Els senadors de Compromís han criticat la doble vara de mesurar del Govern Central a l’hora d’aplicar la polèmica “Llei Mordassa” (Llei Orgànica 4/2015, de 30 de març, de protecció de la seguretat ciutadana), la qual s’aplica només de manera abusiva per blindar el Congrés dels Diputats davant les legítimes protestes ciutadanes, però permet al mateix temps que es puga incomplir la mateixa en agressions greus ocorregudes a les Corts Valencianes.
Els senadors de Compromís presentaven al març passat dues preguntes escrites al Govern després que Afectats pel Pla d’Acció Territorial de la Infraestructura Verda del Litoral (Pativel) es concrentraren davant les Corts Valencianes, a la façana del carrer Navellos.
La manifestació, de la qual la Delegació de Govern tenia coneixement, va ser autoritzada pel Govern Central mentre estava reunit el Ple de la cambra. Una cosa impensable en els plens del Congrés i el Senat, on el Govern prohibeix qualsevol autorització de concentració.
El Govern va ignorar que aquesta protesta l’havia convocat el mateix grup de persones qui, alguns dels integrants ja van ser expulsades de la cambra el passat 23 de febrer pel proferir greus insults contra la consellera d’Habitatge, María JoséSalvador, la qual fins i tot va haver de ser escortada per la Policia Autonòmica fins al seu domicili en finalitzar el Ple en témer per la seua integritat, o agredir des de la tribuna a secretaris autonòmics, fets que el president de les Corts va denunciar davant la Fiscalia per si eren constitutius de delicte. Per al senador de Compromís, Carles Mulet “era inconcebible que la Delegació del Govern permetera aquella manifestació, ja que la llei Mordassa que el PP va imposar i aplica amb alegria, prohibeix les manifestacions davant les Corts Generals o les autonòmiques”.
Per aquest motiu, des de Compromís s’ha preguntat “a què es devia el canvi de criteri del Govern a l’hora d’autoritzar manifestacions davant de les cambres de representació política després d’haver-se produït aldarulls, així com saber si aquesta mena de manifestacions no afectava la Llei de Seguretat Ciutadana. Finalment si, dins les seues funcions, tenia previst actuar el Govern davant les agressions i insults produïts a càrrecs del govern valencià”
El Govern ha respost que “En relació amb les qüestions plantejades, s’informa que el dia 23 de febrer, durant la sessió de cambra de les Corts Valencianes, diverses persones van haver de ser expulsats per proferir greus insults contra la consellera d’Habitatge. Durant la retirada de la tribuna de convidats, aquestes persones haurien agredit al secretari autonòmic, fet que va ser denunciat pel president de les Corts a la Fiscalia per si es considerés constitutiu de delicte”. (Resposta que res té a veure amb el que es pregunta)
La situació descrita no es va produir com a resultat o conseqüència d’una manifestació convocada i comunicada en forma i desenvolupada en via pública, sinó a l’interior d’una cambra de representació per part d’assistents situats a la Tribuna de convidats, per tant, subjecta al reglament de la cambra i sobre la qual no es va requerir ni presència ni intervenció de la Policia Nacional. Pel que fa a la concentració celebrada el passat 9 de març en un tram del carrer Navellos, entre el carrer Samaniego i la plaça de la Mare de Déu (davant de les Corts Valencianes), cal informar que la mateixa es va desenvolupar amb total normalitat, en l’horari i lloc comunicats per la Delegació de Govern.
Mulet ha censurat que el Govern no responga al fons de l’assumpte, sobre si aquesta concentració entra dins de l’acceptable o no segons la Llei Mordassa, i els motius de la doble mesura de prohibir concentracions pacífiques com les de “envolta el Congrés” mentre es permeten concentracions de reconeguts grups agressius en el cas de les Corts Valencianes.
El senador de Compromís ha recordat que la vergonyosa Llei Mordassa diu que es prohibeix i sanciona la “la pertorbació greu de la seguretat ciutadana que es produisca en ocasió de reunions o manifestacions davant de les seus del Congrés dels Diputats, el Senat i les assemblees legislatives de les comunitats autònomes, encara que no estigueren reunides, quan no constituisca infracció penal”.
Per al senador castellonenc, això demostra que la Llei Mordassa s’ha creat com un instrument de repressió política i partidista. “Amb llei o sense llei Mordassa, el Govern no hauria d’autoritzar una concentració davant la cambra autonòmica mentre se celebra un Ple, sol·licitada per un grup d’esvalotadors reconeguts, els quals van demostrar que arriben fins l’agressió física. El Govern no ha respost al que preguntat i per això anem a exigir-li que explique el perquè d’aquest doble raser”, ha conclós.
Compromís critica que el Gobierno permitiera altercados en les Corts Valencianes mientras aplica la ley Mordaza en el Congreso por motivos partidistas
Los senadores de Compromís han criticado la doble vara de medir del Gobierno Central a la hora de aplicar la polémica “Ley Mordaza” (Ley Orgánica 4/2015, de 30 de marzo, de protección de la seguridad ciudadana), la cual se aplica solamente de manera abusiva para blindar el Congreso de los Diputados ante las legítimas protestas ciudadanas, pero permite al mismo tiempo que se pueda incumplir la misma en agresiones graves ocurridas en las Corts Valencianes.
Los senadores de Compromís presentaban en marzo pasado dos preguntas escritas al Gobierno después que Afectados por el Plan de Acción Territorial de la Infraestructura Verde del Litoral (Pativel) se concrentraran ante les Corts Valencianes, en la fachada de la calle Navellos.
La manifestación, de la que la Delegación de Gobierno tenía conocimiento, fue autorizada por el Gobierno Central mientras estaba reunido el Pleno de la cámara. Algo impensable en los plenos del Congreso y el Senado, donde el Gobierno prohíbe cualquier autorización de concentración.
El Gobierno ignoró que esta protesta la había convocado el mismo grupo de personas, algunos de cuyos integrantes ya fueron expulsados de la cámara el pasado 23 de febrero por proferir graves insultos contra la consellera de Vivienda, María José Salvador, la cual incluso tuvo que ser escoltada por la Policía Autonómica hasta su domicilio al finalizar el Pleno al temer por su integridad, o agredieron desde la tribuna a secretarios autonómicos, hechos que el presidente de las Corts denunció ante la Fiscalía por si eran constitutivos de delito. Para el senador de Compromís, Carles Mulet “ era inconcebible que la Delegación del Gobierno permitiera esa manifestación, ya que la ley Mordaza que el PP impuso y aplica con alegría, prohíbe las manifestaciones ante las Cortes Generales o las autonómicas”.
Por ese motivo, desde Compromís se preguntó “a qué se debía el cambio de criterio del Gobierno a la hora de autorizar manifestaciones frente a las cámaras de representación política después de haberse producido altercados, así como saber si esta clase de manifestaciones no afectaba a la Ley de Seguridad Ciudadana. Finalmente si, dentro de sus funciones, ¿tiene previsto actuar el Gobierno ante las agresiones e insultos producidos a cargos del gobierno valenciano?”
El Gobierno ha respondido que “En relación con las cuestiones planteadas, se informa que el día 23 de febrero, durante la sesión de cámara de las Corts Valencianes, varias personas tuvieron que ser expulsados por proferir graves insultos contra la Consellera de Vivienda. Durante la retirada de la tribuna de invitados, estas personas habrían agredido al Secretario Autonómico, hecho que fue denunciado por el Presidente de las Corts a la Fiscalía por si se considerara constitutivo de delito. “ (respuesta que nada tiene que ver con lo que se pregunta)”.
La situación descrita no se produjo como resultado o consecuencia de una manifestación convocada y comunicada en forma y desarrollada en vía pública, sino en el interior de una Cámara de Representación por parte de asistentes situados en la Tribuna de invitados, por lo tanto, sujeta al reglamento de la cámara y sobre la que no se requirió ni presencia ni intervención de la Policía Nacional. Respecto a la concentración celebrada el pasado 9 de marzo en un tramo de la calle Navellos, entre la calle Samaniego y la plaza de la Virgen (frente a las Corts Valencianes), cabe informar que la misma se desarrolló con total normalidad, en el horario y lugar comunicados por la Delegación de Gobierno”.
Mulet ha censurado que el Gobierno no responda al fondo del asunto, sobre si esta concentración entra dentro de lo aceptable o no según la Ley Mordaza, y los motivos del doble rasero de prohibir concentraciones pacíficas como las de “rodea el Congreso” mientras se permiten concentraciones de reconocidos grupos agresivos en el caso de las Cortes Valencianas.
El senador de Compromís ha recordado que la vergonzosa Ley Mordaza dice que se prohíbe y sanciona la “la perturbación grave de la seguridad ciudadana que se produzca con ocasión de reuniones o manifestaciones frente a las sedes del Congreso de los Diputados, el Senado y las asambleas legislativas de las comunidades autónomas, aunque no estuvieran reunidas, cuando no constituya infracción penal”.
Para el senador castellonense, esto demuestra que la Ley Mordaza se ha creado como un instrumento de represión política y partidista. “Con ley o sin ley Mordaza, el Gobierno no debería autorizar una concentración ante la cámara autonómica mientras se celebra un Pleno, solicitada por un grupo de alborotadores reconocidos, los cuales demostraron que llegan hasta la agresión física. El Gobierno no ha respondido a lo preguntado y por eso vamos a exigirle que explique el porqué de este doble rasero”, ha concluido.