Compromís va traslladar la preocupació de farmacèutics rurals de la província de Castelló, els establiments de la qual son tractats com si foren urbanes i de gran facturació. La coalició ha presentat una moció sobre aquest tema
València, 7 de març de 2020
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat que el Govern no haja mogut un sol dit per a reconèixer les particularitats de les farmàcies del món rural amb un tracte fiscal diferenciat, malgrat comptar en el territori valencià amb un nombre destacat de farmàcies que són poc rendibles per als seus propietaris. A Castelló existeixen 40 farmàcies VEC (de Viabilitat Econòmica Compromesa), fins a 78 en tota l’autonomia, és a dir farmàcies que facturen menys de 200.000€ anuals i que no aconsegueix el 11,4% de la facturació d’una farmàcia mitjana.
La farmàcia rural, en sí, és una farmàcia essencial i consegüentment haurien de cuidar-la. En moltes ocasions són els únics sanitaris existents al poble, per la qual cosa Mulet va preguntar per les actuacions que el Govern preveu prendre per a contribuir a la seua pervivència, amb mesures com una bonificació de la quota mensual d’autònom o quedar eximit íntegrament depenent de la facturació. “El Govern ens contesta que això implicaria modificar la Llei 20/2007, d’11 de juliol, de l’Estatut del Treball Autònom i que fer-ho en funció dels ingressos derivats de la seua activitat era una de les qüestions que s’estaven analitzant en l’anterior legislatura en la Subcomissió per a l’estudi de la reforma del Règim Especial de Treballadors per Compte Propi o Autònoms, havent caducat els estudis i tràmits realitzats arran de la dissolució de les Corts, sense que s’haja constituït fins al moment cap Comissió ni Subcomissió o Ponència en la present legislatura”, ha assenyalat Mulet.
El representant de Compromís, que ha presentat ja una moció en aquest sentit ha assenyalat que l’actual regulació “ha creat una bossa de farmàcies tremendament rendibles (les establides en grans nuclis de població) i una xarxa de farmàcies (les rurals) absolutament inviables, tot i que són les realment essencials per a l’equitat en l’accés al medicament i la cohesió del nostre sistema sanitari”. En aquest sentit Mulet ha assenyalat que “batallarem fins al final per l’èxit de la moció que reclama mesures compensatòries per a les farmàcies més desfavorides, que ha estat consensuada amb la Societat Espanyola de Farmàcia Rural (SEFAR), perque són necessàries mesures urgents”.
La coalició plantejarà la qüestió en el proper Ple ordinari, on es debatrà el suport als autònoms, demanant mesures més ambicioses per a aquests treballadors del món rural.
MULET – SANIDAD-Farmacias rurales- reg_7089 FARM RURAL FARM RURAL 2 R
El Gobierno no prevé medidas fiscales para sostener las farmacias del mundo rural con viabilidad económica comprometida
Compromís trasladó la preocupación de farmacéuticos rurales de la provincia de Castelló, cuyos establecimientos son tratados como si fueran urbanas y de gran facturación. La coalición ha presentado una moción al respecto
València, 7 de març de 2020
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado que el Gobierno no haya movido un solo dedo para reconocer las particularidades de las farmacias del mundo rural con un trato fiscal diferenciado, a pesar de contar en el territorio valenciano con un número destacado de farmacias que son poco rentables para sus propietarios. En Castelló existen 40 farmacias VEC (de Viabilidad Económica Comprometida), hasta 78 en toda la autonomía, es decir farmacias que facturan menos de 200.000€ anuales y que no alcanza el 11,4% de la facturación de una farmacia media.
La farmacia rural, en sí, es una farmacia esencial y como tal deberían cuidarla. En muchas ocasiones son los únicos sanitarios existentes en el pueblo, por lo que Mulet preguntó por las actuaciones que el Gobierno prevé tomar para contribuir a su pervivencia, con medidas como una bonificación de la cuota mensual de autónomo o quedar eximido en su totalidad dependiendo de la facturación. “El Gobierno nos contesta que esto implicaría modificar la Ley 20/2007, de 11 de julio, del Estatuto del Trabajo Autónomo y que hacerlo en función de los ingresos derivados de su actividad era una de las cuestiones que se estaban analizando en la anterior legislatura en la Subcomisión para el estudio de la reforma del Régimen Especial de Trabajadores por Cuenta Propia o Autónomos, habiendo caducado los estudios y trámites realizados a raíz de la disolución de las Cortes, sin que se haya constituido hasta el momento ninguna Comisión ni Subcomisión o Ponencia en la presente legislatura”, ha señalado Mulet.
El representante de Compromís, que ha presentado ya una moción en este sentido ha señalado que la actual regulación “ha creado una bolsa de farmacias tremendamente rentables (las establecidas en grandes núcleos de población) y una red de farmacias (las rurales) absolutamente inviables, a pesar que son las realmente esenciales para la equidad en el acceso al medicamento y la cohesión de nuestro sistema sanitario”. En este sentido Mulet ha señalado que “pelearemos hasta el final el éxito de la moción que reclama medidas compensatorias para las farmacias más desfavorecidas, que ha sido consensuada con la Sociedad Española de Farmacia Rural (SEFAR) por lo que son necesarias medidas urgentes”.
La coalición planteará la cuestión en el próximo Pleno ordinario, donde se debatirá el apoyo a los autónomos, pidiendo medidas más ambiciosas para estos trabajadores del mundo rural.