Aquesta mesura està sent un èxit en aquest país i està canviant els hàbits de mobilitat i la dependència dels combustibles fòssils
MADRID, 2 de juny de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha proposat adoptar un bo o tarifa plana per als usuaris del transport públic com la que es va implantar a Alemanya per a fer front a l’escalada de preus en els combustibles i la dependència exterior d’aquesta mena d’energia procedent de fonts fòssils, situació que s’ha agreujat amb la guerra d’Ucraïna.
“Vam veure amb admiració la proposta germànica de poder utilitzar autobusos, metres, trens i tota la xarxa de transport públic per 9 euros. Pensem que aquest és un bon punt de partida que assenyale un camí coherent i raonable de transició cap a models més sostenibles de mobilitat, que propicie canvis en la mobilitat de la gent, que siga decisiu com a aposta per la descarbonització de la nostra societat”, ha assenyalat el portaveu de Compromís.
El senador recorda com les estadístiques arrepleguen que el transport col·lectiu i ferroviari és providencial per a reduir la petjada de carboni i emissions de gasos d’efecte d’hivernacle (GEI). Des de la coalició recorden com “l’avió i especialment els automòbils i motocicletes són els principals responsables del mal al medi ambient per la seua ineficiència, de manera que és una situació d’emergència fomentar per tots els mitjans el transport públic, on el metro, el tren i el tramvia ocupen els llocs menys contaminants i la bicicleta”. El senador recorda que ”si bé algunes ciutats i autonomies han realitzat inequívoques apostes per transports ecoeficients, entenem que ha d’existir una harmonització en tot l’Estat de les mesures i la regulació o compensacions allí on siga necessari”, ha afegit.
Aposta davant l’escalada de preus
L’aposta per aquest tipus de transports milloraria la qualitat de l’aire i reduiria les partícules contaminants de l’atmosfera, mitigant alhora aquest factor de risc de la mortalitat; evitaria accidents de trànsit entre vehicles privats i també es convertiria una eina que contribuïra a ajudar a les economies domèstiques en la lluita contra la inflació i el cost dels combustibles. “Enfront de les decisions dels qui ens governen, de reduir o compensar l’IVA del consum d’aquests combustibles, mesures que no reformulen el model ni incorporen canvis decisius per a un futur més net, proposem destinar part d’aqueixos milers de milions a fomentar un transport més assequible, col·lectiu i net”, ha conclòs.
Compromís propone una tarifa plana para el transporte público ‘a la alemana’ como lucha contra el calentamiento y el alza del combustible
Esta medida está siendo un éxito en este país y está cambiando los hábitos de movilidad y la dependencia de los combustibles fósiles
MADRID, 2 de junio de 2022
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha propuesto adoptar un bono o tarifa plana para los usuarios del transporte público como la que se implantó en Alemania para hacer frente a la escalada de precios en los combustibles y la dependencia exterior de este tipo de energía procedente de fuentes fósiles, situación que se ha agravado con la guerra de Ucrania.
“Vimos con admiración la propuesta germana de poder utilizar autobuses, metros, trenes y toda la red de transporte público por 9 euros. Pensamos que ese es un buen punto de partida que señale un camino coherente y razonable de transición hacia modelos más sostenibles de movilidad, que propicie cambios en la movilidad de la gente, que sea decisivo como apuesta por la descarbonización de nuestra sociedad”, ha señalado el portavoz de Compromís.
El senador recuerda como las estadísticas recogen que el transporte colectivo y ferroviario es providencial para reducir la huella de carbono y emisiones de gases de efecto invernadero (GEI). Desde la coalición recuerdan como “el avión y especialmente los automóviles y motocicletas son los principales responsables del daño al medio ambiente por su ineficiencia, de forma que es una situación de emergencia fomentar por todos los medios el transporte público, donde el metro, el tren y el tranvía ocupan los puestos menos contaminantes y la bicicleta”. El senador recuerda que ”si bien algunas ciudades y autonomías han realizado inequívocas apuestas por transportes ecoeficientes, entendemos que debe existir una armonización en todo el Estado de las medidas y la regulación o compensaciones allí donde sea necesario”, ha añadido.
Apuesta ante la escalada de precios
La apuesta por este tipo de transportes mejoraría la calidad del aire y reduciría las partículas contaminantes de la atmósfera, mitigando a la vez este factor de riesgo de la mortalidad; evitaría accidentes de tráfico entre vehículos privados y también se convertiría una herramienta que contribuyera a ayudar a las economías domésticas en la lucha contra la inflación y el coste de los combustibles. “Frente a las decisiones de quienes nos gobiernan, de reducir o compensar el IVA del consumo de estos combustibles, medidas que no reformulan el modelo ni incorporan cambios decisivos para un futuro más limpio, proponemos destinar parte de esos miles de millones a fomentar un transporte más asequible, colectivo y limpio”, ha concluido.