La immensa majoria de tractats i acords han penalitzat la rendibilitat de la nostra forma de vida, agricultura i seguretat en benefici d’interessos molt concrets
El portaveu de Compromís al Senat, Carles Mulet, ha anunciat hui que la coalició presentarà en un escrit la seua postura de no ratificació de l’acord econòmic i comercial global (CETA) entre la UE i Canadà.
El tractat CETA va ser ratificat en el Ple de Congrés per PP, Ciutadans, PDeCAT i PNB, l’abstenció del PSOE i el rebuig de la resta de formacions. Carles Mulet ha manifestat que “ens volen vendre com europeistes i moderns uns tractats que són injustos, atempten contra drets protegits constitucionalment, una tradició productora, comercial i exportadora de la nostra economia i que posarà en serioses dificultats la seguretat i viabilitat de molts dels nostres productes”, com està ja passant amb altres tractats comercials, com el rubricat amb països africans que ha eliminat aranzels al moviment de taronges, envaït els magatzems amb taronges foranes en plena campanya de la local i generat greus problemes de viabilitat econòmica i manca de control i seguretat sanitària davant la indiferència i falta de mesures de la UE.
El CETA, o l’TTIP que s’ha tramitat de forma opaca, ja de partida generen tota mena de suspicàcies, perquè atempta contra els drets constitucionals, sobretot els que es refereixen a la justícia, a la igualtat ia la llibertat, perquè aquest tractat imposa uns privilegis als que més tenen i no ho necessiten i no diu res de la llibertat i seguretat del consumidor, ni articula cap mecanisme que garantisca la distribució justa i equitativa dels guanys obtinguts d’aquest comerç. Tampoc permet la participació ciutadana en la presa de decisions, el que denota un abandonament total de les responsabilitats de protecció a la ciutadania.
“Incideix més en una política que permet que es reconeguen drets a les multinacionals que acaben sufragant econòmicament els diferents països si no es dobleguen als seus interessos i pressions, cosa que ja coneixem massa en casos de nefast record com són el Castor o les autopistes radials. L’acció dels lobbistes, que influeixen sobre els grans partits, amaguen fosques intencions i interessos que s’acaben tornant en contra dels ciutadans, de l’interès públic i de la generació de les nostres pròpies normes”, ha afegit Mulet.
La postura de Compromís passa per unes polítiques que defensen les persones sobre els interessos de multinacionals i grups de pressió i no a l’inrevés. “Per això no podem donar suport a un tractat de tal calat, amb tantes afeccions sobre la nostra economia”, explica, lleis sanitàries, ambientals, drets excepcionals i decisions adoptades per tecnòcrates. Les empreses -en bona part filials de americanes i que tindran accés a un mercat de 500 milions de persones, les seues licitacions públiques i serveis-, aporten poques garanties pel que fa a la lluita contra l’escalfament global (impedeix regular el preu de l’energia o qualsevol ajuda a les renovables), cap als drets laborals o la salut (medicaments, llavors, denominacions d’origen), transformant la nostra alimentació en augmentar les quotes d’importació sense aranzels a Canadà en el sector agrícola, el que representa una seriosa amenaça a les febles economies i posarà en escac l’economia local.
Un acord com el CETA serà lesiu, limitant, perpetuador d’injustícies i impedirà un millor repartiment del capital o la realització de polítiques públiques o de preus enfront de les pèrdues de 200.000 de llocs de treball a la UE i 20.000 al Canadà que es esperen. “Encara que siga per precaució, no hem de donar suport un tractat com aquest, amb tantes afeccions cap als drets, els principis d’accés universal als serveis públics, el coneixement, la diversitat, sostenibilitat o la qualitat”, ha conclòs Mulet.
Compromís rechazará el CETA en el Senado por los previsibles efectos negativos sobre la economía valenciana
La inmensa mayoría de tratados y acuerdos han penalizado la rentabilidad de nuestra forma de vida, agricultura y seguridad en beneficio de intereses muy concretos
Madrid, a 22 de julio de 2017. El portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, ha anunciado que la coalición presentará en un escrito su postura de no ratificación del acuerdo económico y comercial global (CETA) entre la UE y Canadá.
El tratado CETA fue ratificado en el Pleno de Congreso por PP, Ciudadanos, PDeCAT y PNV, la abstención del PSOE y el rechazo del resto de formaciones. Carles Mulet ha manifestado que “nos quieren vender como europeístas y modernos unos tratados que son injustos, atentan contra derechos protegidos constitucionalmente, una tradición productora, comercial y exportadora de nuestra economía y que pondrá en serios apuros la seguridad y viabilidad de muchos de nuestros productos”, como está ya ocurriendo con otros tratados comerciales, como el rubricado con países africanos que ha eliminado aranceles al movimiento de naranjas, invadido los almacenes con naranjas foráneas en plena campaña de la local y generado graves problemas de viabilidad económica y falta de control y seguridad sanitaria ante la indiferencia y falta de medidas de la UE.
El CETA, o el TTIP que se ha tramitado de forma opaca, ya de partida generan toda clase de suspicacias, porque atenta contra los derechos constitucionales, sobre todo los que se refieren a la justicia, a la igualdad y a la libertad, porque este tratado impone unos privilegios a los que más tienen y no lo necesitan y nada dice de la libertad y seguridad del consumidor, ni articula ningún mecanismo que garantice la distribución justa y equitativa de las ganancias obtenidas de este comercio. Tampoco permite la participación ciudadana en la toma de decisiones lo que denota un abandono total de las responsabilidades de protección a la ciudadanía.
“Incide además en una política que permite que se reconozcan derechos a las multinacionales que acaban sufragando económicamente los distintos países si no se doblan a sus intereses y presiones, algo que ya conocemos demasiado en casos de nefasto recuerdo como son el Castor o las autopistas radiales. La acción de los lobbistas, que influyen sobre los grandes partidos, esconden oscuras intenciones e intereses que se acaban volviendo en contra de los ciudadanos, del interés público y de la generación de nuestras propias normas”, ha agregado Mulet.
La postura de Compromís pasa por unas políticas que defiendan a las personas sobre los intereses de multinacionales y grupos de presión y no al revés. “Por eso no podemos apoyar un tratado de tal calado, con tantas afecciones sobre nuestra economía”, explica, leyes sanitarias, ambientales, derechos excepcionales y decisiones adoptadas por tecnócratas. Las empresas -en buena parte filiales de americanas, que tendrán acceso a un mercado de 500 millones de personas, sus licitaciones públicas y servicios-, aportan pocas garantías en cuanto a la lucha contra el calentamiento global (impide regular el precio de la energía o cualquier ayuda a las renovables), hacia los derechos laborales o la salud (medicamentos, semillas, denominaciones de origen), transformando nuestra alimentación al aumentar las cuotas de importación sin aranceles a Canadá en el sector agrícola, lo que representa una seria amenaza a las débiles economías y pone en jaque a la economía local.
Un acuerdo como el CETA va a ser lesivo, limitante, perpetuador de injusticias e impedirá un mejor reparto del capital o la realización de políticas públicas o de precios frente a las pérdidas de 200.000 de puestos de trabajo en la UE y 20.000 en Canadá que se esperan. “Aunque sea por precaución, no debemos apoyar un tratado como éste, con tantas afecciones hacia los derechos, los principios de acceso universal a los servicios públicos, el conocimiento, la diversidad, sostenibilidad o la calidad”, ha concluido Mulet.