El senador titlla de “xarlataneria” tots els plans que s’incompleixen en el temps per a convertir en accessibles unes estacions que incompleixen la normativa vigent

MADRID, 3 de juny de 2022 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciat la política d’opacitat que practica el Govern quan és preguntat per les seues previsions per a garantir que es compleix la Llei d’Accessibilitat en els serveis públics, com als trens de rodalia i estacions. “És l’enèsima ocasió en la que preguntem de manera insistent i el Govern es nega a respondre sobre allò preguntat, vulnerant sistemáticamente els meus drets com a ciutadà i com a responsable públic, el propi reglament del Senat o la Constitució que sotmet al Govern al control parlamentari”, lamenta el senador valencianista. 

Mulet, que es va interessar pel cas de Felipe Folch, un veí d’Alcalà de Xivert amb diversitat funcional que va enviar una carta que va fer pública a Renfe i Adif, expressant la seua amargor per la impossibilitat d’agafar un tren de rodalia de forma sobrevinguda i no programada sense mediar abans una comunicació en la qual s’indique si el tren que té previst utilitzar és accessible o no, ha manifestat el seu “cansament”, pel fet que el Govern conteste “amb evasives”, per a evitar admetre que incompleix la normativa i que està tractant de manera indigna a les persones amb diversitat funcional. “Els vaig preguntar per les mesures que adoptarà el Govern per a impulsar una nova normativa o protocols que acaben amb aquesta discriminació; conèixer quines estacions del territori espanyol encara no són accessibles al 100% per a persones amb diversitat funcional o por què els trens de rodalia encara no són tots accessibles per a persones amb diversitat funcional. Tres preguntes fàcilment comprensibles. Es veu que en el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana i ADIF i ADIF Alta Velocitat (AV), no entenen les preguntes o són especialistes en no contestar allò que se li pregunta, al millor estil Ozores”, ha indicat. 

La coalició remarca que el propi Govern en la seua resposta admet que el 85% de viatgers que accedeix a estacions gestionades per ADIF transita per itineraris accessibles, percentatge que baixa fins al 82,5% en el cas de les quals gestiona RENFE. 

Són xifres més pròpies de la xarlataneria que dels fets, ja que de manera triomfal admeten que incompleixen la llei i que són milers els afectats diàriament als quals se’ls priva de la seua mobilitat, dels seus drets i se’ls considera persones de segona que han de demanar permís per a poder moure’s, quan desplaçar-se al poble del costat amb tren o de compres hauria de ser el més normal del món. El Govern continua suspenent en uns plans que no executa i no sanciona als seus responsables. Destina quantitats insuficients per a complir la llei i, pel camí, maltracta als usuaris de tren i a la ciutadania, que son en el fons per als qui treballa. I els fa vergonya admetre-ho”, ha conclòs.

Recentment la coalició ha reclamat també millorar l’accessibilitat de la Cambra Alta amb la instal·lació de portes automàtiques o corredisses en comptes de les pesades portes actuals per a millorar l’accessibilitat de tota la ciutadania, independentment de la seua capacitat de mobilitat, millorant la seua autonomia personal en benefici de tots i totes.

Gobierno elude ‘por vergüenza’ enumerar a Compromís las estaciones que no son 100% accesibles para las personas con diversidad funcional

El senador tilda de “charlatanería” todos los planes que se incumplen en el tiempo para convertir en accesibles unas estaciones que incumplen la normativa vigente

MADRID, 3 de junio de 2022 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha denunciado la política de opacidad que practica el Gobierno cuando es preguntado por sus previsiones para garantizar que se cumple la Ley de Accesibilidad en los servicios públicos, como en los trenes de cercanías y estaciones. “Es la enésima ocasión en la que preguntamos de manera insistente y el Gobierno se niega a responder sobre lo preguntado, vulnerando sistemáticamente mis derechos como ciudadano y como responsable público, el propio reglamento del Senado o la Constitución que somete al Gobierno al control parlamentario”, lamenta el senador valencianista. 

Mulet, que se interesó por el caso de Felipe Folch, un vecino de Alcalà de Xivert con diversidad funcional que envió una carta que hizo pública a Renfe y Adif, expresando su amargura por la imposibilidad de coger un tren de cercanías de forma sobrevenida y no programada sin mediar antes una comunicación en la que se indique si el tren que tiene previsto utilizar es accesible o no, ha manifestado su “hartazgo”, por el hecho que el Gobierno conteste “con evasivas”, para evitar admitir que incumple la normativa y que está tratando de forma indigna a las personas con diversidad funcional. “Les pregunté por las medidas va a adoptar el Gobierno para impulsar una nueva normativa o protocolos que terminen con esta discriminación; conocer qué estaciones del territorio español todavía no son accesibles al 100% para personas con diversidad funcional o por qué los trenes de cercanías todavía no son todos accesibles para personas con diversidad funcional. Tres preguntas fácilmente entendibles. Se ve que en el Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana y ADIF y ADIF Alta Velocidad (AV), no entienden las preguntas o son especialistas en no contestar a lo preguntado, al mejor estilo Ozores”, ha indicado. 

La coalición remarca que el propio Gobierno en su respuesta admite que el 85% de viajeros que accede a estaciones gestionadas por ADIF transita por itinerarios accesibles, porcentaje que baja hasta el 82,5% en el caso de las que gestiona RENFE.

Son cifras más propias de la charlatanería que de los hechos, ya que de forma triunfal admiten que incumplen la ley y que son miles los afectados diariamente a los que se les priva de su movilidad, de sus derechos y se les considera personas de segunda que deben pedir permiso para poder moverse, cuando desplazarse al pueblo de al lado en tren o de compras debería ser lo más normal del mundo. El Gobierno sigue suspendiendo en unos planes que no ejecuta y no sanciona a sus responsables. Destina cantidades insuficientes para cumplir la ley y, por el camino, maltrata a los usuarios de tren y a la ciudadanía, que es el fondo para quien trabaja. Y les da vergüenza admitirlo”, ha concluido.

Recientemente la coalición ha reclamado también mejorar la accesibilidad en la Cámara Alta con la instalación de puertas automáticas o correderas en vez de las pesadas puertas actuales para mejorar la accesibilidad de toda la ciudadanía, independientemente de su capacidad de movilidad, mejorando su autonomía personal en beneficio de todos y todas.