La coalició lamenta que el PP preferisca donar passos enrere en la transparència i en l’accés a la informació, drets que no vulneren cap autonomia local ni suposen transgredir cap classe de límits
Madrid, 18 d’abril de 2018
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet ha afirmat hui davant l’anunci fet pel vicepresident del Senat de censurar les iniciatives parlamentàries i posar límit a les peticions de documentació i preguntes escrites, motivada per l’alta activitat inèdita a la cambra alta protagonitzada per Compromís, que “la coalició recorrerà qualsevol retallada de drets davant almenys al Tribunal Constitucional“.
Per a la coalició “la funció de control del Govern de les Corts Generals està blindada per la Constitució i per tot el nostre ordenament jurídic. Intentar ara dinamitar, coartar, retallar o impedir aquesta funció, és atemptar directament contra les funcions del Senat i la democràcia“.
El portaveu de Compromís ha afirmat que “no s’ha facilitat a la coalició el suposat informe dels lletrats de la cambra que permetrien aquestes retallades, però que en cas de adoptar-se per part del PP, amb majoria a la cambra, qualsevol acord que limite l’activitat dels senadors de Compromís, s’actuarà en conseqüència“.
Mulet afirma que no és la primera vegada que el PP atropella seus drets com a senador. “Per primera vegada en la història de la Cambra, el president no va tenir vergonya algun en retirar-me l’ús de la paraula al interpel·lar Mariano Rajoy per no agradar-li el que li estava preguntant. Han vetat peticions de documentació o preguntes al Govern de manera arbitrària. Han vetat la compareixença de membres del Govern a instàncies de peticions de Compromís, és un pas més de la involució democràtica a la qual el PP està sotmetent al Senat“, ha assegurat.
Per al parlamentari valencianista “els ha molestat molt posar en evidència el propi treball dels senadors del PP, que és nul·la, en la majoria de províncies de l’Estat, és Compromís qui més iniciativa ha fet de cada circumscripció superant amb escreix als parlamentaris elegits per aquestos territoris“.
Mulet enquadra aquesta retallada partidista dins de la deriva “a la turca” que està sotmetent el Govern de Rajoy als poders públics. “Veiem involució en la judicatura, a les Corts Generals i en els drets bàsics. Amb aquestes mesures, simplement van a crispar més el dia a dia del Senat, perquè davant més portes que ens intenten tancar, més forats a les parets farem i que puga córrer l’aire“.
Compromís recorda com la normativa vigent i a la qual ens condueixen les institucions superiors, caminen cap a la Transparència, l’Accés a la Informació Pública i el Bon Govern, el que obliga els que són requerits per al compliment de la Llei i que “cap de les peticions de Compromís tenen cabuda al nostre entendre en les limitacions a l’exercici del dret d’accés ni hi ha un nou marc o directrius del Consell de Transparència i Bon Govern sobre aquesta qüestió“, més aviat es manté una Constitució i un Reglament del Senat que en el seu article 20 plasma la facultat dels senadors de “demanar de les Administracions Públiques les dades, informes o documents que estiguen en poder d’aquestes. La sol·licitud es dirigirà, en tot cas, a través de la Presidència del Senat i l’Administració requerida haurà de facilitar la documentació sol·licitada o manifestar al President del Senat, en termini no superior a trenta dies i per al seu més convenient trasllat al sol·licitant, les raons fundades en dret que ho impedisquen“.
Per a Compromís “baix l’eufemisme i concepte indeterminat de abusiu’ volen recuperar la censura i fer passos cap enrere en la transparència, cosa amb la qual el PP no se sent còmode, ja que prefereix l’arbitrarietat, la manca d’informació i no haver de retre comptes als ciutadans i, precisament els ciutadans i els mitjans de comunicación, són els que exigeixen i necessiten transparència, quelcom recollida per la Jurisprudència del Tribunal Europeu de Drets Humans i sentències del Suprem“.
Compromís recurrirá el intento del Senado de recortar el control al Gobierno y al acceso a la información
La coalición lamenta que el PP prefiera dar pasos atrás en la transparencia y en el acceso a la información, derechos que no vulneran ninguna autonomía local ni suponen transgredir ninguna clase de límites
Madrid, 18 de abril de 2018
El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet ha afirmado hoy ante el anuncio hecho por el vicepresidente del Senado de censurar las iniciativas parlamentarias y poner límite a las peticiones de documentación y preguntas escritas, motivada por la alta actividad inédita en la Cámara Alta protagonizada por Compromís, que “la coalición recurrirá cualquier recorte de derechos ante al menos el Tribunal Constitucional”.
Para la coalición “la función de control del Gobierno de las Cortes Generales está blindada por la Constitución y por todo nuestro ordenamiento jurídico. Intentar ahora dinamitar, coartar, recortar o impedir esta función, es atentar directamente contra las funciones del Senado y la democracia”.
El portavoz de Compromís ha afirmado que “no se ha facilitado a la coalición el supuesto informe de los letrados de la cámara que permitirían estos recortes, pero que en caso de adoptarse por parte del PP, con mayoría en la cámara, cualquier acuerdo que limite la actividad de los senadores de Compromís, se actuará en consecuencia”.
Mulet afirma que no es la primera vez que el PP atropella sus derechos como senador. “Por primera vez en la historia de la Cámara, el presidente no tuvo sonrojo alguno en retirarme el uso de la palabra al interpelar a Mariano Rajoy por no gustarle lo que le estaba preguntando. Han vetado peticiones de documentación o preguntas al Gobierno de manera arbitraria. Han vetado la comparecencia de miembros del Gobierno a instancias de peticiones de Compromís, es una vuelta de tuerca más de la involución democrática a la cual el PP está sometiendo al Senado”, ha asegurado.
Para el parlamentario valencianista “les ha molestado mucho poner en evidencia el propio trabajo de los senadores del PP, que es nula, en la mayoría de provincias del Estado, es Compromís quien más iniciativa ha hecho de cada circunscripción superando con creces a los parlamentarios elegidos por estos territorios”.
Mulet encuadra este recorte partidista dentro de la deriva “a la turca” que está sometiendo el Gobierno de Rajoy a los poderes públicos. “Vemos involución en la judicatura, en las Cortes Generales y en los derechos básicos. Con estas medidas, simplemente van a crispar más el día a día del Senado, porqué ante más puertas que nos intenten cerrar, más boquetes en las paredes haremos y que pueda correr el aire”.
Compromís recuerda como la normativa vigente y a la que nos conducen las instituciones superiores andan hacia la Transparencia, el Acceso a la Información Pública y el Buen Gobierno, lo que obliga a quienes son requeridos para el cumplimiento de la Ley y que “ninguna de las peticiones de Compromís tienen cabida a nuestro entender en las limitaciones al ejercicio del derecho de acceso ni existe un nuevo marco o directrices del Consejo de Transparencia y Buen Gobierno al respecto”, más bien se mantiene una Constitución y un Reglamento del Senado que en su artículo 20 plasma la facultad de los senadores de “recabar de las Administraciones Públicas los datos, informes o documentos que obren en poder de éstas. La solicitud se dirigirá, en todo caso, por conducto de la Presidencia del Senado y la Administración requerida deberá facilitar la documentación solicitada o manifestar al Presidente del Senado, en plazo no superior a treinta días y para su más conveniente traslado al solicitante, las razones fundadas en Derecho que lo impidan”.
Para Compromís “bajo el eufemismo y concepto indeterminado de abusivo quieren recuperar la censura y dar pasos hacia atrás en la transparencia, algo con lo que el PP no se siente cómodo, ya que prefiere la arbitrariedad, la falta de información y no tener que rendir cuentas a los ciudadanos y precisamente los ciudadanos y los medios de comunicación exigen y necesitan transparencia, algo recogido por la Jurisprudencia del Tribunal Europeo de Derechos Humanos y sentencias del Supremo”.