Mulet i Casanova reclamen “solucions per als veïns” i recorden als responsables de Costes els anys d’inacció en el poblat i la injusticia de deixar als propietaris a costa d’indiferència, l’erosió i el canvi climàtic
MADRID, 25 de maig de 2022
El senador Carles Mulet i el regidor d’Units pel Poble-Compromís, David Casanova, han eixit hui “defraudats” de la reunió mantinguda en la seu de la Direcció General de la Costa i la Mar, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic amb Ana María Oñoro, directora general de la Costa i la Mar, amb la qual han analitzat al costat de diversos tècnics la situació del poblat mariner de Torre de la Sal (Cabanes).
Els responsables de Costes presents en la reunió (Ainhoa Pérez, de la Subdirecció General de Domini Públic Marítim-Terrestre i Ángel Muñoz, Subdirecció General per a la Protecció de la Costa a més de la directora general) han descartat als representants de Compromís qualsevol tipus d’acció fins que no es resolguen els recursos d’alçada presentats pels veïns, després de descartar-se en primera instància pels veïns l’expedient de recuperació possessòria que s’inicie fa ara un any i que encara no té data de resposta.
Aquest expedient de recuperació possessòria es va realitzar en el marc d’un inventari de poblats mariners de tot l’Estat, per a conèixer els títols que emparaven les ocupacions del litoral. No obstant això Oñoro ha assenyalat que, davant la partió ferma de 1993, els veïns ja poden realitzar un recurs davant el TSJCV per silenci administratiu de Costes, al no haver contestat en temps aquests recursos d’alçada, o esperar a la resolució dels recursos i si aquests no són favorables als veïns, acudir al TSJCV amb el que la situació s’enquistaria en el neguit actuar durant anys.
Igualment, per part del Ministeri s’ha indicat que no es farà res fins que no es resolguen els recursos, ja que consideren necessari aclarir prèviament la situació jurídica dels habitatges abans de prendre decisions.
A consultes de la coalició, també ha rebutjat la possibilitat de tramitar una nova partió per a aquesta zona, com ve exigint-se des de la formació valencianista. El regidor David Casanova ha reclamat al Ministeri “solucions per al poblat”, perquè en la seua opinió “té més d’un segle d’història i manté primers habitatges de molts veïns de la localitat, de manera que aquesta espera, silenci i la previsió de no realitzar cap classe d’actuacions per a frenar l’erosió juga en contra seua”.
Per la seua part el senador Mulet ha titllat de “desesperant” que després de la visita al Ministeri “no vegem res més enllà del campe qui puga de la via judicial, ni cap garantia que el Ministeri no recorrerà si la resolució dels recursos o sentències del TSJCV no els són favorables” o la constant remissió a la Llei de Costes, “quan existeixen precedents en casos en els quals s’han fet noves partions o s’ha actuat per a corregir situacions d’erosió”, ha recordat.
Els representants de Compromís han lamentat a més que, des de Costes, consideren que els informes d’ajuntaments no tenen efectes davant els procediments oberts o que la consideració de nuclis tradicionals mariners com el de Torre de la Sal com a Béns de Rellevància Local (BRL) son insuficients i que es tanquen a modificacions de la Llei de Costes o de noves partions. “Costes ho rebutja tot, ho deixa a expenses de les resolucions judicials que poden ser eternes i extenuants tant econòmicament com anímicament, encara que una possible via a explorar podria ser, davant l’excepcionalitat del poblat, declarar-ho BIC”, ha apuntat.
Finalment, Mulet ha indicat que “deixar en mans de l’ajuntament i propietaris els recursos i judicialitzar l’assumpte suposa una ansietat a llarg termini inassumible per als veïns, que temen per les seues propietats i els deixa en el llimb, desposseïts amb caràcter general dels seus béns mentre que hauran de pagar milers d’euros per defensar els seus drets. És l’hora de la política. L’administració en altres casos puntuals ha donat una solució que ací no vol donar. Si existeix una llei que no és en si un problema o no soluciona els problemes, per a això estem el legislatiu, per a modificar-la. Si no volem anar tan lluny, i aqueixa pròpia llei contempla les excepcions, que s’apliquen. No fer res i deixar-ho tot en mans de la justícia, és com a mínim, injust, ja que la justícia determinarà sobre la base d’unes lleis i decisions que es van emparar sobre la base d’ella, que són totalment inacceptables i esmenables”.
Compromís desaprueba que Costas fie el futuro de Torre de la Sal al resultado de una larga batalla judicial
Mulet y Casanova reclaman “soluciones para los vecinos” y recuerdan a los responsables de Costas los años de inacción en el poblado y lo injusto dejar a los propietarios a expensas de indiferencia, la erosión y el cambio climático
MADRID, 25 de mayo de 2022
El senador Carles Mulet y el edil de Units pel Poble-Compromís, David Casanova, han salido hoy “defraudados” de la reunión mantenida en la sede de la Dirección General de la Costa y el Mar, dependiente del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico con Ana María Oñoro, directora general de la Costa y el Mar, con la que han analizado junto a varios técnicos la situación del poblado marinero de Torre de la Sal (Cabanes).
Los responsables de Costas presentes en la reunión (Ainhoa Pérez, de la Subdirección General de Dominio Público Marítimo-Terrestre y Ángel Muñoz, Subdirección General para la Protección de la Costa además de la directora general) han descartado a los representantes de Compromís cualquier tipo de acción hasta que no se resuelvan los recursos de alzada presentados por los vecinos, después de descartarse en primera instancias por los vecinos el expediente de recuperación posesoria que se inicio hace ahora un año y que todavía no tiene fecha de respuesta
Este expediente de recuperación posesoria se realizó en el marco de un inventario de poblados marineros de todo el Estado, para conocer los títulos que amparaban las ocupaciones del litoral. No obstante Oñoro ha señalado que, ante el deslinde firme de 1993, los vecinos ya pueden realizar un recurso ante el TSJCV por silencio administrativo de la propia Costas, al no haber contestado en tiempo estos recursos de alzada, o esperar a la resolución de los recursos y si estos no son favorables a los vecinos, acudir al TSJCV con lo que la situación se enquistaría en la desazón actuar durante años
Igualmente, por parte del Ministerio se ha indicado no se va a hacer nada hasta que no se resuelvan los recursos, ya que considera necesario aclarar previamente la situación jurídica de las viviendas antes de tomar decisiones.
A consultas de la coalición, también ha rechazado la posibilidad de tramitar un nuevo deslinde para esta zona, como viene exigiéndose desde la formación valencianista. El edil David Casanova ha reclamado al Ministerio “soluciones para el poblado”, pues en su opinión “tiene más de un siglo de historia y mantiene primeras viviendas de muchos vecinos de la localidad, de forma que esta espera, silencio y la previsión de no realizar ningún tipo de actuaciones para frenar la erosión juega en su contra”.
Por su parte el senador Mulet ha tildado de “desesperante” que tras la visita al Ministerio “no veamos nada más allá del sálvese quien pueda de la vía judicial, ni garantía alguna de que el Ministerio no va a recurrir si la resolución de los recursos o sentencias del TSJCV no les son favorable” o la constante remisión a la Ley de Costas, “cuando existen precedentes en casos en los que se han hecho nuevos deslindes o se ha actuado para corregir situaciones de erosión”, ha recordado.
Los representantes de Compromís han lamentado además que, desde Costas, consideren que los informes de ayuntamientos no tienen efectos ante los procedimientos abiertos o que la consideración de núcleos tradicionales marineros como el de Torre de la Sal como Bienes de Relevancia Local (BRL) son insuficientes y que se cierren a modificaciones de la Ley de Costas o de nuevos deslindes. “Costas lo rechaza todo, lo deja a expensas de las resoluciones judiciales que pueden ser eternas y extenuantes tanto económicamente como anímicamente, aunque una posible vía a explorar podría ser, ante la excepcionalidad del poblado, declararlo BIC”, ha apuntado.
Finalmente, Mulet ha indicado que “dejar en manos del ayuntamiento y propietarios los recursos y judicializar el asunto supone una ansiedad a largo plazo inasumible para los vecinos, que temen por sus propiedades y los deja en un limbo, desposeídos a todos los efectos de sus bienes mientras tendrán que pagar miles de euros por defender sus derechos. Es la hora de la política. La administración en otros casos puntuales ha dado una solución que aquí no quiere dar. Si existe una ley que no es en si un problema o no soluciona los problemas, para eso estamos el legislativo, para modificarla. Si no queremos ir tan lejos, y esa propia ley contempla las excepciones, que se apliquen. No hacer nada y dejarlo todo en manos de la justicia, es como mínimo, injusto, puesto que la justicia determinará en base a unas leyes y decisiones que se ampararon en base a ella, que son totalmente inaceptables y enmendables”.