El representant de la coalició en la Cambra Alta reclama recuperar les línies tancades en les últimes dècades per a pal·liar el dany territorial
MADRID, 8 de juny de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat hui al Senat posar en el centre del sistema ferroviari estatal a les persones i no únicament els beneficis de les empreses i les propostes sorgides d’abaratir bitllets eliminant cànons per a afavorir únicament trens elitistes com l’AVE. El senador valencià ha defensat que “si volem millorar el sistema ferroviari i la mobilitat de les persones, és necessari un estudi per a reobrir estacions i línies tancades en les últimes dècades, en el marc d’un pla contra el canvi climàtic i el calfament global i la pèrdua de població en nombroses zones de l’Estat espanyol”.
La coalició aposta així mateix per, en coordinació amb la resta d’administracions amb competències en transports, empreses i organismes públics i davant l’espiral del preu dels combustibles i l’evolució de l’IPC, “apostar per un bo com el que s’ha adoptat recentment a Alemanya amb gran èxit, de tarifa plana per als usuaris de transport públic”. Un posicionament per aquest tipus de transports, segons la coalició, milloraria la qualitat de l’aire i reduiria les partícules contaminants de l’atmosfera, mitigant alhora aquest factor de risc de la mortalitat; evitaria accidents de trànsit entre vehicles privats “i també es convertiria una ferramenta que contribuïra a ajudar a les economies domèstiques en la lluita contra la inflació i el cost dels combustibles, així com per a vertebrar el país”, ha recalcat el portaveu de Compromís al Senat.
La coalició també ha plantejat que s’estudien noves declaracions d’Obligació de Servei Públic (OSP) en la xarxa de tren convencional, que és el que utilitza la immensa majoria de la població, vertebra el territori i contribueix a fixar la població, enfront de models com l’AVE, que desplacen població, activitat econòmica i absorbeix ingents quantitats de recursos econòmics. “Considerem imprescindible recobrar totes aquelles freqüències que van ser eliminades amb la pandèmia i que no han sigut encara restablides i apostar per un disseny ferroviari que supere l’absurd sistema radial i l’aposta megalòmana per l’Alta Velocitat, que puga suplir els anomenats vols curts”, ha justificat.
Mulet ha recordat al PP que “amb els seus fets van perpetrar el desmantellament del tren convencional i condemnar a bona part del nostre territori a pitjors serveis apostant per l’AVE i deteriorant la resta del sistema ferroviari, en restar-li recursos i beneficiant a empreses privades darrere d’una suposada entrada de nova oferta, pagant-ho la ciutadania, per descomptat. Diguem-ho clarament: Voler abaratir el preu del bitllet llevant cànons a la competència com Vostès pretenen, és voler que les empreses privades guanyen més a costa que la diferència la pague l’Estat, és a dir tots nosaltres. És indigne. Portem ja massa festes pagades de l’AVE, un tren elitista, que buida territoris i desmantella línies convencionals, incomunica poblacions intermèdies i suposa una despesa pròxima als 25 a 40 milions d’euros per quilòmetre, quan no tenen diners, o això diuen, per a mantenir obertes algunes línies estratègiques per mantindre comunicats extensos territoris”.
Mulet pide en el Senado una apuesta inequívoca por el tren convencional y rechaza más beneficios para el AVE “un tren elitista y que desvertebra el territorio”
El representante de la coalición en la Cámara Alta reclama recuperar las líneas cerradas en las últimas décadas para paliar el daño territorial
MADRID, 8 de junio de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado hoy en el Senado poner en el centro del sistema ferroviario estatal a las personas y no únicamente los beneficios de las empresas y las propuestas surgidas de abaratar billetes quitando cánones para favorecer únicamente trenes elitistas como el AVE. El senador valenciano ha defendido que “si queremos mejorar el sistema ferroviario y la movilidad de las personas, es necesario un estudio para reabrir estaciones y líneas cerradas en las últimas décadas, en el marco de un plan contra el cambio climático y el calentamiento global y la pérdida de población en numerosas zonas del Estado español”.
La coalición apuesta asimismo por, en coordinación con el resto de administraciones con competencias en transportes, empresas y organismos públicos y ante la espiral del precio de los combustibles y la evolución del IPC, “apostar por un bono como el que se ha adoptado recientemente en Alemania con gran éxito, de tarifa plana para los usuarios de transporte público”. Un posicionamiento por este tipo de transportes, según la coalición, mejoraría la calidad del aire y reduciría las partículas contaminantes de la atmósfera, mitigando a la vez este factor de riesgo de la mortalidad; evitaría accidentes de tráfico entre vehículos privados “y también se convertiría una herramienta que contribuyera a ayudar a las economías domésticas en la lucha contra la inflación y el coste de los combustibles, así como para vertebrar el país”, ha recalcado el portavoz de Compromís en el Senado.
La coalición también ha planteado que se estudien nuevas declaraciones de Obligación de Servicio Público (OSP) en la red de tren convencional, que es el que utiliza la inmensa mayoría de la población, vertebra el territorio y contribuye a fijar la población, frente a modelos como el AVE, que desplazan población, actividad económica y absorbe ingentes cantidades de recursos económicos. “Consideramos imprescindible recobrar todas aquellas frecuencias que fueron eliminadas con la pandemia y que no han sido todavía restablecidas y apostar por un diseño ferroviario que supere el absurdo sistema radial y la apuesta megalómana por la Alta Velocidad, que pueda suplir los llamados vuelos cortos”, ha justificado.
Mulet ha recordado al PP que “con sus hechos perpetraron el desmantelamiento del tren convencional y condenar a buena parte de nuestro territorio a peores servicios apostando por el AVE y deteriorando el resto del sistema ferroviario, al restarle recursos y beneficiando a empresas privadas en pos de una supuesta entrada de nueva oferta, pagándolo la ciudadanía, por supuesto. Digámoslo claramente: Querer abaratar el precio del billete quitando cánones a la competencia como Ustedes pretenden, es querer que las empresas privadas ganen más a costa de que la diferencia la pague el Estado, es decir todos nosotros. Es indigno. Llevamos ya demasiadas fiestas pagadas del AVE, un tren elitista, que vacía territorios y desmantela líneas convencionales, incomunica poblaciones intermedias y supone un gasto cercano a los 25 a 40 millones de euros por kilómetro, cuando no tienen dinero, o eso dicen, para mantener abiertas algunas líneas estratégicas para mantener comunicados extensos territorios”.