La majoria absoluta del PP en el Senat, ha impedit que prospere la moció presentada pels senadors de la coalició Compromís, en la quals es demanava recuperar per a la ciutadania el Convent de Sant Domènec, una de les joies arquitectòniques de la ciutat i el País.
Els 15 vots del PP en la comissió han impedit prosperar la proposta, que sí ha comptat amb el suport dels nou membres restants, Compromís demanava que el Govern garantira la seguretat del Convent tant del conjunt arquitectònic com de les obres que conté (després dels últims incidents); que es desmilitaritzara el mateix i es garantira l’accés al públic com exigeix la llei la ser un “Monument Històric Artístic Nacional” i BIC, i que se cedira la seua titularitat a la Generalitat.
El senador Carles Mulet, ha lamentat que de nou del PP done l’esquena al poble valencià, i vulga mantenir el convent per a usos militars, evitant que s’incorpore al patrimoni públic valencià. L’antic Convent de Predicadores és un dels monuments amb major interès històric i artístic de la ciutat. El complex, la primera pedra del qual va ser col·locada pel rei Jaume I en 1239, va ser seu de l’Ordre de Predicadores, i entre els seus murs van viure, entre uns altres, sant Vicent Ferrer i sant Lluís Bertran. Avui aquesta joia està tancada per al públic i alberga la Caserna General Terrestre d’Alta Disponibilitat (CGTAD).
A més, l’edifici també va tenir una notable transcendència política per haver acollit en diverses ocasions les sessions de les Corts Valencianes forals.
L’immoble va ser declarat “Monument Històric-Artístic Nacional” en 1931 i, des de llavors, ha estat present en tots els inventaris del patrimoni cultural valencià, que li atorguen la màxima protecció i que limiten les actuacions que es poden fer en l’edifici.
El conjunt d’edificis supera els 10.000 metres quadrats de planta, i inclou elements d’especial interès com el Claustre Major, un dels més destacats de l’arquitectura gòtica valenciana; l’aula Capitular; la Capella dels Reis, del segle XV; el Refetor o la capella de Sant Vicent Ferrer. Aquesta última, la construcció de la qual també es va iniciar en el segle XV, va anar profundament reformada en el XVIII.
L’any passat la capella de Sant Vicent Ferrer va patir una agressió en ser repintar amb purpurina els seus daurats originals, i els estucs pintats amb pintura plàstica. També es van arrancar el sagrari de l’altar major amb total impunitat. Un atemptat al que cal sumar el fet que fa uns anys va desaparèixer una talla de Sant Josep, obra d’Ignasi Vergara, que segueix desapareguda i sense que existisca constància de la presentació de la pertinent denúncia.
Per al senador de Compromís “és inadmissible aquest menyspreu al nostre patrimoni, tant per la desaparició d’obres d’art que albergava la capella i per l’ús restringit que se li dóna a un dels espais més emblemàtics del poble valencià, ja que el caràcter de Bé d’Interès Cultural de l’edifici obliga a la seua obertura durant, almenys, quatre dies cada mes (48 dies l’any), com preveuen tant en la legislació valenciana com en l’espanyola, de nou el PP; amb senadors valencians inclosos, volen que siga d’ús militar, i no de gaudi de la ciutadania; desmilitaritzant aquest València tindria un nou reclam turístic de primer ordre, una joia arquitectònica i històrica que ara pateix maltractament després de maltractament”
Compromís avança que no es dóna per vençut en aquesta batalla per recuperar el convent.
El PP veta en el Senado recuperar el convent de Sant Doménec de Valencia para la gente
El PP impide prospere la propuesta de Compromís en el Senado
Madrid, 4 de mayo de 2017.
La mayoría absoluta del PP en el Senado, ha impedido que prospere la moción presentada por los senadores de la coalición Compromis, en las cuales se pedía recuperar para la ciudadanía el Convent de Sant Doménec, una de las joyas arquitectónicas de la ciudad y el País.
Los 15 votos del PP en la comisión han impedido prosperar la propuesta, que sí ha contado con el respaldo de los nueve miembros restantes,
Compromís pedía que el Gobierno garantizara la seguridad del Convento tanto del conjunto arquitectónico como de las obras que contiene (después de los últimos incidentes); que se desmilitarizara el mismo y se garantizara el acceso al público como exige la ley la ser un “Monumento Histórico Artístico Nacional” y BIC, y que se cediera su titularidad a la Generalitat.
El senador Carles Mulet, ha lamentado que de nuevo del PP dé la espalda al pueblo valenciano, y quiera mantener el convento para usos militares, evitando que se incorpore al patrimonio público valenciano. El antiguo Convento de Predicadores es uno de los monumentos con mayor interés histórico y artístico de la ciudad. El complejo, cuya primera piedra fue colocada por el rey Jaume I en 1239, fue sede de la Orden de Predicadores, y entre sus muros vivieron, entre otros, san Vicent Ferrer y san Lluís Bertran. Hoy ésta joya está cerrada para el público y alberga dl Cuartel General Terrestre de Alta Disponibilidad (CGTAD).
Además, el edificio también tuvo una notable trascendencia política por haber acogido en varias ocasiones las sesiones de las Cortes Valencianas forales.
El inmueble fue declarado “Monumento Histórico-Artístico Nacional” en 1931 y, desde entonces, ha estado presente en todos los inventarios del patrimonio cultural valenciano, que le otorgan la máxima protección y que limitan las actuaciones que se pueden hacer en el edificio.
El conjunto de edificios supera los 10.000 metros cuadrados de planta, e incluye elementos de especial interés como el Claustro Mayor, uno de los más destacados de la arquitectura gótica valenciana; el aula Capitular; la Capilla de los Reyes, del siglo XV; el Refectorio o la capilla de San Vicente Ferrer. Esta última, cuya construcción también se inició en el siglo XV, fue profundamente reformada en el XVIII.
El año pasado la capilla de San Vicente Ferrer sufrió una agresión al ser repintados con purpurina sus dorados originales, y los estucos pintados con pintura plástica. También se arrancaron el sagrario del altar mayor con total impunidad. Un atentado al que hay que sumar el hecho de que hace unos años desapareció una talla de Sant Josep, obra de Ignasi Vergara, que sigue desaparecida y sin que exista constancia de la presentación de la pertinente denuncia.
Para el senador de Compromís “es inadmisible este desprecio a nuestro patrimonio, tanto por la desaparición de obras de arte que albergaba la capilla y por el uso restringido que se le da a uno de los espacios más emblemáticos del pueblo valenciano, ya que el carácter de Bien de Interés Cultural del edificio obliga a su apertura durante, al menos, cuatro días cada mes (48 días el año), como prevén tanto en la legislación valenciana como en la española, de nuevo el PP; con senadores valencianos incluidos, quieren que sea de uso militar, y no de disfrute de la ciudadanía; desmilitarizando éste València tendría un nuevo reclamo turístico de primer orden, una joya arquitectónica e histórica que ahora sufre maltrato tras maltrato”
Compromís avanza que no se da por vencido en esta batalla por recuperar el convento.