La coalició ha demanat conèixer els motius pels quals no s’adopta el mandat de la moció aprovada per l’àmplia majoria del Senat sense vots en contra a instàncies de Compromís
València, 6 de mar ç de 2020
El Govern continua ignorant des de desembre de 2017 el mandat que li va fer la cambra del Senat per àmplia majoria (amb l’abstenció de PSOE i PNB) a la petició d’etiquetaje dels cítrics amb origen espanyol perquè siga el consumidor qui opte per comprar-los amb aquest origen o qualsevol altre. “És important que la gent sàpia el que compra i d’on ve, com ocorre amb els altres aliments, ja que són massa els casos en els quals s’etiqueten com a valencianes taronges amb origen a Sud-àfrica o en els quals s’omet la seua procedència, el que s’ha de tenir en compte ja que no existeixen els mateixos controls sanitaris ni reciprocitat en els tractaments que en aqueixos països s’utilitzen, de vegades amb productes no permesos a la UE”, ha ressaltat el senador territorial, Carles Mulet.
El Senat va aprovar per àmplia mayoría el 22 de desembre de 2017 una moción que advocava per la creación d’un distintiu identificatiu dels cítricos d’origen espanyol perquè els consumidors pogueren identificar el producte autòcton i els seus avantatges. También reclamava col·laborar amb els governs autonómicos i el sector productor per a dur a terme campanyes de foment del seu consum, especialment entre els joves, promoure el seu consum en les institucions estatals, autonómiques i locals, en restaurants i cafeteries d’edificis públics, actes oficials, etcétera a instar a les autoritats europees i estatals a endurir els controls sanitaris en frontera per a evitar l’entrada de vectors, agents nocius i problemes sanitaris i que l’arribada de productes de países tercers no afecte la producción local, davant la ruïna que estava suposant per al sector l’aprovació de l’Acord comercial amb els països de Sudàfrica.
Amb l’inici de la legislatura i davant l’evident incompliment, Mulet va preguntar per les previsions del Govern per a activar el compliment d’aquesta moció aprovada al Senat, així com conèixer els motius pels quals no s’ha complit fins al moment. La resposta del Govern davant una pregunta ben clara segueix el rastre de desinformació iniciada amb el Partit Popular: remet a un informe en el qual no s’esmenta en cap cas una possible resposta a la pregunta realitzada dins de l’exercici dels seus drets pel representant valencià. “De nou aquestes respostes són una vergonya, però el més lamentable és l’escàs suport del Govern cap a la citricultura. Vesteix de nou d’exemplaritat les seues actuacions, però actua de manera contrària, preferint que res entorpisca el consum i presència de cítrics de tercers països que competeixen en desigualtat amb els nostres i afonen el nostre sector primari que ha sigut un exemple de bones pràctiques”.
La resposta enumera 16 mesures que parlen d’oferta, transparència del sector, estructura del sector i comerç exterior però “no concreten res sobre els objectius de la moció en un context de falta de rendibilitat, destrucció d’ocupació i superfície cultivada en el sector”, ha afegit Mulet.
distintivo identificativo de los cítricos de origen español r distintivo identificativo de los cítricos de origen español
El Gobierno elude implicarse en la creación de un distintivo identificativo de los cítricos de origen español como se aprobó en el Senado
La coalición ha pedido conocer los motivos por los que no se adopta el mandato de la moción aprobada por la amplia mayoría del Senado sin votos en contra a instancias de Compromís
València, 6 de març de 2020
El Gobierno sigue ignorando desde diciembre de 2017 el mandato que le hizo la cámara del Senado por amplia mayoría (con la abstención de PSOE y PNV) a la petición de etiquetaje de los cítricos con origen español para que sea el consumidor quien opte por comprarlos con este origen o cualquier otro. “Es importante que la gente sepa lo que compra y de dónde viene, como ocurre con los otros alimentos, ya que son demasiados los casos en los que se etiquetan como valencianas naranjas con origen en Sudáfrica o en los que se omite su procedencia, algo a tener en cuenta ya que no existen los mismos controles sanitarios ni reciprocidad en los tratamientos que en esos países se utilizan, en ocasiones con productos no permitidos en la UE”, ha resaltado el senador territorial, Carles Mulet.
El Senado aprobó por amplia mayoría el 22 de diciembre de 2017 una moción que abogaba por la creación de un distintivo identificativo de los cítricos de origen español para que los consumidores pudieran identificar el producto autóctono y sus ventajas. También reclamaba colaborar con los gobiernos autonómicos y el sector productor para llevar a cabo campañas de fomento de su consumo, especialmente entre los más jóvenes, promover su consumo en las instituciones estatales, autonómicas y locales, en restaurantes y cafeterías de edificios públicos, actos oficiales, etcétera a instar a las autoridades europeas y estatales a endurecer los controles sanitarios en frontera para evitar la entrada de vectores, agentes nocivos y problemas sanitarios y que la llegada de productos de países terceros no afecte a la producción local tal ante la ruina que estaba suponiendo para el sector la aprobación del Acuerdo comercial con los países de Sudáfrica.
Con el inicio de la legislatura y ante el evidente incumplimiento, Mulet preguntó por las previsiones del Gobierno para activar el cumplimiento de esta moción aprobada en el Senado, así como conocer los motivos por los que no se ha cumplido hasta el momento. La respuesta del Gobierno ante una pregunta bien clara sigue la estela de desinformación iniciada con el Partido Popular: remite a un informe en el que no se menciona en ningún caso una posible respuesta a la pregunta realizada dentro del ejercicio de sus derechos por el representante valenciano. “De nuevo estas respuestas son una vergüenza, pero lo más lamentable es el escaso apoyo del Gobierno hacia la citricultura. Viste de nuevo de ejemplaridad sus actuaciones, pero actúa de forma contraria, prefiriendo que nada entorpezca el consumo y presencia de cítricos de terceros países que compiten en desigualdad con los nuestros y hunden nuestro sector primario que ha sido un ejemplo de buenas prácticas”.
La respuesta enumera 16 medidas que hablan de oferta, transparencia del sector, estructura del sector y comercio exterior pero “no concretan nada sobre los objetivos de la moción en un contexto de falta de rentabilidad, destrucción de empleo y superficie cultivada en el sector”, ha añadido Mulet.