El senador Mulet demana mesures per a destinar els diners del rescat a la banca, crear un banc públic i activar els romanents bloquejats per Cristóbal Montoro per a destinar-los a plans de xoc amb els quals afrontar els efectes econòmics de la coronacrisis

València, 17 de març de 2020

El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha presentat una sèrie de preguntes escrites al Govern en la quals es demanen mesures de manera urgents per a lluitar contra els efectes econòmics del coronavirus. “Venim exigint que una vegada es prenguen mesures contra el “coronavirus” ara es prenguen contra la coronacrisis que està ocasionant. Demanem ja mesures urgents per a les PIME, autònoms, lloguers, hipoteques, mesures per a les famílies amb més vulnerabilitat econòmica amb el tancament dels menjadors escolars i ara proposem també d’on recuperar part d’aquests diners”, ha detallado.

MESURES PER A RECUPERAR ELS DINERS DEL RESCAT DE LA BANCA

Urgeixen mesures perquè el Govern que recupere els 62.754 milions de diners públics del rescat bancari per a afronta la coronacrisis. En data d’avui no existeix cap pla per a recuperar els 62.754 milions d’euros de diners públics destinats des de 2012 per a “rescatar” a la banca a Espanya.

Justament ara, en plena crisi del coronavirus, amb bona part de la població afectada per ERTE, autònoms sense ingressos, famílies amb emergències econòmiques (menjadors escolars tancats, increment del consum energètic), “és el moment d’exigir que es retornen aqueixos diners al seu propietari, que són els ciutadans i ciutadanes de l’Estat, els quals han pagat els seus impostos”, ha remarcat el senador valencià.

En una anterior resposta del Govern, quan des de Compromís se li van demanar les dades d’aquest deute, simplement es van exposar els números, però sense cap compromís per a recuperar els diners. Segons el Govern “si se sumen les aportacions de capital netes, Esquemes de Protecció d’Actius (EPA) i altres garanties, l’estimació provisional dels recursos nets destinats al suport del sistema financer se situa en 41.150 milions d’euros per part del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB) i 21.604 milions d’euros per part del sector bancari, a través del Fons de Garantia de Depòsits d’Entitats de Crèdit (FGD). No obstant això, el càlcul definitiu d’aquestes aportacions netes no podrà realitzar-se fins a la liquidació final de tots els actius”, va assenyalar l’Executiu en una resposta a Mulet.

El Govern no va respondre a dos de les preguntes que va realizar Mulet en eixe moment: “Quina quantitat ha recuperat?, i quines mesures pensa adoptar per a aconseguir el ple retorn dels diners invertits?”. Per això la formació pregunta si això significa que no adoptaran cap mesura per a aconseguir el retorn dels diners públics invertits?.

Aquestes dades xoquen amb la realitat, ja que entre 2012 i 2017, els Estats de Despeses i Ingressos Consolidats d’Aebanca, la patronal del sector, xifren els beneficis bancaris en 62.473 milions, suficients a pagar part del deute. “Si s’aplica el concepte de deute a l’aportat per les arques públiques, i no regal, ara urgeix un pla per a recuperar tots aquests diners, i no condonar ni un cèntim”, ha exigit Mulet.

El senador ha indicat que “imaginem que en un sistema polític on el sistema bancari ha condonat deutes a PP i PSOE, aquests pensen actuar de la mateixa manera, però amb els diners de tots. En un sistema bancari com l’espanyol, que continua desnonant a milers de persones a l’any, que no perdona un retard en el pagament d’una mensualitat i hipoteca o que, directament, ha invertit els diners del rescat a fer negoci amb la venda d’armes, tant el Govern com el FROB haurien de valorar si són lícits i socialment responsables alguns negocis que, amb diners públics, s’estan sostenint en bancs intervinguts, com són el finançament de la fabricació i venda d’armes. Tot això en el marc de l’emergència econòmica a causa del coronavirus és indecent”.

Per això es pregunta, Com recuperarà el Govern, de manera urgent aquests diners per a destinar-lo a la coronacrisis?

MESURES PER ACABAR AMB L’AUSTERICIDI

Urgeixen mesures descentralitzades per agilitar la resposta a la crisi del coronavirus i que es permeta als ajuntaments disposar dels seus romanents de tresoreria que la Llei d’Estabilitat  Pressupostària obliga al fet que estiguen immobilitzats en comptes bancaris.

Nombrosos pobles valencians i també els espanyols tenen centenars de milions d’euros en el banc immobilitzats. “És el moment que, des de l’administració municipal, es puga fer ús d’aquests recursos per a ajudar a famílies que s’han quedat sense fonts d’ingressos i per a ajudar els sectors econòmics de proximitat”, ha assenyalat Mulet.

A nivell valencià la mesura implicaria disposar en pocs dies d’entre 500 a 700 milions d’euros, segons els càlculs, per a organitzar un pla de xoc econòmic d’ajuda a famílies i pimes.

La implementació d’aquesta mesura per part de municipis i governs autonòmics implicaría una reacció més ràpida i efectiva que la actual.  La llei d’estabilitat pressupostària ha provocat que els ajuntaments disposen de grans quantitats de diners immobilitzats, una xifra que s’incrementa cada any. “Parlem de diners que els ciutadans i ciutadanes han pagat via impostos, però que no poden invertir-se per una decisió de l’anterior govern central. Esta mesura és absurda i injusta especialment hui en dia, quan els ajuntaments han de donar serveis i assumir funcions impròpies. Existeix un greu problema de finançament i ara davant la crisi del coronavirus es veuen desbordats”, ha assegurat Mulet.

Aquesta situació excepcional demostra que cal revertir les polítiques d’austericidi econòmic, com per exemple el sostre de despesa dels ajuntaments o les taxes de reposició i destinar tots els recursos econòmics disponibles a protegir a la població més vulnerable.

Per tot això es pregunta:

-Té comptabilitzat la totalitat o aproximadament, dels romanents que disposen les administracions locals immobilitzades en els bancs per aqueixa llei injusta?
-Quines mesures pensa adoptar-se per a eliminar aquesta llei i alliberar aquests diners?

PER UNA BANKIA PÚBLICA
Ho publica Joan Ramón Sanchis Palacio
Catedràtic d’Organització d’Empreses i Director de la Càtedra Economia del Bé Comú en nuevarevolucion.es

A diferència del que succeeix a Espanya, a la resta de països europeus existeix un sistema bancari en el qual coexisteixen diferents models de banca. Al costat de la gran banca privada, existeix també un model de banca de proximitat, representat per caixes d’estalvis i banca cooperativa, un model de banca ètica (que en països com Holanda tenen un gran pes) i un model de banca pública.

Seria crear una banca pública aprofitant els actius i els recursos que ja es posseeixen. Per tant, no tindria cap cost econòmic addicional per a l’Estat o el cost seria mínim. Consistiria en aprofitar les 2.298 oficines i les 15.924 persones emprades que Bankia posseeix en l’actualitat per oferir un servei bancari de proximitat, enfocat a les necessitats de les persones i dels territoris. Una banca amb criteris ètics i amb finalitats socials i ambientals: equipament públic i infraestructures, projectes d’emprenedoria sostenible i inclusió financera.

Reflexionem doncs sobre aquestes qüestions i plantegem la possibilitat de recuperar aquella banca pública, o part d’ella, que tant bé va fer per al progrés econòmic i social dels territoris.

Per això es pregunta al Govern: Preveu el Govern crear una banca pública que actue de contrapès al sector privat i servisca per a promoure el progrés econòmic de territoris, particulars i empreses?

rescat banca recuperar bankia (1) llei montor

Compromís pide recuperar el dinero del rescate bancario y el fin de la ley Montoro para gastar remanentes en afrontar la coronacrisis

El senador Mulet pide medidas para destinar el dinero del rescate a la banca, crear un banco público y activar los remanentes bloqueados por Cristóbal Montoro para destinarlos a planes de choque con los que afrontar los efectos económicos de la coronacrisis

València, 17 de marzo de 2020

El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha presentado una serie de preguntas escritas al Gobierno en la cuales se piden medidas de manera urgentes para luchar contra los efectos económicos del coronavirus. “Venimos exigiendo que una vez tomadas medidas contra el “coronavirus” ahora se tomen contra la coronacrisis que está ocasionando. Pedimos ya medidas urgentes para las PIME, autónomos, alquileres, hipotecas, medidas para las familias con más vulnerabilidad económica con el cierro de los comedores escolares y ahora proponemos también de donde recuperar parte de este dinero”, ha detallado.

MEDIDAS PARA RECUPERAR EL DINERO DEL RESCATE DE LA BANCA

Urgen medidas para que el Gobierno que recupere los 62.754 millones de dinero público del rescate bancario para afronta la coronacrisis. A fecha de hoy no existe ningún plan para recuperar los 62.754 millones de euros de dinero público destinado desde 2012 para “rescatar” a la banca en España.

Justamente ahora, en plena crisis del coronavirus, con buena parte de la población afectada por ERTE, autónomos sin ingresos, familias con emergencias económicas (comedores escolares cerrados, incremento del consumo energético), “es el momento de exigir que se retorne ese dinero a su propietario, que son los ciudadanos y ciudadanas del Estado, los cuales han pagado sus impuestos”, ha remarcado el senador valenciano.

En una anterior respuesta del Gobierno, cuando desde Compromís se le pidió los datos de esta deuda, simplemente se expusieron los números, pero sin ningún compromiso para recuperar el dinero. Según el Gobierno “si se suman las aportaciones de capital netas, Esquemas de Protección de Activos (EPA) y otras garantías, la estimación provisional de los recursos netos destinados al apoyo del sistema financiero se sitúa en 41.150 millones de euros por parte del Fondo de Reestructuración Ordenada Bancaria (FROB) y 21.604 millones de euros por parte del sector bancario, a través del Fondo de Garantía de Depósitos de Entidades de Crédito (FGD). No obstante, el cálculo definitivo de estas aportaciones netas no podrá realizarse hasta la liquidación final de todos los activos”, señaló el Ejecutivo en una respuesta a Mulet.

El Gobierno no respondió a dos de las preguntas que realizó Mulet en ese momento: “¿Qué cantidad ha recuperado?, y ¿qué medidas piensa adoptar para conseguir el pleno retorno del dinero invertido?. Por ello la formación pregunta si ¿esto significa que no van a adoptar ninguna medida para conseguir el retorno del dinero público invertido?.

Estos datos chocan con la realidad, puesto que entre 2012 y 2017, los Estados de Gastos e Ingresos Consolidados de Aebanca, la patronal del sector, cifran los beneficios bancarios en 62.473 millones, suficientes en pagar parte de la deuda. “Si se aplica el concepto de deuda a lo aportado por las arcas públicas, y no regalo, ahora urge un plan para recuperar todo este dinero, y no condonar ni un céntimo”, ha exigido Mulet.

El senador ha indicado que “imaginamos que en un sistema político donde el sistema bancario ha condonado deudas a PP y PSOE, éstos piensan actuar del mismo modo, pero con el dinero de todos. En un sistema bancario como el español, que continúa desahuciando a miles de personas al año, que no perdona un retraso en el pago de una mensualidad e hipoteca o que, directamente, ha invertido el dinero del rescate en hacer negocio con la venta de armas, tanto el Gobierno como el FROB deberían valorar si son lícitos y socialmente responsables algunos negocios que, con dinero público, se están sosteniendo en bancos intervenidos, como son la financiación de la fabricación y venta de armas. Todo esto en el marco de la emergencia económica a causa del coronavirus es indecente”.

Por ello se pregunta, ¿Cómo va a recuperar el Gobierno, de manera urgente este dinero para destinarlo a la coronacrisis?

MEDIDAS PARA ACABAR CON EL AUSTERICIDIO

Urgen medidas descentralizadas para agilizar la respuesta a la crisis del coronavirus y que se permita en los ayuntamientos disponer de sus remanentes de tesorería que la Ley de Estabilidad Presupuestaria obliga a que estén inmovilizados en cuentas bancarias.

Numerosos pueblos valencianos y también los españoles tienen centenares de millones de euros en el banco inmovilizados. “Es el momento que, desde la administración municipal, se pueda hacer uso de estos recursos para ayudar a familias que se han quedado sin fuentes de ingresos y para ayudar los sectores económicos de proximidad”, ha señalado Mulet.

A nivel valenciano la medida implicaría disponer en pocos días de entre 500 a 700 millones de euros, según los cálculos, para organizar un plan de choque económico de ayuda a familias y pymes.

La implementación de esta medida por parte de municipios y gobiernos autonómicos implicaría una reacción más rápida y efectiva que la actual. La ley de estabilidad presupuestaria ha provocado que los ayuntamientos dispongan de grandes cantidades de dinero inmovilizado, una cifra que se incrementa cada año. “Hablamos de dinero que los ciudadanos y ciudadanas han pagado vía impuestos pero que no pueden invertirse por una decisión del anterior gobierno central. Esta medida es absurda e injusta especialmente a día de hoy, cuando los ayuntamientos tienen que dar servicios y asumir funciones impropias. Existe un grave problema de financiación y ahora ante la crisis del coronavirus se ven desbordados”, ha asegurado Mulet.

Esta situación excepcional demuestra que hay que revertir las políticas de austericidio económico, como por ejemplo el techo de gasto de los ayuntamientos o las tasas de reposición y destinar todos los recursos económicos disponibles a proteger en la población más vulnerable.

Por todo esto se pregunta:

-¿Tiene contabilizar la totalidad o aproximadamente, los remanentes de los cuales disponen las administraciones locales inmovilizadas en los bancos por esa ley injusta?
-¿Qué medidas piensa adoptarse para eliminar esta ley y liberar este dinero?

POR UNA BANKIA PÚBLICA
Lo publica Joan Ramón Sanchis Palacio
Catedrático Organización de Empresas y Director Cátedra Economía del Bien Común en nuevarevolucion.es 

A diferencia de lo que sucede en España, en el resto de países europeos existe un sistema bancario en el que coexisten diferentes modelos de banca. Junto a la gran banca privada, existe también un modelo de banca de proximidad, representado por cajas de ahorros y banca cooperativa, un modelo de banca ética (que en países como Holanda tienen un gran peso) y un modelo de banca pública.

Sería crear una banca pública aprovechando los activos y los recursos que ya se poseen. Por tanto, no tendría ningún coste económico adicional para el Estado o el coste sería mínimo. Consistiría en aprovechar las 2.298 oficinas y las 15.924 personas empleadas que Bankia posee en la actualidad para ofrecer un servicio bancario de proximidad, enfocado a las necesidades de las personas y de los territorios. Una banca con criterios éticos y con fines sociales y ambientales: equipamiento público e infraestructuras, proyectos de emprendimiento sostenible e inclusión financiera.

Reflexionemos pues en torno a estas cuestiones y planteemos la posibilidad de recuperar aquella banca pública, o parte de ella, que tanto bien hizo para el progreso económico y social de los territorios.

Por ello se pregunta al Gobierno ¿Prevé el Gobierno crear una banca pública que actúe de contrapeso al sector privado y sirva para promover el progreso económico de territorios, particulares y empresas?