestructuras puedan estar en los circuitos internacionales de los espectáculos musicales. Una tarea complicada si se mantiene esta raquítica colaboración del Gobierno en subvenciones, como si no fuéramos los valencianos también Estado”, ha indicado Mulet. El portavoz de Compromís le recordó que el Museu de Belles Arts es la segunda pinacoteca del Estado y que el IVAM percibe 400.000 euros de subvención, frente al 1,1 millones del Macba o los 2,1 del MNAC y que Les Arts siguen muy lejos de los 12,1 millones del Teatro Real de Madrid, los más de 10 millones del Liceu, los 2,5 para el Teatro de la Maestranza o los cien millones para alquilar por 15 años parte de la colección de Carmen Thyssen-Bornemisza que ya recibe 18,5 millones; los 42,3 millones del Reina Sofía de Madrid o los casi 64 del Prado.
Mulet también ha puesto como ejemplos que, de los 196 millones que, en los PGE de 2021 se destina a museos, para el País Valenciano, “solo hay calderilla”. “Aprueban sin pestañear millonarias cantidades para los museos de la capital, concentrando allí la cultura, generando un efecto multiplicador bestial sobre la economía madrileña y sus empresas, con una mentalidad radial insultante”, ha añadido. Por otro lado, restó importancia a la mejora en un millón de lo que percibe el Palau de les Arts y que Iceta se afanó en destacar por duplicar en un año su subvención y le pidió que la incorporación del Ministerio a través del INAEM a los órganos de gobierno de la Fundació Palau de les Arts, venga acompañada de una decidida mejora estable en su financiación.
Mulet le ha recordado a Iceta que “nada garantiza que esta subvención se va a ejecutar o mantener a partir de 2024. El potente sector cultural valenciano, ha hecho bien las cosas como se refleja en las cifras de visitantes anuales de sus recintos culturales. No podemos quedarnos atrás en un momento en el que el destino está de moda y que recibe cifras de visitantes nada desdeñables”. A continuación, le recordó que “nuestros espacios requieren de inversiones para convertirse en lugares emblemáticos e imprescindibles que sitúen más si cabe a València, la tercera ciudad del Estado, en el mapa cultural. Siempre somos los peor parados en la financiación. Por eso le pedimos que el dinero que es de todos se distribuya entre todos, porque un reparto justo acaba repercutiendo en empleo, personal, conservación, acceso a la cultura, visitantes y relevancia internacional en los rankings de museos, donde se perpetúan espacios de segunda y de primera, como los de Madrid, que cuentan con un status específico gracias a los Presupuestos Generales del Estado”.