Carles Mulet confia que els grups mantinguen el criteri seguit amb la Dama de Baza i apliquen criteris racionals en el retorn d’art espoliada dels seus llocs d’origen
MADRID, 8 de febrer de 2021
A instàncies del a coalició Compromís, el Senat debatrà la setmana vinent el retorn de la Dama d’Elx al seu lloc d’origen. El periple de la Dama és ben curiós, després de la seua troballa a l’agost de 1897. Després de conèixer-se la troballa i davant el desinterès del Museu Arqueològic Nacional, la peça va viatjar fins a París, que la va adquirir per 4.000 francs. El 24 de setembre d’aqueix mateix any es va presentar en el Museu del Louvre com la Dama d’Elx, en al·lusió al seu lloc d’origen. En els anys 20 del segle passat es van donar les primeres peticions perquè el bust tornara a Espanya i no va ser fins al cap de la Guerra Civil quan va ser possible la idea generada en 1935 d’intercanviar alguna peça del Prado per la Dama d’Elx, intercanvi que es va fer oficial en 1941. Un 8 de febrer va arribar la Dama a Madrid i romandria durant 30 anys en el Prado fins a 1971 quan, d’una plomada d’Ordre Ministerial es va incorporar a la col·lecció permanent del Museu Arqueològic Nacional, on segueix.
Mulet ha explicat que “l’art ha d’estar en el seu lloc d’origen” i ha lamentat que “després d’anys d’avanços en la sensibilitat cap al patrimoni i de demandes des de diferents fronts, el Govern haja sigut inclement davant les peticions il·licitanes de recuperar el seu patrimoni”.
La moció que Compromís ha introduït per al seu debat a la Comisión de Cultura del Senat insta en el Govern central a fer efectiva de manera immediata en coordinación amb les administracions autonómica i local i de manera permanent, la cessió de l’escultura de la Dama d’Elx situada en l’actualitat en el Museu Arqueològic Nacional, per a exposar-la en el municipi d’Elx, realitzar la inversió necessària per al trasllat a Elx, amb totes les mesures de seguretat necessàries per a la seua correcta conservació i crear una subseu del Museu Arqueològic Nacional a la ciutat il·licitana, que aculla de manera permanent el bust de la Dama d’Elx.
Mulet recorda que la Dama, al MAN, “no deixa de tenir un cert protagonisme com a peça del mes, dins del conjunt d’obres, quan a Elx suposaria un revulsiu col·lectiu, cultural i turístic de primer ordre”. El senador confia que els grups, que van votar a favor del retorn de la peça granadina de la Dama de Baza en la seua 50 aniversari de la troballa ho tornen a fer. “Davant idèntics casos de peces iberes, esperem en un comportament idèntic dels grups polítics davant la moció de Compromís que trasllada una petició històrica de la localitat d’Elx”, ha conclòs Mulet. La moció de la Dama de Baza va ser aprovada per 15 vots a favor i 14 abstencions de Vox i PSOE.
Per part seua, la portaveu del grup municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha afirmat que el lloc on millor s’entén el bust iber és a l’entorn de la seua troballa i en el seu context, per la qual cosa Compromís continuarà reclamant el retorn de la Dama d’Elx a la seua ciutat d’origen de manera definitiva, la qual cosa suposaria la recuperació històrica i arqueològica del Camp d’Elx. També implicaria una sèrie d’accions de desenvolupament cultural i promoció turística al voltant del descobriment del bust, així com el reforçament del valor cultural de l’Alcudia i dels assentaments de les diferents civilitzacions en Elx.
A més, atorgaria a la ciutat un nou valor estratègic. “Des de Compromís apostem per la descentralització de la cultura, la qual cosa permetria a municipis com Elx, convertir-se en dinamitzadors culturals i contribuiria a promoure el turisme cultural al costat del Misteri d’Elx, el Palmerar i tot el patrimoni il·licità”, ha dit.
El Senado debate la próxima semana el retorno definitivo de la Dama d’Elx a su lugar de origen en el 80 aniversario de su regreso a España
Carles Mulet confía en que los grupos mantengan el criterio seguido con la Dama de Baza y apliquen criterios racionales en el retorno de arte expoliada de sus lugares de origen
MADRID, 8 de febrero de 2021
A instancias de la coalición Compromís, el Senado debatirá la próxima semana el retorno de la Dama d’Elx a su lugar de origen. El periplo de la Dama es bien curioso, tras su hallazgo en agosto de 1897. Tras conocerse el hallazgo y ante el desinterés del Museo Arqueológico Nacional, la pieza viajó hasta París, quien la adquirió por 4.000 francos. El 24 de septiembre de ese mismo año se presentó en el Museo del Louvre como la Dama de Elche, en alusión a su lugar de origen. En los años 20 del siglo pasado se dieron las primeras peticiones para que el busto regresara a España y no fue hasta después de la Guerra Civil cuando fue posible la idea generada en 1935 de intercambio de alguna pieza del Prado por la Dama d’Elx, trueque que se hizo oficial en 1941. Un 8 de febrero llegó la Dama a Madrid y permanecería durante 30 años en el Prado hasta 1971 cuando, de un plumazo de Orden Ministerial se incorporó a la colección permanente del Museo Arqueológico Nacional, donde sigue.
Mulet ha explicado que “el arte debe estar en su lugar de origen” y ha lamentado que “tras años de avances en la sensibilidad hacia el patrimonio y de demandas desde distintos frentes, el Gobierno haya sido inclemente ante las peticiones ilicitanas de recuperar su patrimonio”. La moción que Compromís ha introducido para su debate en la Comisión de Cultura del Senado insta en el Gobierno central a hacer efectiva de manera inmediata en coordinación con las administraciones autonómica y local y de forma permanente, la cesión de la escultura de la Dama d’Elx ubicada en la actualidad en el Museo Arqueológico Nacional, para exponerla en el municipio de Elx, realizar la inversión necesaria para el traslado a Elx, con todas las medidas de seguridad necesarias para su correcta conservación y crear una subsede del Museo Arqueológico Nacional en la ciudad ilicitana, que albergue de forma permanente el busto de la Dama d’Elx.
Mulet recuerda que la Dama en el MAN “no deja de tener un cierto protagonismo como pieza del mes, dentro del conjunto de obras, cuando en Elx supondría un revulsivo colectivo, cultural y turístico de primer orden”. El senador confía en que los grupos, que votaron a favor del retorno de la pieza granadina de la Dama de Baza en su 50 aniversario del hallazgo lo vuelvan a hacer. “Ante idénticos casos de piezas iberas, esperamos en un comportamiento idéntico de los grupos políticos ante la moción de Compromís que traslada una petición histórica de la localidad de Elx”, ha concluido Mulet. La moción de la Dama de Baza fue aprobada por 15 votos a favor y 14 abstenciones de Vox y PSOE.
Por su parte, la portavoz del grupo municipal de Compromís per Elx, Esther Díez, ha afirmado que el lugar dónde mejor se entiende el busto íbero es en el entorno de su hallazgo y envuelto en su contexto, por lo que Compromís seguirá reclamando el retorno de la Dama d’Elx a su ciudad de origen de manera definitiva, lo que supondría la recuperación histórica y arqueológica del Camp d’Elx. También implicaría una serie de acciones de desarrollo cultural y promoción turística alrededor del descubrimiento del busto, así como el reforzamiento del valor cultural de La Alcudia y de los asentamientos de las diferentes civilizaciones en Elx.
Además, otorgaría a la ciudad un nuevo valor estratégico. “En Compromís apostamos por la descentralización de la cultura, lo que permitiría a municipios como Elx, convertirse en dinamizadores culturales y contribuiría a promover el turismo cultural junto al Misteri d’Elx, el Palmeral y todo el patrimonio ilicitano”, ha dicho.