Mulet recorda que la reciprocitat de mitjans “és tècnicament possible” i que el Govern ha de recolzar a la producció audiovisual en les diferents llengües de l’Estat
Madrid, 18 d’agost de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamat hui que es garantisquen i prevegen les solucions tècniques i legals necessàries perquè les comunitats que vulguen activar processos de reciprocitat o emetre en els seus territoris canals d’altres autonomies amb vincles històrics o lingüístics, puguen fer-ho. Mulet ha vingut insistint al Govern central en mesures per a fer-lo possible, i este, en reiterades respostes parlamentàries, sempre ha dit que no contempla dotar de més múltiplex per a fer-ho possible, però que no posa cap impediment perquè puguen emetre televisions autonòmiques veïnes dins del sistema disponible. L’administració central ha deixat ben clar que la competent és la valenciana.
“Madrid per tant no posa obstacles al fet que l’administració autonòmica faça realitat la reciprocitat de mitjans, una cosa ben regulada i factible, de manera que qui té les competències és la responsable de donar una resposta a aquesta petició cultural històrica”, ha assenyalat el portaveu al Senat.
Mulet ha recordat que les competències per a desenvolupar aquestes polítiques recauen directament en Presidència de la Generalitat. “Demà mateix es podria signar un acord per a fer possible les emissions de les televisiones públiques de les Balears, Aragó i Catalunya al País Valencià i perquè À Punt es poguera veure en aquestes CCAA; o bé rescatant els canals valencians cedits a cadenes privades de nul·la qualitat, o bé comprimint el senyal dels canals existents en el múltiplex, com ha optat Baleares.
Per al representant de la coalició valencianista, “ara toca centrar-nos en l’espai radioelèctric i els múltiplex. Per a això tan sols és necessària la voluntat política perquè tècnicament és possible” i ha demanat “menys demagògia amb què els continguts estàn tots accessibles en l’hiperespai i més coherència amb els tractats que signa el país, perquè les llengües amb menys parlants corren el risc de desaparèixer de l’oferta de les diferents plataformes i suports de manera irremeiable, fins que acaben extingint-se”.
Per a Mulet “cada dia que passa mentre es fa negoci amb l’espectre, augmenten les limitacions tècniques per a planificar múltiplex addicionals i fer possible l’arribada de televisions de comunitats autònomes pròximes i amb vincles culturals”, a les quals no es va poder donar resposta en tots els casos amb l’actual regulació de la TDT.
Des de la coalició lamenten la poca ambició del Govern en la digitalització dels mitjans i les preferències del Govern central, que escolta més a les empreses de telecomunicacions i els seus comptes, que als drets dels ciutadans a la informació i a la qualitat. “El Govern ha de recolzar de forma decidida la creació audiovisual en les diferents llengües de l’Estat, projectes i continguts comuns i Presidència donar ordres perquè es puguen veure aquests canals en l’oferta televisiva”, ha afegit.
Mulet ha reiterat una vegada més, que si no es veu TV3, IB3 o Aragó TV al País Valencià, és perquè qui té les competències no vol, és a dir, el PSOE. “Técnicamente és molt fàcil, econòmicament insignificant i legal al 100%. Madrid ens obri una porta, que no és la ideal, però que si soluciona de moment l’apagada. Costa entendre que el departament autonòmic amb competències per a poder fer-lo efectiu, en més cinc anys no haja presentat cap avanç. Desde el PSOE no es vol fer possible aquesta reciprocitat per a continuar mantenint el seu privilegiat “xiringuito” mediàtic alimentat amb diners públics. Sembla que no els agrada que es vegen noves televisions, que no poden subvencionar amb diner públic valencià i no els faran propaganda. No els interessa”.
Des de Compromís s’ha reiterat que resulta increïble que es puguen veure desenes de canals de tota mena, emetent en castellà i les cadenes públiques, que emeten en valencià tot o part de la seua programació, encara que siga testimonial en el cas aragonès, no es puga veure en el territori valencià. “No solament ens preocupa per la normalització de la nostra llengua, també perquè creiem que, si en les comunitats veïnes que comparteixen llengua amb nosaltres, acostumar-se a veure a À Punt seria una carta de promoció del nostre territori brutal, del qual es veuria beneficiat un dels nostres motors econòmics com és el turisme”, conclou.
Carles Mulet: “no tenemos reciprocidad de las TV autonómicas porqué el PSOE no quiere”
Mulet recuerda que la reciprocidad de medios “es técnicamente posible” y que el Gobierno debe apoyar la producción audiovisual en las distintas lenguas del Estado
Madrid, 18 de agosto de 2021
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha reclamado hoy que se garanticen y prevean las soluciones técnicas y legales necesarias para que las comunidades que quieran activar procesos de reciprocidad o emitir en sus territorios canales de otras autonomías con vínculos históricos o lingüísticos, puedan hacerlo. Mulet ha venido insistiendo al Gobierno central medidas para hacerlo posible, y este, en reiteradas respuestas parlamentarias, siempre ha dicho que no contempla dotar de más múltiplex para hacerlo posible, pero que no pone ningún impedimento para que puedan emitir televisiones autonómicas vecinas dentro del sistema disponible. La administración central ha dejado bien claro que la competente es la valenciana.
“Madrid por tanto no pone obstáculos a que la administración autonómica haga realidad la reciprocidad de medios, algo bien regulado y factible, de forma que quien tiene las competencias es la responsable de dar una respuesta a esta petición cultural histórica”, ha señalado el portavoz en el Senado.
Mulet ha recordado que las competencias para desarrollar estas políticas recaen directamente en Presidencia de la Generalitat. “Mañana mismo se podría firmar un acuerdo para hacer posible las emisiones de las televisiones públicas de las Baleares, Aragón y Catalunya en el País Valenciano y para que À Punt se pudiese ver en estas CCAA; o bien rescatando los canales valencianos cedidos a cadenas privadas de nula calidad, o bien comprimiendo la señal de los canales existentes en el múltiplex, como ha optado Baleares.
Para el representante de la coalición valencianista, “ahora toca centrarnos en el espacio radioeléctrico y los múltiplex. Para ello tan solo es necesaria la voluntad política porque técnicamente es posible” y ha pedido “menos demagogia con que los contenidos están todos accesibles en el hiperespacio y más coherencia con los tratados que firma el país, pues las lenguas con menos hablantes corren el riesgo de desaparecer de la oferta de las distintas plataformas y soportes de forma irremediable, hasta que acaben extinguiéndose”.
Para Mulet “cada día que pasa mientras se hace negocio con el espectro, aumentan las limitaciones técnicas para planificar múltiplex adicionales y hacer posible la llegada de televisiones de comunidades autónomas cercanas y con vínculos culturales”, a las que no se pudo dar respuesta en todos los casos con la actual regulación de la TDT.
Desde la coalición lamentan la poca ambición del Gobierno en la digitalización de los medios y las preferencias del Gobierno central, que escucha más a las empresas de telecomunicaciones y sus cuentas, que a los derechos de los ciudadanos a la información y a la calidad. “El Gobierno debe apoyar de forma decidida la creación audiovisual en las distintas lenguas del Estado, proyectos y contenidos comunes y Presidència dar órdenes para que se puedan ver estos canales en la oferta televisiva”, ha añadido.
Mulet ha reiterado una vez más, que si no se ve TV3, IB3 o Aragón TV en el País Valenciano, es porqué quien tiene las competencias. no quiere, o sea, el PSOE. “Técnicamente es muy fácil, económicamente insignificante y legal al 100%. Madrid nos abre una puerta, que no es la ideal, pero que si soluciona de momento el apagón. Cuesta entender que el departamento autonómico con competencias para poder hacerlo efectivo, en más cinco años no haya presentado ningún avance. Desde el PSOE no se quiere hacer posible esta reciprocidad para continuar manteniendo su privilegiado “chiringuito” mediático alimentado con dinero público. Parece que no les gusta que se vean nuevas televisiones, que no pueden subvencionar con dinero público valenciano y no les harán propaganda. No les interesa”.
Desde Compromís se ha reiterado que resulta increíble que se puedan ver decenas de canales de todo tipo, emitiendo en castellano, y las cadenas públicas, que emiten en valenciano todo o parte de su programación, aunque sea testimonial en el caso aragonés, no se pueda ver en el territorio valenciano. “No solamente nos preocupa por la normalización de nuestra lengua, también porqué creemos que, si en las comunidades vecinas que comparten lengua con nosotros, acostumbrarse a ver a À Punt seria una carta de promoción de nuestro territorio brutal, del cual se vería beneficiado uno de nuestros motores económicos como es el turismo”, concluye.