Carles Mulet considera “còmplice” d’aquesta temeritat al Govern i exigeix que PSOE i PP deixen de vetar la seua investigació al Senat i fons per al desmantellament en els PGE 2022

Madrid, 19 de novembre de 2021 

En una resposta parlamentària al senador de CompromísCarles Mulet, el Govern admet la caducitat dels taps mecànics situats en els pous de la plataforma Castor.

Per a la coalició queda totalment clar en la resposta que “els 13 pous de l’emmagatzematge es troben segellats de manera temporal, no permanent, mitjançant l’emplaçament de dos tapes mecánicos a diferents profunditatsNo obstant això, al no tractar-se en el seu dia d’un abandonament definitiu sinó d’una solució temporal, es van instal·lar uns taps dels quals la vida útil està próxima a completar-se (s’estima entre dos i quatre anys i es van instal·lar a l’abril de 2016)”. 

Així mateix, assenyala com a solució permanent al problema generat per Castor i la injecció de gas en un projecte mal dissenyat i executat la necessitat d’acordar el seu desmantellament. “Aquest desmantellament ha d’efectuar-se necessàriament per fases, sent la primera d’elles, el segellament i abandonament definitiu dels pous de l’emmagatzematge”. 

En una resposta anterior el mateix Govern ens admet que ENAGAS, societat encarregada de l’administració ha gestionat i realitzat totes aquelles actuacions tendents a la gestió de la instal·lació que ha de ser desmantellada. Ara ens assenyala que tot es mantindrà així fins al desmantellament d’aquestes”, remarca Mulet. Per al senador, que el Govern assenyale que es realitza una vigilància contínua de l’emmagatzematge o una rutina de monitoratge dels paràmetres del magatzem “ens genera la mateixa credibilitat i rigor que els seus estudis econòmics, projectes i de viabilitat generats entorn a un projecte que era estratègic i segur i que avui és totalment prescindible i que ha demostrat que va generar sismicitat induïda a tota la comarca pel seu mal plantejament de partida”.

Per a Mulet l’actual Govern “és còmplice” d’una “temeritat” com la que suposa mantenir taps que han superat la seua data de caducitat. 

Sembla com si no hagueren llegit els riscos associats a un accident en la planta o la ministra Ribera no haguera après de les lliçons de la vergonyosa tramitació d’aquest projecte a la carta d’empreses que tenen en el seu ADN fer negoci dels diners públics, sense miraments i sense ruboritzar-se per a res”, afig. 

El senador recorda el veto de PP i PSOE al fet que es tramite la voluntat expressada per un grup de 25 senadors perquè s’investigue el projecte en la cambra Alta. “Vulneren els nostres drets i entenem que vulneren el propi Reglament. Exigim al PSOE que permeta que, com ja va fer el PP de Rajoy en anteriors legislatures, es vote almenys la petició en el Ple i si volen rebutgen dilucidar responsabilitats i recomanacions per a evitar fiascos futurs”, ha retret. Finalment, Mulet ha demanat que els PGE de 2022 incloguen una partida per al desmantellament de la planta. “És una temeritat mantenir així una planta en alta mar que res de bo pot dur a la comarca i els seus sectors productius”, per la qual cosa ha reclamat l’urgent desmantellament de tota aqueixa ferralla enfront de les costes del Maestrat i dels Terres de l‘Ebre. 

El Gobierno confirma que están ya caducados los tapones de Castor pero opta por no adoptar medidas para el desmantelamiento de la planta


Carles Mulet considera “cómplice” de esta temeridad al Gobierno y exige que PSOE y PP dejen de vetar su investigación en el Senado y fondos para el desmantelamiento en los PGE 2022

Madrid, 19 de noviembre de 2021 

En una respuesta parlamentaria al senador de CompromísCarles Mulet, el Gobierno admite la caducidad de los tapones mecánicos ubicados en los pozos de la plataforma Castor.

Para la coalición queda totalmente claro en la respuesta que “los 13 pozos del almacenamiento se encuentran sellados de manera temporal, no permanente, mediante el emplazamiento de dos tapones mecánicos a diferentes profundidadesNo obstante, al no tratarse en su día de un abandono definitivo sino de una solución temporal, se instalaron unos tapones cuya vida útil está próxima a completarse (se estima entre dos y cuatro años y se instalaron en abril de 2016)”.

Asimismo, señala como solución permanente al problema generado por Castor y la inyección de gas en un proyecto mal diseñado y ejecutado la necesidad de acordar su desmantelamiento. “Dicho desmantelamiento debe efectuarse necesariamente por fases, siendo la primera de ellas, el sellado y abandono definitivo de los pozos del almacenamiento”. 

En una respuesta anterior el mismo Gobierno nos admite que ENAGAS, sociedad encargada de la administración ha gestionado y realizado todas aquellas actuaciones tendentes a la gestión de la instalación que ha de ser desmantelada. Ahora nos señala que todo se mantendrá así hasta el desmantelamiento de las mismas”, remarca Mulet. Para el senador, que el Gobierno señale que se realiza una vigilancia continua del almacenamiento o una rutina de monitoreo de los parámetros del almacén “nos genera la misma credibilidad y rigor que sus estudios económicos, proyectos y de viabilidad generados entorno a un proyecto que era estratégico y seguro y que hoy es totalmente prescindible y que ha demostrado que generó sismicidad inducida a toda la comarca por su mal planteamiento de partida”.

Para Mulet el actual Gobierno “es cómplice” de una “temeridad” como la que supone mantener tapones que han superado su fecha de caducidad. “Parece como si no hubiesen leído los riesgos asociados a un accidente en la planta o la ministra Ribera no hubiera aprendido de las lecciones de la vergonzosa tramitación de este proyecto a la carta de empresas que tienen en su ADN hacer negocio del dinero público, sin miramientos y sin ruborizarse para nada”, añade. El senador recuerda el veto de PP y PSOE a que se tramite la voluntad expresada por un grupo de 25 senadores para que se investigue el proyecto en la cámara Alta. “Vulneran nuestros derechos y vulneran el propio Reglamento entendemos. Exigimos al PSOE que permita que, como ya hizo el PP de Rajoy en anteriores legislaturas, se vote por lo menos la petición en el Pleno y si quieren rechacen dilucidar responsabilidades y recomendaciones para evitar fiascos futuros”, ha reprochado. Finalmente, Mulet ha pedido que los PGE de 2022 incluyan una partida para el desmantelamiento de la planta. “Es una temeridad mantener así una planta en alta mar que nada bueno puede traer a la comarca y sus sectores productivos”, por lo que ha reclamado el urgente desmantelamiento de toda esa chatarra frente a las costas del Maestrat y de les Terres de l‘Ebre.