La coalició titlla de ‘miserable’ que Moragues reprimisca evidents senyals a Bellreguard i li pregunta si farà el mateix amb tots els municipis que van aprovar fa dècades i amb consens la normalització de la llengua pròpia
Madrid, 14 de gener de 2018
El senador territorial, Carles Mulet, ha anunciat que la coalició reclamarà des del Senat explicacions al Govern per l’actuació del delegat del Govern davant uns senyals de trànsit el major problema legal és que estan escrites en una llengua no castellana. “Han de suposar un gran problema perquè tot un Govern d’Espanya vulga actuar precisament en aquest moment en què governa Compromís, quan els senyals porten dècades als carrers i ni el PP va actuar contra elles l’anterior legislatura en què governava el municipi“, ha declarat Mulet.
El Govern va actuar arran d’una multa recorreguda per un particular que va indicar “no entendre un senyal“. Ara en un requeriment insta l’alcalde Àlex Ruiz a remetre un certificat del secretari que faça constar el compliment de la normativa referida als senyals de trànsit. Bellreguard i molts altres municipis valencians compten des dels 80 i 90 de reglaments de normalització del valencià, unes senzilles ferramentes que han servit per visibilitzar i garantir la presència del valencià als carrers, en els rètols i senyalètica de molts municipis. Mulet ha indicat que “la legalitat espanyola no sembla entendre de localismes, ni de recuperació de llengües o de la voluntat de ser d’un poble. Tractar d’aniquilar senyals que indiquen des de fa anys que alguns espais estan ‘reservat ajuntament’ o que prohibeix estacionar ‘als 2 costats’, acompanyada de senyals mundialment conegudes suposa una voluntat de filar encara més prim i perseguir aquesta llengua, com si els problemes dels ciutadans o de Bellreguard foren d’aquesta índole“. A més s’ha preguntat si el Govern actuarà contra tots els senyals de trànsit i reglaments de centenars de municipis valencians i li ha reclamat “respecte per la llengua dels valencians“.
L’alcalde Àlex Ruiz ha recordat que “Bellreguard viu amb absoluta normalitat en la seua llengua pròpia mentre que el pas de la N332, partint en dos el nostre nucli urbà, corromp la nostra convivència posant en risc la vida de veïns i veïnes. Aquesta hauria de ser la prioritat del senyor Moragues“.
La coalició requerirà l’expedient obert contra Bellreguard i explorarà vies per garantir la presència als carrers d’aquests senyals “ja que s’és molt lax en el compliment de la normativa quan afecta a aspectes de titularitat estatal com les carreteres on s’ignora al valencià, el ús de la toponímia oficial o mantenint senyals com la de STOP que, clarament, no estan en llengua castellana“, ha conclòs.
14012018 requeriment senyals bellreguard govern
Compromís denuncia que el Gobierno ataca la presencia del valenciano en las señales de tráfico
La coalición tilda de ‘miserable’ que Moragues reprima evidentes señales en Bellreguard y la pregunta si hará lo mismo con todos los municipios que aprobaron hace décadas y con consenso la normalización de la lengua propia
Madrid, 14 de enero de 2018
El senador territorial, Carles Mulet, ha anunciado que la coalición reclamará desde el Senado explicaciones al Gobierno por la actuación del delegado del Gobierno ante unas señales de tráfico cuyo mayor problema legal es que están escritas en una lengua no castellana. “Deben suponer un gran problema para que todo un Gobierno de España quiera actuar precisamente en este momento en el que gobierna Compromís, cuando las señales llevan décadas en las calles y ni el PP actuó contra ellas la anterior legislatura en la que gobernaba el municipio”, ha declarado Mulet.
El Gobierno actuó a raíz de una multa recurrida por un particular que indicó “no entender una señal”. Ahora en un requerimiento insta al alcalde Àlex Ruiz a remitir una certificación del secretario que haga constar el cumplimiento de la normativa referida a las señales de tráfico. Bellreguard y muchos otros municipios valencianos cuentan desde los 80 y 90 de reglamentos de normalización del valenciano, unas sencillas herramientas que han servido para visibilizar y garantizar la presencia del valenciano en las calles, en los rótulos y señalética de muchos municipios. Mulet ha indicado que “la legalidad española no parece entender de localismos, ni de recuperación de lenguas o de la voluntad de ser de un pueblo. Tratar de aniquilar señales que indican desde hace años que algunos espacios están ‘reservat ajuntament’ o que prohíbe estacionar ‘als dos costats’, acompañada de señales mundialmente conocidas supone una voluntad de rizar el rizo y perseguir esta lengua, como si los problemas de los ciudadanos o de Bellreguard fueran de esta índole”. Además se ha preguntado si el Gobierno actuará contra todas las señales de tráfico y reglamentos de cientos de municipios valencianos y le ha reclamado “respeto por la lengua de los valencianos”.
El alcalde Àlex Ruiz ha recordado que “Bellreguard vive con absoluta normalidad en su lengua propia mientras que el paso de la N332, partiendo en dos nuestro núcleo urbano, corrompe nuestra convivencia poniendo en riesgo la vida de vecinos y vecinas. Esa debería ser la prioridad del señor Moragues”.
La coalición requerirá el expediente abierto contra Bellreguard y explorará vías para garantizar la presencia en las calles de estas señales “pues se es muy laxo en el cumplimiento de la normativa cuando afecta a aspectos de titularidad estatal como las carreteras donde se ignora al valenciano, el uso de la toponimia oficial o manteniendo señales como la de STOP que, claramente, no están en lengua castellana”, ha concluido.