També proposen que els municipis amb persones vulnerables tinguen l’obligació d’instal·lar generació d’energia renovable a compartir
Madrid, 11 de febrer de 2022
Compromís introduirà en el debat plenari de la setmana vinent el dret a l’energia amb l’objectiu d’aconseguir que es garantisca una Energia Mínima Vital a través del Projecte de Llei de protecció dels consumidors i usuaris enfront de situacions de vulnerabilitat social i econòmica. El senador Carles Mulet ha registrat entre altres 35 esmenes al Projecte de Llei la proposta emanada de la Xarxa Connecta pel Dret a l’Energia (fundacions València Clima i Energia i Les Naus) i que dona suport l’Ajuntament de València.
Mulet ha assenyalat que serà la primera ocasió que, “la mesura és especialment oportuna davant la insuficiència de mesures i totes les derivades socials que comporta la pobresa energètica en les famílies vulnerables, com la pèrdua de qualitat de vida de les persones i la seua autonomia i promoure la normalització, la participació i la inclusió social, econòmica, laboral, cultural i educativa i de salut de totes les persones”. Així la proposta garantiria un subministrament mínim vital gratuït que, posteriorment, escalaria els preus per trams d’energia demandada, per a poder fer front a la vulnerabilitat energètica.
La seua inclusió en el nou text normatiu donaria un impuls als milers de persones que no poden fer front a les factures de subministraments. “Es lluitaria contra la pobresa i es garantirien drets als vulnerables sense deixar a ningú arrere”, sostenen els representants socials de l’ajuntament de la tercera ciutat de l’Estat.
En una altra de les esmenes registrades es proposa dins d’un plantejament global i coordinat, que els municipis amb les persones més vulnerables tinguen l’obligació d’instal·lar generació d’energia renovable a compartir amb les famílies més vulnerables. “Per a això al País Valencià estem treballant ja en noves propostes per a contribuir a aquest efecte i ens agradaria una implicació de l’Estat major, pensant en estratègies menys impactants i més beneficioses per a la col·lectivitat i no els grans oligopolis, lluitant alhora contra les emissions i el calfament global”, ha remarcat.
Les últimes dades actualitzades de l’Estratègia Nacional de Lluita contra la Pobresa Energètica del 21 de desembre de 2021 indiquen xifres que en diversos indicadors són pitjors que en 2017. És evident doncs, que l’Estratègia Nacional de lluita contra la Pobresa Energètica llançada des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic en solitari és insuficient. Existeixen possibilitats de generació d’energia renovable compartida. Urgeix adoptar mesures en el marc d’un plantejament global i coordinat per a promoure l’accés efectiu de les persones que es troben o que córreguen el risc de trobar-se en una situació d’exclusió social o de pobresa, així com de les seues famílies. La vulnerabilitat energètica i el seu abordatge, necessita d’una acció coordinada de moltes instàncies públiques. L’accés a l’Energia és transversal i comuna a tota la població present i futura, més que mai és imprescindible tindre una visió àmplia, coordinada i omnicomprensiva que elimine la vulnerabilitat energètica i les seues conseqüències d’exclusió i pobresa que genera.
Llistat d’esmenes presentades > https://bit.ly/3gaaqkg
Compromís introduce en el Senado el derecho a una Energía Mínima Vital en la futura ley de Protección de Consumidores y Usuarios Vulnerables
También proponen que los municipios con personas vulnerables tengan la obligación de instalar generación de energía renovable a compartir
Madrid, 11 de febrero de 2022
Compromís introducirá en el debate plenario de la próxima semana el derecho a la energía con el objetivo de conseguir que se garantice una Energía Mínima Vital a través del Proyecto de Ley de protección de los consumidores y usuarios frente a situaciones de vulnerabilidad social y económica. El senador Carles Mulet ha registrado entre otras 35 enmiendas al Proyecto de Ley la propuesta emanada de la Red Conecta por el Derecho a la Energía (fundaciones València Clima i Energia y Las Naves) y que apoya el Ayuntamiento de València.
Mulet ha señalado que será la primera ocasión que, “la medida es especialmente oportuna ante la insuficiencia de medidas y todas las derivadas sociales que conlleva la pobreza energética en las familias vulnerables, como la pérdida de calidad de vida de las personas y su autonomía y promover la normalización, la participación y la inclusión social, económica, laboral, cultural y educativa y de salud de todas las personas”. Así la propuesta garantizaría un suministro mínimo vital gratuito que, posteriormente, escalaría los precios por tramos de energía demandada, para poder hacer frente a la vulnerabilidad energética.
Su inclusión en el nuevo texto normativo daría un impulso a los miles de personas que no pueden hacer frente a las facturas de suministros. “Se lucharía contra la pobreza y se garantizarían derechos a los vulnerables sin dejar a nadie atrás”, sostienen los representantes sociales del ayuntamiento de la tercera ciudad del Estado.
En otra de las enmiendas registradas se propone dentro de un planteamiento global y coordinado, que los municipios con las personas más vulnerables tengan la obligación de instalar generación de energía renovable a compartir con las familias más vulnerables. “Para ello en el País Valenciano estamos trabajando ya en nuevas propuestas para contribuir a este fin y nos gustaría una implicación del Estado mayor, pensando en estrategias menos impactantes y más beneficiosas para la colectividad y no los grandes oligopolios, luchando a la vez contra las emisiones y el calentamiento global”, ha remarcado.
Los últimos datos actualizados de la Estrategia Nacional de Lucha contra la Pobreza Energética del 21 de diciembre de 2021 indican cifras que en varios indicadores son peores que en 2017. Es evidente pues, que la Estrategia Nacional de lucha contra la Pobreza Energética lanzada desde el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico en solitario es insuficiente. Existen posibilidades de generación de energía renovable compartida. Urge adoptar medidas en el marco de un planteamiento global y coordinado para promover el acceso efectivo de las personas que se encuentren o que corran el riesgo de encontrarse en una situación de exclusión social o de pobreza, así como de sus familias. La vulnerabilidad energética y su abordaje, necesita de una acción coordinada de muchas instancias públicas. El acceso a la Energía es transversal y común a toda la población presente y futura, más que nunca es imprescindible tener una visión amplia, coordinada y omnicomprensiva que elimine la vulnerabilidad energética y sus consecuencias de exclusión y pobreza que genera.
Listado de enmiendas presentadas > https://bit.ly/3gAaQKG