Fruit d’una resposta a la coalició el Govern admet l’existència d’abocaments no autoritzats en zones limítrofes entre Castelló i Terol

València, 7 de maig  de 2020

El Govern ha confirmat a Compromís l’existència de pràctiques notablement millorables quant a abocaments en la conca de l’Ebre, en concret en el riu Cantavella. En una resposta s’indica que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha constatat abocats no autoritzats en Cantavella, Mirambell, La Cuba, Olocau i la Todolella. Tan sols la Mata i el Forcall aboquen amb una depuració adequada en el riu Cantavella, que tributa posteriorment al riu Bergants. 

La coalició, a través del portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, va realitzar diverses preguntesdesprés de visitar la localitat de la Mata, on les autoritats qüestionaven la correcta depuració de les aigües que s’abocaven al riu i la depuració diferencial dels abocaments. Mulet ha reclamat a la Confederació “un major esforç per ajudar aquestes entitats a garantir la legalitat dels abocaments en el Domini Públic Hidràulic”, motiu pel qual poden ser sancionats “ja que alguns tenen desenes d’habitants censats i una capacitat molt limitada d’acció enfront de l’administració i a l’hora d’aconseguir fons per a depurar les seues aigües residuals urbanes”.

El Govern assenyala en la seua resposta que es requerirá de nou als ajuntaments de Cantavella i Mirambell perquè redacten els projectes de depuració i prevegen la corresponent dotació pressupostària per a la seua execució. En el cas de la Todolella i Olocau del Rei , la Diputació de Castelló ha informat recentment el Ministeri que les obres de depuració d’aquestes poblacions es troben en fase de redacció del projecte tècnic i están incloses en l’“Acord de cooperació per a l’execució d’infraestructures de sanejament i depuració a la província de Castelló entre la Generalitat Valenciana, l’Entitat de Sanejament i la Diputació de Castelló”, signat el 2 de gener de 2018, per la qual cosa des de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre es requerirà el compliment d’aquest Acord. 

Compromís pide a las confederaciones que garanticen la salud de los ríos, vigilen los vertidos en los cauces y ayuden a los pequeños municipios

Fruto de una respuesta a la coalición el Gobierno admite la existencia de vertidos no autorizados en zonas limítrofes entre Castelló y Teruel

València, 7 de mayo de 2020

El Gobierno ha confirmado a Compromís la existencia de prácticas notablemente mejorables en cuanto a vertidos en la cuenca del Ebro, en concreto en el río Cantavieja. En una respuesta se indica que el Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico ha constatado vertidos no autorizados en Cantavieja, Mirambel, La Cuba, Olocau y la Todolella. Tan solo la Mata y Forcall vierten con una depuración adecuada en el río Cantavieja, que tributa posteriormente al río Bergantes. 

La coalición, a través del portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, realizó diversas preguntastras visitar la localidad de La Mata, donde las autoridades cuestionaban la correcta depuración de las aguas que se vertían al río y la depuración diferencial de los vertidos. Mulet ha reclamado a la Confederación “un mayor esfuerzo por ayudar a estas entidades a garantizar la legalidad de los vertidos en el Dominio Público Hidráulico”, motivo por el que pueden ser sancionados “ya que algunos tienen decenas de habitantes censados y una capacidad muy limitada de acción frente a la administración y a la hora de conseguir fondos para depurar sus aguas residuales urbanas”.

El Gobierno señala en su respuesta que se requerirá de nuevo a los ayuntamientos de Cantavieja y Mirambel para que redacten los proyectos de depuración y prevean la correspondiente dotación presupuestaria para su ejecución. En el caso de la Todolella y Olocau del Rey, la Diputación de Castelló ha informado recientemente al Ministerio que las obras de depuración de dichas poblaciones se encuentran en fase de redacción del proyecto técnico y están incluidas en el “Acuerdo de cooperación para la ejecución de infraestructuras de saneamiento y depuración en la provincia de Castellón entre la Generalitat Valenciana, la Entidad de Saneamiento y la Diputació de Castelló”, firmado el 2 de enero de 2018, por lo que desde la Confederación Hidrográfica del Ebro se requerirá el cumplimiento de dicho Acuerdo.