Mulet registra una moció reclamant exceptuar, per les seues especials característiques, les obligacions en matèria de proveïment d’aigües, ja que “els posaria en greus complicacions”
Madrid, 24 de setembre de 2021
Compromís ha registrat hui una moció a la Comissió d’Agricultura traslladant la preocupació existent en les indústries agroalimentàries i formatgeres artesanes per l’aplicació de la Directiva 2020/2184 del Parlament Europeu i del Consell de 16 de desembre de 2020 relativa a la qualitat de les aigües destinades al consum humà i ha demanat “un tracte diferencial” per a aquestes empreses pe les seues especials característiques.
La moció indica que l’autoritat estatal es troba en aquest moment treballant en la seua transposició mitjançant un nou reial decret i la pròpia Directiva ofereix la possibilitat als Estats membres d’excloure del seu àmbit d’aplicació a la indústria agroalimentària, alguna cosa que els propis afectats consideren imprescindible. El portaveu de Compromís i del Grup de l’Esquerra Confederal, Carles Mulet, ha recordat que “les microempreses agroalimentàries afectades ja vigilen amb rigor i anàlisi la qualitat de l’aigua que consumeixen”, per la qual cosa reclama en el text al Govern que s’implique per a garantir l’exclusió de les microempreses agroalimentàries de l’àmbit d’aplicació a causa del difícil encaix legal en el sector. “Això no implicarà en cap cas, que l’aigua d’ús en aquestes microempreses agroalimentàries deixe de controlar-se eficaç i permanentment en el context específic de la normativa europea sobre higiene alimentària, de manera que es garantisca la innocuïtat dels aliments que elaboren”, recull la proposta.
La coalició valencianista recorda que són nombroses les empreses agroalimentàries que disponen de la seua pròpia font d’aigua i la utilizen per a les finalitats específiques de la seua activitat empresarial, per la qual cosa han de poder quedar exempts sempre que complisquen les obligacions corresponents, en particular pel que fa als principis d’anàlisis de perills i punts de control crític i mesures correctives en virtut de la legislació aplicable de la Unió en matèria d’aliments. D’altra banda, recorda que “les microempreses agroalimentàries vénen assumint els mateixos controls que realitzen les empreses proveïdores d’aigua per a consum humà de qualsevol municipi o ciutat espanyola”. L’aplicació i realització d’aquests controls i analítiques suposen un desemborsament econòmic molt important per a estas xicotetes produccions, sense que es coneguen incidències en salut humana per l’ús de l’aigua de microempreses agroalimentàries. “Ignorar aquestes raonables reclamacions podria posar en perill el futur de nombroses empreses, radicades lluny dels nuclis urbans i acabar destruint ocupació o la forma de vida que les caracteritza”, conclou Mulet.
Compromís pide al Gobierno que no imponga nuevos requisitos innecesarios a la industria quesera artesana y agroalimentaria estatal
Mulet registra una moción reclamando exceptuar, por sus especiales características, las obligaciones en materia de abastecimiento de aguas, ya que “los pondría en graves complicaciones”
Madrid, 24 de septiembre de 2021
Compromís ha registrado hoy una moción en la Comisión de Agricultura trasladando la preocupación existente en las industrias agroalimentarias y queseras artesanas por la aplicación de la Directiva 2020/2184 del Parlamento Europeo y del Consejo de 16 de diciembre de 2020 relativa a la calidad de las aguas destinadas al consumo humano y ha pedido “un trato diferencial” para estas empresas por sus especiales características.
La moción indica que la autoridad estatal se encuentra en este momento trabajando en su transposición mediante un nuevo real decreto y la propia Directiva ofrece la posibilidad a los Estados miembros de excluir de su ámbito de aplicación a la industria agroalimentaria, algo que los propios afectados consideran imprescindible. El portavoz de Compromís y del Grupo de la Izquierda Confederal, Carles Mulet, ha recordado que “las microempresas agroalimentarias afectadas ya vigilan con rigor y análisis la calidad del agua que consumen”, por lo que reclama en el texto al Gobierno que se implique para garantizar la exclusión de las microempresas agroalimentarias del ámbito de aplicación debido al difícil encaje legal en el sector. “Ello no implicará en ningún caso, que el agua de uso en estas microempresas agroalimentarias deje de controlarse eficaz y permanentemente en el contexto específico de la normativa europea sobre higiene alimentaria, de modo que se garantice la inocuidad de los alimentos que elaboran”, recoge la propuesta.
La coalición valencianista recuerda que son numerosas las empresas agroalimentarias que disponen de su propia fuente de agua y la utilizan para los fines específicos de su actividad empresarial, por lo que deben poder quedar exentos siempre que cumplan las obligaciones correspondientes, en particular en lo que se refiere a los principios de análisis de peligros y puntos de control crítico y medidas correctivas en virtud de la legislación aplicable de la Unión en materia de alimentos. Por otro lado, recuerda que “las microempresas agroalimentarias vienen asumiendo los mismos controles que realizan las empresas abastecedoras de agua para consumo humano de cualquier municipio o ciudad española”. La aplicación y realización de dichos controles y analíticas suponen un desembolso económico muy importante para estas pequeñas producciones, sin que se conozcan incidencias en salud humana por el uso del agua de microempresas agroalimentarias. “Ignorar estas razonables reclamaciones podría poner en jaque el futuro de numerosas empresas, radicadas lejos de los núcleos urbanos y acabar destruyendo empleo o la forma de vida que las caracteriza”, concluye Mulet.