Carles Mulet i Juan Marcos Bayarri remarquen que “no pareix raonable que el ministeri no vulga prevenir que es puga acabar danyant un monument de la seua titularitat”

Madrid, 25 de setembre de 2021 
El senador de Compromís, Carles Mulet i el regidor Juan Marcos Bayarri han reclamat avui que el Govern central propicie una entesa amb l’Ajuntament de Peníscola i la resta d’administracions implicades, per a prevenir que les patologies que afecten el tómbol en forma de despreniments acaben deteriorant o danyant la integritat del castell del Papa Luna.

La coalició va preguntar al Govern si, després dels últims despreniments, pensa adoptar com seria desitjable alguna iniciativa sobre aquest tema, per a crear una mesa de treball que actue amb urgència per a donar solució als despreniments del tómbol. En una recent pregunta parlamentària el Govern admet la seua titularitat del castell sota la muralla del qual tenen lloc els despreniments i assenyala que “el Ministeri de Cultura i Esport ha actuat al Castell Fortalesa del Papa Luna i la ciutadella de Peníscola amb diferents projectes, però no actua en la base geològica on s’assenta”. 

Aquest portada a realitzar una actuació coordinada suposa per al regidor peniscolà Juan Marcos Bayarri “un greu error”, perquè suposa de facto reconèixer que prefereix més pagar una vegada es produïsca un despreniment que asseure’s amb la resta d’administracions a previndre. “Sabem que l’administració local manté un paper de confrontació amb la resta d’administracions que no són del seu mateix signe, per damunt de les necessitats i alertes que han detectat nombrosos col·lectius i que traslladem al Senat en forma d’una moció que va ser aprovada; esmenes als PGE i preguntes, però ens indigna aquest immobilisme i ens temem que a llarg termini algú haurà d’assumir responsabilitats si s’opta per deixar a la seua sort aquest problema”, ha afegit. Paral·lelament des de març la Diputació està redactant un Pla d’Acció “que ha de servir perquè arriben subvencions estatals i europees que havia d’estar finalitzat en quatre mesos”, recorden des de Compromís.

Mulet ha indicat que “estem veient amb estupor com el Govern va canviat de criteri i derivant responsabilitats pels despreniments que ocorren després dels temporals en el penya-segat sobre el qual s’assenta el castell de Peníscola” i que “és sorprenent aquesta resposta perquè el Ministeri que és el titular del bé, recentment va assenyalar en una altra resposta que la conservació i manteniment dels béns que formen el Patrimoni Històric Espanyol correspon als titulars d’aquests”. Des de Compromís recorden que, en casos de despreniments en altres recintes, com Sagunt, Rello o Morella s’ha intervingut recentment i “ací també hauria de fer-se, ja que es tracta d’un element amb una potència cultural, turística i icònica que ha sigut arreplegada en pel·lícules, gravats històrics i en la pròpia història de la religió catòlica en haver sigut seu pontifícia”. Mulet i Bayarri reiteren la necessitat d’un consens i l’acord davant elements patrimonials de tal magnitud.

Compromís pide una entente entre las administraciones para actuar y analizar las patologías del tómbolo de Peníscola

Carles Mulet y Juan Marcos Bayarri remarcan que “no parece razonable que el ministerio no quiera prevenir que se pueda acabar dañando un monumento de su titularidad”

Madrid, 25 de septiembre de 2021 
El senador de Compromís, Carles Mulet y el edil Juan Marcos Bayarri han reclamado hoy que el Gobierno central propicie una entente con el Ayuntamiento de Peñíscola y el resto de administraciones implicadas, para prevenir que las patologías que afectan al tómbolo en forma de desprendimientos acaben deteriorando o dañando la integridad del castillo del Papa Luna.

La coalición preguntó al Gobierno tras los últimos desprendimientos si piensa el Gobierno adoptar, como sería deseable, alguna iniciativa al respecto para crear una mesa de trabajo que actúe con urgencia para dar solución a los desprendimientos del tómbolo. En una reciente pregunta parlamentaria el Gobierno admite su titularidad del castillo bajo cuya muralla tienen lugar los desprendimientos y señala que “el Ministerio de Cultura y Deporte ha actuado en el Castillo Fortaleza del Papa Luna y la ciudadela de Peñíscola con distintos proyectos, pero no actúa en la base geológica donde se asienta”.

Este golpe de puerta a realizar una actuación coordinada supone para el edil peñiscolano Juan Marcos Bayarri “un grave error” pues supone de facto reconocer que prefiere más pagar una vez se produzca un desprendimiento que sentarse con el resto de administraciones a prevenir. “Sabemos que la administración local mantiene un papel de confrontación con el resto de administraciones que no son de su mismo signo, por encima de las necesidades y alertas que han detectado numerosos colectivos y que trasladamos al Senado en forma de una moción que fue aprobada; enmiendas a los PGE y preguntas, pero nos indigna este inmovilismo y nos tememos que a largo plazo alguien tendrá que asumir responsabilidades si se opta por dejar a su suerte este problema”, ha añadido. Paralelamente desde marzo la Diputación está redactando un Plan de Acción “que debe servir para que lleguen subvenciones estatales y europeas que debía estar finalizado en cuatro meses”, recuerdan desde Compromís.

Mulet ha indicado que “estamos viendo con estupor como el Gobierno va cambiado de criterio y derivando responsabilidades por los desprendimientos que ocurren tras los temporales en el acantilado sobre el que se asienta el castillo de Peníscola” y que “es sorprendente esta respuesta puesto que el Ministerio que es el titular del bien, recientemente señaló en otra respuesta que la conservación y mantenimiento de los bienes que forman el Patrimonio Histórico Español corresponde a los titulares de los mismos”. Desde Compromís recuerdan que, en casos de desprendimientos en otros recintos, como Sagunt, Rello o Morella se ha intervenido recientemente y “aquí también debería hacerse, ya que se trata de un elemento con una potencia cultural, turística e icónica que ha sido recogida en películas, grabados históricos y en la propia historia de la religión católica al haber sido sede pontificia”. Mulet y Bayarri reiteran la necesidad de un consenso y el acuerdo ante elementos patrimoniales de tal magnitud.