.  La bassa té una superfície equivalent a 80 camps de futbol i els valencianistes vénen reclamant la seua reparació per posar-la al 100% de la seua capacitat.
València, a 23 de maig de 2021 El senador de Compromís, Carles Mulet, ha traslladat al Govern la possibilitat que considere com a alternativa als projectes de macro instal·lacions fotovoltaiques a les comarques de la Costanera o l’Alt Vinalopó, valorar la ubicació d’aquestes en un paisatge ja transformat i on no generaria perjudici ambiental ni afecció en l’agricultura com podria ser sobre la gran instal·lació de la Bassa de Sant Diego.

L’opció de les plataformes flotants de fotovoltaiques s’estan estudiant en cas com per exemple els grans embassaments d’Osca, com el cas de Mediano.

Mulet, en una pregunta al Govern ha exposat que la Vicepresidenta Quarta del Govern i Ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha afirmat en declaracions públiques que descarta una moratòria per a la implantació d’energies renovables en tant no s’ordene el territori (competència exclusiva autonòmica) i s’identifiquen les zones més adequades i estratègiques per a això.

Se sosté també que l’ocupació de grans extensions de sòl amb parcs solars (plaques, centres de transformació, així com les línies d’evacuació i subestacions auxiliars privades) requerirà un ús temporal del sòl i tindrà un impacte reversible (estimat en uns 30 anys) que, una vegada amortitzada i transcorreguda la seua vida útil, es desmantellaria perquè es confia que la tecnologia haurà evolucionat significativament. (Per a no pecar d’ingenuïtat això requeriria la certesa que desfer tot el fet i recuperar els usos rurals del sòl serà veritablement factible).

Per la seua part en l’avaluació ambiental de projectes aïllats (no avaluació ambiental estratègica de plans) que practica el Ministeri una de les fases més importants de l’avaluació hauria de ser la d’identificació de les alternatives al projecte.

Doncs bé. Actualment s’estan tramitant multitud de plantes solars al voltant de la bassa de Sant Diego situada entre els termes municipals de La Font de la Figuera (València) i Villena (Alacant), una infraestructura infrautilitzada des de la seua construcció i amb deficiències funcionals severes.
Aquesta infraestructura se va dissenyar amb la finalitat de regular els cabals procedents de la conducció Xúquer-Vinalopó i tenia un objectiu ambiental, com és pal·liar la sobreexplotació dels aqüífers, cosa que no compleix per estar parada. La bassa és la segona més gran d’Europa i permetria als seus usuaris estalviar en el cost energètic del bombament de l’aigua.

Després d’anys sense invertir-se un euro en aquesta enorme infraestructura suposadament situada sobre una geologia impermeable, en l’actualitat funciona únicament el xicotet extrem del talús d’un metre d’alt, ja que en la fase de posada en càrrega (ompliment) va evidenciar fuites molt importants i va fallar l’enginyeria. Aquesta formació ha vingut reclamant a aquest Govern i a anteriors, partides per a reparar-la i posar-la en ple funcionament, però sense èxit per votar en contra sempre els partits que sustenten al Govern, per exemple, a les nostres esmenes als PGE successius.

Les dimensions d’aquesta són per a emmagatzemar més de 20 hm³ de suficient per a regar 10.000 hectàrees de cultiu, amb la pretensió de poder omplir fins a 4 vegades a l’any, segons les previsions de Acuamed. El seu perímetre supera els 4 quilòmetres de longitud; presenta una altura màxima de 35,2 metres al peu de talús i de 38,5 metres sobre l’eix dels fonaments; l’ample de coronació té 7,5 metres i l’ample de base de talús arriba a aconseguir en alguns punts els 200 metres. L’aigua emmagatzemada, en la seua cota màxima, tindrà 22 metres de profunditat, és a dir, cobriria un edifici
de 7 plantes.
El got de la bassa té una superfície de 800.000 m², equivalent a 80 camps de futbol. Quan la làmina d’aigua aconseguisca la seua cota màxima aqueixa superfície equivaldrà a 115 camps de futbol (1.150.000 m²).

Per això s’ha preguntat:
Exigirà el Govern, dins de les seues competències, durant la tramitació dels EIA d’aquests projectes, considerar com a alternativa la instal·lació de plaques solars sobre la bassa?
Va el Govern a reparar-la? De no fer-ho quins inconvenients impedirien ocupar aqueix espai ja alterat i públic per a generar energia renovable (podria ser pública en aquest cas)? Si per contra es repararà, no seria una alternativa encertada optar per fotovoltaica flotant en lloc d’alterar paratges excepcionals que compleixen hui dia altres funcions ecosistèmiques importants per a la vida i la biodiversitat?






FOTOVOLTAICASCompromís propone al Gobierno considerare como alternativa a los proyectos de la Costera y Alto Vinalopó  la instalación de placas solares flotantes sobre la balsa de San Diego. La balsa tiene una superficie  equivalente a 80 campos de fútbol y Compromís viene exigiendo su reparación y pleno rendimiento 
València, a 23 de mayo de 2021 El senador de Compromís, Carles Mulet, ha trasladado al Gobierno la posibilidad que considere como alternativa a los proyectos de macro instalaciones fotovoltaicas en las comarcas de la Costera o el Alto Vinalopó, valorar la ubicación de estas en un paisaje ya transformado y donde no generaría perjuicio ambiental ni afección en la agricultura como podría ser sobre la gran instalación de la Balsa de San Diego.
La opción de las plataformas flotantes de fotovoltaicas se están estudiando en caso como por ejemplo los grandes embalses de Huesca, como el caso de Mediano.

Mulet, en una pregunta al Gobierno ha expuesto que la Vicepresidenta Cuarta del Gobierno y Ministra para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico ha afirmado en declaraciones públicas que descarta una moratoria para la implantación de energías renovables en tanto no se ordene el territorio (competencia exclusiva autonómica) y se identifiquen las zonas más adecuadas y estratégicas para ello.

Se sostiene también que la ocupación de grandes extensiones de suelo con parques solares (placas, centros de transformación, así como las líneas de evacuación y subestaciones auxiliares privadas) requerirá un uso temporal del suelo y tendrá un impacto reversible (estimado en unos 30 años) que, una vez amortizada y transcurrida su vida útil, se desmantelaría porque se confía que la tecnología habrá evolucionado significativamente. (Para no pecar de ingenuidad eso requeriría la certeza de que deshacer todo lo hecho y recuperar los usos rurales del suelo va a ser verdaderamente factible).

Por su parte en la evaluación ambiental de proyectos aislados (no evaluación ambiental estratégica de planes) que practica el Ministerio una de las fases más importantes de la evaluación debería ser la de identificación de las alternativas al proyecto.

Pues bien. Actualmente se están tramitando multitud de plantas solares alrededor de la balsa de San Diego ubicada entre los términos municipales de La Font de la Figuera (Valencia) y Villena (Alicante), una infraestructura infrautilizada desde su construcción y con deficiencias funcionales severas.

Esta infraestructura se diseñó con la finalidad de regular los caudales procedentes de la conducción Xúquer-Vinalopó y tenía un objetivo ambiental, como es paliar la sobreexplotación de los acuíferos, algo que no cumple por estar parada. La balsa es la segunda más grande de Europa y permitiría a sus usuarios ahorrar en el coste energético del bombeo del agua.
Tras años sin invertirse un euro en esta enorme infraestructura supuestamente ubicada sobre una geología impermeable, en la actualidad funciona únicamente el pequeño extremo del talud de un metro de alto, ya que en la fase de puesta en carga (llenado) evidenció fugas muy importantes y falló la ingeniería. Esta formación ha venido reclamando a este Gobierno y a anteriores, partidas para repararla y ponerla en pleno funcionamiento, pero sin éxito por votar en contra siempre los partidos que sustentan al Gobierno, por ejemplo, a nuestras enmiendas a los PGE sucesivos.
Las dimensiones de ésta son para  almacenar más de 20 hm3 de suficiente para regar 10.000 hectáreas de cultivo, con la pretensión de poder llenar hasta 4 veces al año, según las previsiones de  Acuamed. Su perímetro supera los 4 kilómetros de longitud; presenta una altura máxima de 35,2 metros al pie de talud y de 38,5 metros sobre el eje de los cimientos; el ancho de coronación tiene 7,5 metros y el ancho de base de talud llega a alcanzar en algunos puntos los 200 metros. El agua almacenada, en su cota máxima, tendrá 22 metros de profundidad, es decir, cubriría un edificio de 7 plantas.

El vaso de la balsa tiene una superficie de 800.000 m2, equivalente a 80 campos de fútbol. Cuando la lámina de agua alcance su cota máxima esa superficie equivaldrá a 115 campos de fútbol (1.150.000 m2).

Por ello se ha preguntado:
¿Va a exigir el Gobierno, dentro de sus competencias, durante la tramitación de los EIA de dichos proyectos, considerar como alternativa la instalación de placas solares sobre la balsa?
¿ Va el Gobierno a repararla? De no hacerlo ¿qué inconvenientes impedirían ocupar ese espacio ya alterado y público para generar energía renovable (podría ser pública en este caso)? Si por el contrario se va a reparar, ¿no sería una alternativa acertada optar por fotovoltaica flotante en lugar de alterar parajes excepcionales que cumplen a día de hoy otras funciones ecosistémicas importantes para la vida y la biodiversidad?