Jordi Navarrete denuncia el maltractament continuat i indigne cap als usuaris i anima a mobilitzar-se en les diferents mobilitzacions previstes per demà
Madrid, 8 de març de 2019
El senador de Compromís per Castelló, Jordi Navarrete, ha retret que el Govern central no s’implique en millorar la mala qualitat del servei ferroviari que es presta al territori valencià. La coalició va exigir al desembre explicacions al Govern a través de diverses preguntes per conèixer els motius dels constants retards en els trens, canvis d’horaris i combois o anul·lacions soferts en les diferents línies ferroviàries i quines actuacions anava aquest a realitzar per frenar aquest tipus de incidències “que maltracten de forma indigna els ciutadans, que només busquen poder confiar en els seus desplaçaments en serveis públics i de qualitat“, ha indicat.
Per la seua banda el Govern ha informat a la coalició que “les incidències sofertes en les diferents línies ferroviàries són degudes a diversos factors: incidències en infraestructura, materials rodants o aliens a l’explotació ferroviària” i que treballen “per millorar la fiabilitat i capacitat de la xarxa i reduir el nombre d’incidències“. Navarrete ha recordat els incompliments reiterats en la modernització de la xarxa de rodalies, la seua transferència a l’autonomia valenciana i la llarga sèrie d’incidències que està satisfent la paciència dels usuaris del tren convencional que suposen el 96% del total.
“Per tot això animem a participar demà dia 9 a les protestes ‘Xiulem pel tren’, previstes en nombroses estacions com València, Tortosa, Bocairent o Salou, ja que és necessària una altra política d’inversió en els trens, perquè complisquen la llei, siguen accessibles, una eina al servei de la sostenibilitat, de la seguretat en els desplaçaments i de la vertebració territorial“, ha agregat.
La coalició ha realitzat des del Senat desenes de preguntes referides a la manca de maquinistes, material rodant obsolet, falta de seguretat, amuntegament en els combois, cancel·lacions, manca d’accessibilitat de les estacions, reestructuració d’horaris o la reobertura d’estacions tancades. “Hi ha prou diners per invertir en trens, tan sols cal pensar si volem un quilòmetre més d’AVE o arreglar nombroses mancances en el territorio, per posar un exemple“, conclou.
Compromís censura que el Gobierno eluda tomar medidas ante los retrasos y cancelaciones en las líneas ferroviarias valencianas
Jordi Navarrete denuncia el maltrato continuado e indigno hacia los usuarios y anima a movilizarse en las distintas movilizaciones previstas para mañana
Madrid, 8 de marzo de 2019
El senador de Compromís por Castelló, Jordi Navarrete, ha reprochado que el Gobierno central no se implique en mejorar la mala calidad del servicio ferroviario que se presta en el territorio valenciano. La coalición exigió en diciembre explicaciones al Gobierno a través de varias preguntas para conocer los motivos de los constantes retrasos en los trenes, cambios de horarios y convoyes o anulaciones sufridos en las diferentes líneas ferroviarias y qué actuaciones iba éste a realizar para frenar este tipo de incidencias “que maltratan de forma indigna a los ciudadanos, que solo buscan poder confiar en sus desplazamientos en servicios públicos y de calidad”, ha indicado.
Por su parte el Gobierno ha informado a la coalición que “las incidencias sufridas en las diferentes líneas ferroviarias son debidas a diversos factores: incidencias en infraestructura, materiales rodantes o ajenos a la explotación ferroviaria” y que trabajan “para mejorar la fiabilidad y capacidad de la red y reducir el número de incidencias”. Navarrete ha recordado los incumplimientos reiterados en la modernización de la red de cercanías, su transferencia a la autonomía valenciana y la larga serie de incidencias que está colmando la paciencia de los usuarios del tren convencional que suponen el 96% del total.
“Por todo ello animamos a participar mañana día 9 en las protestas ‘Xiulem pel tren’, previstas en numerosas estaciones como València, Tortosa, Bocairent o Salou, ya que es necesaria otra política de inversión en los trenes, para que cumplan la ley, sean accesibles, una herramienta al servicio de la sostenibilidad, de la seguridad en los desplazamientos y de la vertebración territorial”, ha agregado.
La coalición ha realizado desde el Senado decenas de preguntas referidas a la falta de maquinistas, material rodante obsoleto, falta de seguridad, hacinamiento en los convoyes, cancelaciones, falta de accesibilidad de las estaciones, reestructuración de horarios o la reapertura de estaciones cerradas. “Hay suficiente dinero para invertir en trenes, tan solo hay que pensar si queremos un kilómetro más de AVE o arreglar numerosas carencias en el territorio, por poner un ejemplo”, concluye.