Carles Mulet: “Traslladarem a les administracions implicades amb l’illa les peticions que hem conegut en aquesta visita, algunes ambientals, unes altres de pressió turística però també d’inversions i actuacions que considerem assumibles per a un espai tan singular com aquest”
Madrid, 22 de maig de 2021
Una delegació de Compromís de diferents administracions es va entrevistar ahir amb representants d’associacions, empresaris i veïns de l’illa de Tabarca (Alacant) per a conèixer la situació de l’illa més xicoteta poblada del Mediterrani. El senador Carles Mulet canalitzarà les peticions relacionades amb les competències estatals, la diputada Cristina Rodríguez farà el propi amb les autonòmiques i Rafa Mas davant l’Ajuntament d’Alacant, d’on depèn aquest singular territori.
Veïns com Antonio Ruso o Rafa Andreu, han traslladat els principals problemes que passen per les comunicacions, la inadequació del port que obliga a suspendre les comunicacions amb la Península, problemes mediambientals o el control de l’aforament a l’estiu. Un altre dels problemes és el solapament de competències de molt diferents administracions, la poca coordinació de les quals impedeix que s’executen inversions a vegades de xicoteta quantia, però imprescindibles per a l’illa, com la generació de serveis i oferta cultural, fer visitables espais patrimonials com l’església o la torre que conformen alguns dels atractius d’aquest conjunt historicoartístic i reserva marina i serveis sanitaris o de seguretat.
Mulet ha sol·licitat recentment des del Senat al Govern diferents mesures per a l’illa de Tabarca. També en les Corts s’han reclamat mesures com la declaració del perímetre de l’illa de Tabarca com a Zona Marítima Especialment Sensible (ZMES) de l’Organització Marítima Internacional, per a reduir el risc de danys per accidents de navegació en llocs de gran valor ecològic, la col·laboració entre administracions competents, un estudi d’impactes per a determinar la capacitat de càrrega turística sostenible que permeta la conservació de l’illa, el perímetre marítim, així com tots els hàbitats implicats, i implantar un sistema de boies ecològiques que garantisca la conservació del fons marí, on la posidònia ho inunda tot.
Per a Mulet “són urgents mesures perquè la gent puga viure i treballar en una illa tan singular com aquesta, amb serveis de qualitat a la població i que permeten afrontar l’adaptació davant la fragilitat de la nostra zona costanera i els efectes que tindrà especialment el canvi climàtic a la Mediterrània”.
Tabarca, amb mig centenar de persones censades, rep cada estiu uns 150.000 turistes, arribant en jornades punta a 10.000 persones que exerceixen sobre la zona una pressió turística desgraciadament habitual en les nostres costes i espais naturals, sobre la qual creiem que cal actuar.
Així la coalició ha lamentat que els respectius governs no es prenguen seriosament la necessitat de protegir la posidònia marina i altres hàbitats “o deixar aquests xicotets i emblemàtics espais a la seua sort enfront de la sobreexplotació turística o el canvi climàtic”.
VÍDEO DE LA VISITA>
Compromís conoce de la mano del vecindario las reivindicaciones para garantizar el futuro de la isla de Tabarca
Carles Mulet: “Vamos a trasladar a las administraciones implicadas con la isla las peticiones que hemos conocido en esta visita, algunas ambientales, otras de presión turística pero también de inversiones y actuaciones que consideramos asumibles para un espacio tan singular como este”
Madrid, 22 de mayo de 2021
Una delegación de Compromís de distintas administraciones se entrevistó ayer con representantes de asociaciones, empresarios y vecinos de la isla de Tabarca (Alacant) para conocer la situación de la isla más pequeña poblada del Mediterráneo. El senador Carles Mulet canalizará las peticiones relacionadas con las competencias estatales, la diputada Cristina Rodríguez hará lo propio con las autonómicas y Rafa Mas ante el Ayuntamiento de Alacant, de donde depende este singular territorio.
Vecinos como Antonio Ruso o Rafa Andreu, han trasladado los principales problemas que pasan por las comunicaciones, la inadecuación del puerto que obliga a suspender las comunicaciones con la Península, problemas medioambientales o el control del aforo en verano. Otro de los problemas es el solapamiento de competencias de muy distintas administraciones, cuya poca coordinación impide que se ejecuten inversiones en ocasiones de pequeña cuantía, pero imprescindibles para la isla, como la generación de servicios y oferta cultural, hacer visitables espacios patrimoniales como la iglesia o la torre que conforman algunos de los atractivos de este conjunto histórico-artístico y reserva marina y servicios sanitarios o de seguridad.
Mulet ha solicitado recientemente desde el Senado al Gobierno distintas medidas para la isla de Tabarca. También en les Corts se han reclamado medidas como la declaración del perímetro de la isla de Tabarca como Zona Marítima Especialmente Sensible (ZMES) de la Organización Marítima Internacional, para reducir el riesgo de daños por accidentes de navegación en lugares de gran valor ecológico, la colaboración entre administraciones competentes, un estudio de impactos para determinar la capacidad de carga turística sostenible que permita la conservación de la isla, el perímetro marítimo, así como todos los hábitats implicados, e implantar un sistema de boyas ecológicas que garantice la conservación del fondo marino donde la posidonia lo inunda todo.
Para Mulet “son urgentes medidas para que la gente pueda vivir y trabajar en una isla tan singular como esta, con servicios de calidad a la población y que permitan afrontar la adaptación ante la fragilidad de nuestra zona costera y los efectos que tendrá especialmente el cambio climático en el Mediterráneo”.
Tabarca, con medio centenar de personas censadas, recibe cada verano unos 150.000 turistas, llegando en jornadas punta a 10.000 personas que ejercen sobre la zona una presión turística desgraciadamente habitual en nuestras costas y espacios naturales, sobre la cual creemos que hay que actuar.
Así la coalición ha lamentado que los respectivos gobiernos no se tomen seriamente la necesidad de proteger la posidonia marina y otros hábitats “o dejar estos pequeños y emblemáticos espacios a su suerte frente a la sobreexplotación turística o el cambio climático”.