Mulet lamenta que el Govern opte per la via escapista i les bones paraules, però sense assumir un sol compromís amb els grafitis de les fortificacions de Peníscola titularitat de l’Estat o la cova de Bolomor (Tavernes de la Valldigna)
MADRID, 28 de juny de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat la poca predisposició malgrat les bones paraules “perquè res canvie” del ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, en qüestions de responsabilitat de l’Estat en elements patrimonials radicats en el territori valencià que li ha traslladat el portaveu de Compromís. Sense assumir un sol compromís, Iceta s’ha dedicat a reiterar que “per als serveis del ministeri segueix sense estar resolta la qüestió de la titularitat del castell de Peníscola i això ens suposa un impediment a l’hora d’actuar en el patrimoni” i que no exclou cap possibilitat per a la salvaguarda d’un patrimoni tan important com és el de la ciutat del Papa Luna.
Després de la rèplica de Mulet, en la qual ha enlletgit al ministeri que hagen de ser “els ajuntaments de grandària mitjana els qui hagen d’afrontar despeses per a qüestions que no són de la seua competència, el que em preocupa. Espere que el seu compromís es materialitze i actuen de forma decidanada per a protegir aquests gravats i l’estabilitat de les muralles”, Iceta ha anunciat que la intenció del Ministeri passa per la utilització del 2% cultural per a abordar una actuació global en el conjunt arquitectònic de Peníscola.
Cova de Bolomor
D’altra banda, el ministre de Cultura i Esport, s’ha obert, després de les iniciatives i preguntes del senador de Compromís, Carles Mulet, “a invertir en un futur o col·laborar amb l’Ajuntament de Tavernes de la Valldigna” per a la creació del Centre d’Interpretació de la Cova de Bolomor. Iceta ha recordat que la gestió d’aquest jaciment no és estatal ni existeixen convenis amb aquest. “Això no impedeix que des de l’Institut de Patrimoni Cultural es col·labore amb allò que se’ns demane des d’institucions, al marge que siga de la nostra titularitat o no. Intentem ajudar a tothom, però en el cas d’aquesta cova no tenim aportacions que fer. Si en algun moment se’ns demana suport el considerarem i a això ajuda que ajuntament, comunitat autònoma i diputació vinguen junts de la mà per a treballar més i millor en benefici d’un patrimoni sens dubte important i de tots”, ha assenyalat.
Des de Compromís valoren “molt positivament aquest canvi d’actitud” després de les accions realitzades des de Compromís per a reclamar la implicació del Ministeri amb la cova de Bolomor.
L’excavació de la cavitat ha proporcionat abundants materials prehistòrics, restes lítiques, òssies, estructures de combustió, així com fòssils d’homínids. El jaciment és especialment important per la seua àmplia cronoestratigrafia que abasta des del Plistocè mitjà als inicis del Plistocè superior, entre 100.000 i 350.000 anys abans del present.
Les troballes més rellevants concerneixen les restes associades al poblament humà més antic conegut de les terres valencianes que corresponen al Paleolític antic. La investigació ha documentat un excepcional i únic registre prehistòric sobre la utilització de llars al llarg de 250.000 anys, parlem de les primeres evidències d’ús de foc controlat en la Península Ibèrica que se situen entre les més antigues d’Europa.
Compromís pide al ministro de Cultura que evite que administraciones sin competencias deban suplir la inacción del Ministerio con el patrimonio cultural
Mulet lamenta que el Gobierno opte por la vía escapista y las buenas palabras, pero sin asumir un solo compromiso con los grafitis de las fortificaciones de Peñíscola titularidad del Estado o la cueva de Bolomor (Tavernes de la Valldigna)
MADRID, 28 de junio de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado la poca predisposición a pesar de las buenas palabras “para que nada cambie” del ministro de Cultura y Deporte, Miquel Iceta, en cuestiones de responsabilidad del Estado en elementos patrimoniales radicados en el territorio valenciano que le ha trasladado el portavoz de Compromís. Sin asumir un solo compromiso, Iceta se ha dedicado a reiterar que “para los servicios del ministerio sigue sin estar resuelta la cuestión de la titularidad del castillo de Peñíscola y eso nos supone un impedimento a la hora de actuar en el patrimonio” y que no excluye ninguna posibilidad para la salvaguarda de un patrimonio tan importante como es el de la ciudad del Papa Luna.
Tras la réplica de Mulet, en la que ha afeado al ministerio que tengan que ser “los ayuntamientos de tamaño mediano quienes deban afrontar gastos para cuestiones que no son de su competencia, algo que me preocupa. Espero que su compromiso se materialice y actúen de forma decidida para proteger estos grabados y la estabilidad de las murallas”, Iceta anunció que la intención del Ministerio pasa por la utilización del 2% cultural para abordar una actuación global en el conjunto arquitectónico de Peñíscola.
Cueva de Bolomor
Por otro lado, el ministro de Cultura y Deporte, se ha abierto, tras las iniciativas y preguntas del senador de Compromís, Carles Mulet, “a invertir en un futuro o colaborar con el Ayuntamiento de Tavernes de la Valldigna” para la creación del Centro de Interpretación de la Cueva de Bolomor. Iceta ha recordado que la gestión de este yacimiento no es estatal ni existen convenios con el mismo. “Eso no impide que desde el Instituto de Patrimonio Cultural se colabore con aquello que se nos pide desde instituciones al margen que sea de nuestra titularidad o no. Intentamos ayudar a todo el mundo, pero en el caso de esta cueva no tenemos aportaciones que hacer. Si en algún momento se nos pide apoyo lo consideraremos y a ello ayuda que ayuntamiento, comunidad autónoma y diputación vengan juntos de la mano para trabajar más y mejor en beneficio de un patrimonio sin duda importante y de todos”, ha señalado.
Desde Compromís valoran “muy positivamente este cambio de actitud” después de las acciones realizadas desde Compromís para reclamar la implicación del Ministerio con la cueva de Bolomor.
La excavación de la cavidad ha proporcionado abundantes materiales prehistóricos, restos líticos, óseos, estructuras de combustión, así como fósiles de homínidos. El yacimiento es especialmente importante por su amplia cronoestratigrafía que abarca desde el Pleistoceno medio a los inicios del Pleistoceno superior, entre 100.000 y 350.000 años antes del presente.
Los hallazgos más relevantes conciernen a los restos asociados al poblamiento humano más antiguo conocido de las tierras valencianas que corresponden al Paleolítico antiguo. La investigación ha documentado un excepcional y único registro prehistórico sobre la utilización de hogares a lo largo de 250.000 años, hablamos de las primeras evidencias de uso de fuego controlado en la Península Ibérica que se sitúan entre las más antiguas de Europa.