El senador recorda que entre les seues funcions no estan les filològiques i que la diversitat de llengües “és una riquesa i interès general l’Estat a protegir”
València, 4 d’octubre de 2019
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha afirmat que l’Advocacia de l’Estat ha fet un dels seus ridículs “més espantosos i patètics” en exposar al Tribunal Suprem que es discrimina el castellà al País Valencià, i assenyalar que les comunicacions de la Generalitat amb les Balears o Catalunya “han de fer-se en castellà, en ser la llengua valenciana diferent al català cooficial a les Balears o Catalunya i el valencià tan sols cooficial al País Valencià”.
Aquesta afirmació xoca amb les 46 sentències en ferm de diversos tribunals que avalen que el terme “valencià” o “català” són simplement dos conceptes per referir-se a la mateixa llengua. Així per exemple, tant el Tribunal Constitucional com el TSJCV han reiterat en sentències fermes aquest fet i sembla “molt greu” que tot un Advocacia de l’Estat obvie la Jurisprudència i el sentir de tota la comunitat acadèmica i científica i es fiqueen un embolic absurd . “La parcialitat, politització i utilitat de l’Advocacia de l’Estat està cada vegada més en el debat públic i cada vegada més desprestigiada, amb aquest tipus d’afirmacions, que posen rojos fins als estudiants de primària”, ha assenyalat Mulet.
Aquest absurd escrit dirigit al TS per part de l’Advocacia de l’Estat, forma part de la visió increïble que aquest organisme trasllada a la decisió de l’alt tribunal sobre la deliberació sobre el recurs presentat per la Generalitat Valenciana contra l’anul·lació parcial del decret 61/2017, la qual s’haurà de resoldre en breu.
La Generalitat va recórrer la decisió del TSJCV de juliol de 2018 sobre la nul·litat parcial del Decret 61/2017 de la Generalitat Valenciana que regula l’ús del castellà i del valencià en l’administració pública autonòmica, a l’estimar parts del recurs presentat pel PP que atacava la protecció i potenciació del valencià. Pel PP aquesta defensa i protecció de la llengua pròpia dels valencians era un atac al castellà.
“L’odi patològic cap al valencià que practica la dreta i en especial el PP s’acarnissa especialment en la llengua i cultura pròpia amb posicionaments secessionistes, soterrats aparentment des de l’època de Zaplana, i atacant qualsevol pas per normalitzar o potenciar l’ús d’una llengua històricament perseguida, atacada i menyspreada. Al joc d’aquests botiflersi antivalencians, se sumen ara afirmacions absurdes per part de l’Advocacia de l’Estat que no se sustenten en cap sentència judicial ni en cap estudi acadèmic, més aviat al contrari”, recorda.
Per aquest motiu Mulet ha exigit al Govern Central en funcions que “desautoritze aquest tipus de comportaments de l’Advocacia i dins de la divisió de poders existent (almenys aparentment), prenga mesures perquè s’eviten aquest tipus de barbaritats filològiques” i ha mostrat el suport a la decisió de la Generalitat de mantenir l’ús del valencià com a llengua per comunicar-se amb les Balears o Catalunya. “A aquest pas”, ha dit “podem arribar a l’absurd del Senat, on en la versió web hi ha opció en valencià i una altra en català, o on el servei de traductors de les nostres intervencions on hi ha gent destinada a traduir el català i una altra per el valencià”.
El senador recorda que entre les seues funcions no estan les filològiques i que la diversitat de llengües “és una riquesa i un interès general de l’Estat a protegir”.
Carles Mulet: “La Abogacía del Estado se ahoga en el ridículo secesionista tras 46 sentencias que avalan la unidad lingüística”
El senador recuerda que entre sus funciones no están las filológicas y que la diversidad de lenguas “es una riqueza e interés general del Estado a proteger”
València, 4 de octubre de 2019
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha afirmado que la Abogacía del Estado ha hecho uno de sus ridículos “más espantosos y patéticos” al exponer al Tribunal Supremo que se discrimina el castellano en el País Valencià, y señalar que las comunicaciones de la Generalitat con Baleares o Catalunya“deben de hacerse en castellano, al ser la lengua valenciana diferente al catalán cooficial en Baleares o Catalunya y el valenciano tan solo cooficial en el País Valenciano”.
Esta afirmación choca con las 46 sentencias en firme de diversos tribunales que avalan que el término “valenciano” o “catalán” son simplemente dos conceptos para referirse a la misma lengua. Así por ejemplo, tanto el Tribunal Constitucional como el TSJCV han reiterado en sentencias firmes este hecho y parece “muy grave” que toda una Abogacía del Estado obvie la Jurisprudencia y el sentir de toda la comunidad académica y científica y se meta en un berenjenal absurdo. “La parcialidad, politización y utilidad de la Abogacía del Estado está cada vez más en el debate público y cada vez más desprestigiada, con este tipo de afirmaciones, que ruborizan hasta los estudiantes de primaria”, ha señalado Mulet.
Este absurdo escrito dirigido al TS por parte de la Abogacía del Estado, forma parte de la visión increíble que este organismo traslada a la decisión del alto tribunal sobre la deliberación acerca del recurso presentado por la Generalitat Valenciana contra la anulación parcial del decreto 61/2017, la cual se tendrá que resolver en breve.
La Generalitat recurrió la decisión del TSJCV de julio de 2018 sobre la nulidad parcial del Decreto 61/2017 de la Generalitat Valenciana que regula el uso del castellano y del valenciano en la administración pública autonómica, al estimarse partes del recurso presentado por el PP que atacaba la protección y potenciación del valenciano. Para el PP esta defensa y protección de la lengua propia de los valencianos era un ataque al castellano.
“El odio patológico hacia lo valenciano que practica la derecha y en especial el PP se ceba especialmente en la lengua y cultura propia con posicionamientos secesionistas, enterrados aparentemente desde la época de Zaplana, y atacando cualquier paso para normalizar o potenciar el uso de una lengua históricamente perseguida, atacada y despreciada. Al juego de estos “botiflers” y antivalencianos, se suman ahora afirmaciones absurdas por parte de la Abogacía del Estado que no se sustentan en ninguna sentencia judicial ni en ningún estudio académico, más bien al contrario”, recuerda.
Por ese motivo Mulet ha exigido al Gobierno Central en funciones que “desautorice este tipo de comportamientos de la Abogacía y dentro de la división de poderes existente (al menos aparentemente), tome medidas para que se eviten este tipo de barbaridades filológicas” y ha mostrado el apoyo a la decisión de la Generalitat de mantener el uso del valenciano como lengua para comunicarse con Baleares o Catalunya. “A este paso”, ha dicho “podemos llegar al absurdo del Senado, donde en la versión web existe opción en valenciano y otra en catalán, o donde el servicio de traductores de nuestras intervenciones donde hay gente destinada a traducir el catalán y otra para el valenciano”.
Finalmente Mulet recuerda que entre las funciones de la Abogacía no están las filológicas y que la diversidad de lenguas “es una riqueza y un interés general del Estado a proteger”.