La coalició es va entrevistar al maig amb AAVV al costat d’una delegació d’Alacant i Corts Valencianes 

MADRID, 11 de març de 2022 

El portaveu de Compromís, Carles Mulet, en representació de l’Esquerra Confederal ha proposat a la Secretaria General del Senat que incloga entre els participants de les ‘Converses al Senat’ la situació que viuen els veïns de l’illa de Tabarca(Alacant). La proposta sorgeix després de l’oferiment del president del Senat, Ander Gil als grups, per a escoltar nous problemes territorials. 

Mulet ha assenyalat que “amb la visita a l’illot al costat de la delegació del Consistori i Corts Valencianes l’any passat, vam poder constatar com els problemes que ens recalquen els veïns son reals i no estan prou atesos per les administracions implicades. Existeixen problemes competencials evidents i falta d’inversió clara en una zona turística sotmesa a una forta pressió humana i que evidencia problemes en matèria sanitària, social, de comunicacions i la desconnexió que pateixen, malgrat la seua proximitat a la costa. Pensem que el de Tabarca és un repte demogràfic interessantíssim que abordar i donar a conèixer, amb l’ànim que puga llançar solucions als seus problemes d’aïllament dins d’aquest espai de diàleg territorial del Senat al president del qual agraïm la invitació”.

Compromís va realitzar el passat maig una visita en la qual va constatar la realitat de les associacions veïnals per a entendre i donar una resposta a les reivindicacions ambientals, socials d’aquest illot, els veïns del qual reben cada estiu prop de 150.000 turistes, una quantitat difícil d’assumir pels hàbitats i la seua pròpia fragilitat, alhora que no existeixen controls d’aforament de cap classe. Així mateix, la ciutadania reclama millorar les seues infraestructures i comunicacions; la coordinació de competències (en matera de sanitat i seguretat) i la seua consideració com a Zona Marítima Especialment Sensible (ZMES) de l’Organització Marítima Internacional.

La iniciativa “Converses al Senat” pretén generar un espai de debat i anàlisi que aborde els desafiaments del repte demogràfic i la cohesió territorial, en col·laboració amb els Grups Parlamentaris amb representació al Senat i els Ministeris de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i de Política Territorial.