València a 16 de març de 2020.
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha exposat hui que urgeix donar resposta al nerviosisme justificat de la ciutadania sobre els efectes econòmics en primer persona d’aquesta crisi sanitària “ La situació creada amb la crisi del coronavirus, i especialment a partir de l’Estat d’Alarma, ha comportat una sèrie de mesures i anuncis per fascicles, alguns d’ells matisats, uns altres en diferits, o fins i tot contradictoris entre els anunciats per les comunitats autònomes i el Govern Central. Sabent de la complexitat d’una situació per a la qual no existia precedents, ara urgeix donar resposta amb propostes socials, milers de persones estan vivint amb preocupació els efectes d’aquesta crisi en la seua economia a curt termini”
Mulet ha recordat que Compromís ja va exigir mesures per als autònoms, com blindar la situació dels fixos discontinus, suspenen les cotitzacions dels autònoms, allargar els drets d’atur. “Costa entendre com un o una autònoma no puga alçar hui la persiana del seu negoci mentre a les fàbriques es congregaren milers de persones. Hi ha persones que si deixen de treballar no tindran cap ingrés, i no poden acollir-se al cap subsidi de desocupació. Com pagaran les seues cotitzacions d’autònoms, com pagaran salaris si tenen empleats a compte?, han d’acomiadar-los? amb o sense indemnització ? Quants comerços com a bars o restaurants perdran tot o bona part del seu gènere? com es pagaran els lloguers d’aquests locals comercials?, ( òbviament, les persones propietàries d’aquests lloguers també necessiten aquests ingressos. Com es pagarà lloguers d’habitatges o dels habitatges?, hi ha molta gent, que no té matalàs econòmic del qual tirar mà. Seria el moment de reclamar a aquesta banca que porta anys tancant els seus exercici amb benefici al fet que comence a retornar els 63.000 milions d’euro del rescat bancari no recuperat?.
Igualment, des de de Compromís es posa el focus de la preocupació en les persones a les quals se’ls està acabant l’atur, òbviament aquests 15 dies no podran anar a tirar currículums ni buscar treball, se suspendrà el temps consumit dels subsidis? O en la gent sense xarxa familiar “Moltes famílies tenien alguna cosa a donar a menjar als seus fills i filles gràcies als menjadors escolars, Quin impacte tindrà en aquestes economies el tancament d’aquests menjadors? Com donaran menjar aquests 15 dies?, Què passa amb eixes famílies que no poden faltar al seu lloc de treball aquests dies perquè el seu lloc de treball no ha tancat i no poden permetre’s el suc de no anar, però té als fills o filles confinats a casa; sí, hi ha molta gent no té a su mano apoyo familiar; o l’únic suport són els avis, població de risc. Hi ha gent que hui ha hagut de decidir entre deixar als xiquets sols a casa o faltar al treball.
Una altra de les realitats sobre les quals s’ha mostrat preocupació és sobre l’increment de despesa energètica “ Si hi ha gent que ja li costa poder pagar la factura elèctrica estat treballant tot el dia fora de casa, Com pagar-la ara estant els 15 dies com a mínim confinat a casa i disparant el consum energètic?, O, a quina casa s’han de confinar les persones que sobreviuen als carrers?
Per això – s’ha exposat- urgeixen mesures concretar per a les persones autònomes, com eliminar cotitzacions. Mesures per a la gent que no pot pagar lloguers de locals comercials o habitatge, mesures per a qui no tinga ingressos aquests dies paga pagar-los als seus empleats, perquè no es produïsca cap acomiadament. Mesures per als comerços que perdran tota la seua inversió en productor perible. Mesures per a la gent amb pobresa, sent energètica o alimentària. Mesures per a les persones sense sostre. I aquestes mesures han de ser urgents; entenem que la realitat ha desbordat als executius i era el moment de preses mesurades dràstiques per a evitar la propagació, ara, davant el nerviosisme obvi de milers de persones, és el moment de prendre mesures socials. Els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) que s’adoptaran aquests dies, han de tindre una consideració especial; es produiran acomiadaments o reduccions de jornada i salari, cal adoptar mesures per a tots aquests casos , i han de ser anunciat ja, i començar a generar tranquil·litat en tanta gent que ho està passant malament. L’Institut de Crèdit Oficial com a banca pública, s’ha de posar al servei de tota la gent que el passarà pitjor, i l’Administració General de l’Estat s’ha de posar al servei de la gent més vulnerable.
Mulet: ya en estado de Alarma, ahora tocan las medidas sociales de manera urgente.
València a 16 de marzo de 2020. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet ha expuesto hoy que urge dar respuesta al nerviosismo justificado de la ciudadanía sobre los efectos económicos en primer persona de esta crisis sanitaria “ La situación creada con la crisis del coronavirus, y especialmente a partir del Estado de Alarma, ha comportado una serie de medidas y anuncios por fascículos, algunos de ellos matizados, otros en diferidos, o incluso contradictorios entre los anunciados por las comunidades autónomas y el Gobierno Central. Sabiendo de la complejidad de una situación para la cual no existía precedentes, ahora urge dar respuesta con propuestas sociales, miles de personas están viviendo con preocupación los efectos de esta crisis en su economía a corto plazo”
Mulet ha recordado que Compromís ya exigió medidas para los autónomos, como blindar la situación de los fijos discontinuos, suspenden las cotizaciones de los autónomos, alargar los derechos de paro. “Cuesta entender como un o una autónoma no pueda levantar hoy la persiana de su negocio mientras en las fábricas se congregaran miles de personas. Hay personas que si dejan de trabajar no van a tener ningún ingreso, y no pueden acogerse al ningún subsidio de desempleo. ¿ Cómo van a pagar sus cotizaciones de autónomos, cómo van a pagar salarios si tienen empleados a cuenta?, ¿han de despedirlos? ¿ con o sin indemnización? ¿Cuantos comercios como bares o restaurantes van a perder todo o buena parte de su género? ¿ cómo se van a pagar los alquileres de estos locales comerciales?, ( obviamente, las personas propietarias de estos alquileres también necesitan estos ingresos. ¿Cómo va a pagarse alquileres de viviendas o de las viviendas?, hay mucha gente, que no tiene colchón económico del que tirar mano. Sería el momento de reclamar a esta banca que lleva años cerrando sus ejercicio con beneficio a que empiece a devolver los 63.000 millones de euro del rescate bancario no recuperado?.
Igualmente, desde de Compromís se pone el foco de la preocupación en las personas a las que se les está terminando el paro, obviamente estos 15 días no podrán ir a tirar currículums ni buscar trabajo, se va a suspender el tiempo consumido de los subsidios? O en la gente sin red familiar “Muchas familias tenían algo que dar a comer a sus hijos e hijas gracias a los comedores escolares, ¿Qué impacto va a tener en estas economías el cierre de estos comedores? ¿ Cómo van a dar de comer estos 15 días?, ¿Qué pasa con esas familias que no pueden faltar a su lugar de trabajo estos días porqué su lugar de trabajo no ha cerrado y no pueden permitirse el jugo de no ir, pero tiene a los hijos o hijas confinados en casa; sí, hay mucha gente no tiene a su abasto apoyo familiar; o el único apoyo son los abuelos, población de riesgo. Hay gente que hoy ha tenido que decidir entre dejar a los niños solos en casa o faltar al trabajo.
Otra de las realidades sobre las que se ha mostrado preocupación es sobre el incremento de gasto energético “ Si hay gente que ya le cuesta poder pagar la factura eléctrica estado trabajando todo el día fuera de casa, ¿ Cómo pagarla ahora estando los 15 días como mínimo confinado en casa y disparando el consumo energético?, O, ¿a qué casa se han de confinar las personas que sobreviven en las calles?
Por ello – se ha expuesto- urgen medidas concretar para las personas autónomas, como eliminar cotizaciones. Medidas para la gente que no puede pagar alquileres de locales comerciales o vivienda, medidas para quien no tenga ingresos estos días paga pagarles a sus empleados, para que no se produzca ningún despido. Medidas para los comercios que van a perder toda su inversión en productor perecedero. Medidas para la gente con pobreza, siendo energética o alimentaria. Medidas para las personas sin techo. Y estas medidas han de ser urgentes; entendemos que la realidad ha desbordado a los ejecutivos y era el momento de tomas medidas drásticas para evitar la propagación, ahora, ante el nerviosismo obvio de miles de personas, es el momento de tomar medidas sociales. Los Expedientes de Regulación Temporal de Empleo (ERTE) que se van a adoptar estos días, han de tener una consideración especial; se van a producir despidos o reducciones de jornada y salario, hay que adoptar medidas para todos estos casos , y han de ser anunciado ya, y empezar a generar tranquilidad en tanta gente que lo está pasando mal. El Instituto de Crédito Oficial como banca pública, se ha de poner al servicio de toda la gente que lo va a pasar peor, y la Administración General del Estado se ha de poner al servicio de la gente más vulnerable.