Carles Mulet relata el cas real de Laia i José, que van perdre als seus dos fills i el calvari viscut amb els actuals i insuficients drets en aquestos moments
Madrid, 18 de novembre de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat hui al Senat “tot el suport humà i anímic” a les persones que hagen passat pel tràngol d’una pèrdua gestacional i respostes normatives per a donar resposta com a societat “als homes i dones que estan vivint casos com aquests, que troben mort i dolor quan esperaven alegria i un esclat de vida”.
Mulet va relatar el cas de Laia i José, que han viscut recentment una experiència amarga després de 154 dies de gestació. “La mare va viure una anèmia severa, com a autònoma no els corresponia cap prestació ni a ella ni al seu marit en haver mort els xiquets en nàixer, a pesar que amb 180 dies de gestació ja es té dret a un permís complet. Al día següent de la pèrdua van ser donats d’alta. Van reclamar una baixa que necessitaven tant física com psicològicament. La mare va tenir als 10 dies un còlic, un raspat i es van quedar després de pagar els autònoms amb 120 euros per a passar el mes i no va tenir dret ni a una quarantena malgrat el dolor físic i psicològic, el que no es pot mesurar en dies ni en setmanes. L’actual regulació és clarament injusta i desencertada i ha de corregir-se”, va explicar.
Mulet ha defensat, per exemple, l’establiment de drets en casos com a embarassos ectòpics, ampliar el postpart a la quarantena i l’acompanyament als pares i mares després de la pèrdua, ja que en l’actualitat és insuficient i deixa sense ajudes a famílies en un moment de molta afectació. Compromís va presentar, per casos com el que ha explicat el senador, una moció en la Comissió de Sanitat que continua esperant.
Les esmenes de la coalició demanaven mesures legislatives necessàries per a reformar la regulació de les prestacions de maternitat i paternitat quant als supòsits de mort perinatal, per a establir la seua aplicació de manera gradual i proporcional en les setmanes d’embaràs, garantint així que totes les mares i pares podran disposar d’un temps de recuperació física i psicològica després d’una situació de mort perinatal amb l’objectiu de garantir la seua recuperació i de reconèixer els drets, tant de la mare com del pare.
Així mateix considera necessari impulsar entre totes les AAPP, amb els centres i establiments sanitaris, mecanismes de compliment per a garantir el desenvolupament i aplicació de les mesures relatives a l’assistència sanitària en l’àmbit de la salut sexual i reproductiva de la dona; mecanismes de coordinació entre el personal facultatiu i el centre de salut corresponent per als casos de mort perinatal i reformar la regulació de les prestacions de maternitat i paternitat quant a els supòsits de mort perinatal i adoptar les recomanacions de l’Estratègia per a l’Atenció al Part Normal en els continguts de la formació MIR (Metge Intern Resident) i la formació EIR (Infermer Especialista) d’especialitats d’obstetrícia-ginecologia, pediatria i formació continuada, per a acostar-se a una atenció al part més respectuosa i humanitzada en tot el territori.
MUERTE PERINATAL
Compromís reclama en el Senado cambios normativos y un mayor apoyo humano a las familias que sufrido una pérdida gestacional
Carles Mulet relata el caso real de Laia y José, que perdieron a sus dos hijos y el calvario vivido con los actuales e insuficientes derechos en esos momentos
Madrid, 18 de noviembre de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado hoy en el Senado “todo el apoyo humano y anímico” a las personas que hayan pasado por el trance de una pérdida gestacional y respuestas normativas para dar respuesta como sociedad “a los hombres y mujeres que están viviendo casos como estos, que encuentran muerte y dolor cuando esperaban alegría y un estallido de vida”.
Mulet relató el caso de Laia y José, que han vivido recientemente una experiencia amarga tras 154 días de gestación. “La madre vivió una anemia severa, como autónoma no les correspondía prestación alguna ni a ella ni a su marido al haber muerto los niños al nacer, a pesar que con 180 días de gestación ya se tiene derecho a un permiso completo. Al día siguiente de la pérdida fueron dados de alta. Reclamaron una baja que necesitaban tanto física como psicológicamente. La madre tuvo a los 10 días un cólico, un raspado y se quedaron tras pagar los autónomos con 120 euros para pasar el mes y no tuvo derecho ni a una cuarentena a pesar del dolor físico y psicológico, algo que no se puede medir en días ni en semanas. La actual regulación es claramente injusta y desacertada y debe corregirse”, explicó.
Mulet ha defendido por ejemplo el establecimiento de derechos en casos como embarazos ectópicos, ampliar el postparto a la cuarentena y el acompañamiento a los padres y madres tras la pérdida, ya que en la actualidad es insuficiente y deja sin ayudas a familias en un momento de mucha afectación. Compromís presentó, por casos como el que ha explicado el senador, una moción en la Comisión de Sanidad que sigue esperando.
Las enmiendas de la coalición pedían medidas legislativas necesarias para reformar la regulación de las prestaciones de maternidad y paternidad en cuanto a los supuestos de muerte perinatal, para establecer su aplicación de manera gradual y proporcional en las semanas de embarazo, garantizando así que todas las madres y padres podrán disponer de un tiempo de recuperación física y psicológica después de una situación de muerte perinatal con el objetivo de garantizar su recuperación y de reconocer los derechos, tanto de la madre como del padre. Asimismo considera necesario impulsar entre todas las AAPP, con los centros y establecimientos sanitarios, mecanismos de cumplimiento para garantizar el desarrollo y aplicación de las medidas relativas a la asistencia sanitaria en el ámbito de la salud sexual y reproductiva de la mujer; mecanismos de coordinación entre el personal facultativo y el centro de salud correspondiente para los casos de muerte perinatal y reformar la regulación de las prestaciones de maternidad y paternidad en cuanto a los supuestos de muerte perinatal y adoptar las recomendaciones de la Estrategia para la Atención al Parto Normal en los contenidos de la formación MIR (Médico Interno Residente) y la formación EIR (Enfermero Especialista) de especialidades de obstetricia-ginecología, pediatría y formación continuada, para acercarse a una atención al parto más respetuosa y humanizada en todo el territorio.