Els experts ja van assenyalar que es podrien descobrir jaciments de gran rellevància
Madrid, 10 de juliol de 2021
Compromís ha sol·licitat a través de preguntes al Govern conèixer quin ha estat el seguiment paleontològic realitzat durant les obres de construcció de les millores en el traçat de la N-232 i si fruit dels treballs s’estan produint troballes. El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha recordat hui la importància dels treballs que afecten muntanyes de Vallivana, port de Querol i terme de Morella “i també a zones sensibles on han aparegut restes paleontològiques i icnites i on són probables les troballes, per la qual cosa s’ha de ser especialment sensible davant l’aparició de restes, per això volem saber si el seguiment realitzat en les obres ha servit per a preservar o localitzar restes de dinosaures com ja van alertar en 2016 paleontòlegs que coneixen la zona”.
La coalició recorda que el patrimoni paleontològic de Morella i comarca, amb les seues excepcionals troballes dels últims anys, estan situant aquestes localitats en les revistes científiques i entre les destinacions culturals de primer ordre, per la qual cosa “plantegem saber les mesures correctores que s’han introduït en el projecte inicial davant les possibles restes, així com conèixer la col·laboració del món científic que han tingut durant els treballs en la N-232”.
Ja en el seu moment els especialistes en restes de dinosaures van advertir que aqueixa zona podria acollir jaciments destacats. En 1997 es van descobrir desenes d’icnites en Vallivana sobre un terreny calcari, en la part actual de tres carrils de la N-232, un dels punts d’inici del nou trajecte. Les petjades de teròpodes podrien ser del Cretàcic Inferior, de fa 135 milions d’anys. L’espai va ser declarat Bé d’Interès Cultural per la seua importància.
Pel que sembla, segons va destacar el món científic, les empreses interessades a executar el projecte de carretera estaven reclamant treballadors arqueòlegs per a realitzar el seguiment de l’obra, per si aparegueren béns culturals, però no perfils d’expert en paleontologia. El propi projecte de la carretera, del Ministeri de Foment, assenyalaba en les clàusules que “es necessita personal tècnic qualificat (arqueòlegs) i els mitjans de què disposen per a treballs de camp: seguiment del moviment de terres, sondejos i excavacions, i realitzar control i seguiment arqueològic”.
El doctor en Paleontologia, José Miguel Gasulla, va arribar a assenyalar que seria convenient el control de restes de dinosaures perquè s’intervindrà en punts de calcària que podrien contenir peces importants, com les petjades aparegudes de Vallivana, i en zones molt pròximes es podrien descobrir jaciments de gran rellevància.
Mulet ha recordat la necessitat de compatibilitzar el progrés i les millors comunicacions amb el respecte als béns culturals que es poden veure afectats “ja siga en forma de línies de Molt Alta Tensió o carreteres, per la qual cosa és imprescindible realitzar els seguiments, modificacions necessàries i vetlar perquè els danys no siguen irreparables i aqueix també és el treball dels polítics”.
Compromís pregunta en el Senado si ha habido hallazgos paleontológicos durante los trabajos en la N-232 y cuál ha sido el seguimiento realizado
Los expertos ya señalaron que se podrían descubrir yacimientos de gran relevancia
Madrid, 10 de julio de 2021
Compromís ha solicitado a través de preguntas al Gobierno conocer cuál ha sido el seguimiento paleontológico realizado durante las obras de construcción de las mejoras en el trazado de la N-232 y si fruto de los trabajos se están produciendo hallazgos. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha recordado hoy la importancia de los trabajos que afectan a montes de Vallivana, puerto de Querol y término de Morella “y también a zonas sensibles donde han aparecido restos paleontológicos e icnitas y donde son probables los hallazgos, por lo que se debe ser especialmente sensible ante la aparición de restos, por eso queremos saber si el seguimiento realizado en las obras ha servido para preservar o localizar restos de dinosaurios como ya alertaron en 2016 paleontólogos que conocen la zona”.
La coalición recuerda que el patrimonio paleontológico de Morella y comarca, con sus excepcionales hallazgos de los últimos años, están situando estas localidades en las revistas científicas y entre los destinos culturales de primer orden, por lo que “planteamos saber las medidas correctoras se han introducido en el proyecto inicial ante los posibles restos, así como conocer la colaboración del mundo científico que han tenido durante los trabajos en la N-232”.
Ya en su día los especialistas en restos de dinosaurios adviertieron que esa zona podría albergar yacimientos destacados. En 1997 se descubrieron decenas de icnitas en Vallivana sobre un terreno calcáreo, en la parte actual de tres carriles de la N-232, uno de los puntos de inicio del nuevo trayecto. Las huellas de terópodos podrían ser del Cretácico Inferior, de hace 135 millones de años. El espacio fue declarado Bien de Interés Cultural por su importancia.
Al parecer, según destacó el mundo científico, las empresas interesadas en ejecutar el proyecto de carretera estaban reclamando trabajadores arqueólogos para realizar el seguimiento de la obra, por si aparecieran bienes culturales, pero no perfiles de experto en paleontología. El propio proyecto de la carretera, del Ministerio de Fomento, señalaba en las cláusulas que “se necesita personal técnico cualificado (arqueólogos) y los medios de que dispongan para trabajos de campo: seguimiento del movimiento de tierras, sondeos y excavaciones, y realizar control y seguimiento arqueológico”.
El doctor en Paleontología, José Miguel Gasulla, llegó a señalar que sería conveniente el control de restos de dinosaurios porque se intervendrá en puntos de caliza que podrían contener piezas importantes, como las huellas aparecidas de Vallivana, y en zonas muy cercanas se podrían descubrir yacimientos de gran relevancia.
Mulet ha recordado la necesidad de compatibilizar el progreso y las mejores comunicaciones con el respeto a los bienes culturales que se pueden ver afectados “ya sea en forma de líneas de Muy Alta Tensión o carreteras, por lo que es imprescindible realizar los seguimientos, modificaciones necesarias y velar para que los daños no sean irreparables y ese también es el trabajo de los políticos”.