La postura del PP arriba en un moment en què el Suprem avala que es puguen realitzar subcontractacions en determinats casos de vaga
El Senat ha tramitat, un any després de presentada, la moció de Compromís en la qual s’instava el Govern a emprendre de manera urgent la tramitació adequada per derogar l’apartat 3 de l’article 315, que regula els delictes contra els drets dels treballadors. La majoria del PP ha frustrat la petició de derogació d’aquest tercer apartat que permet portar els treballadors davant la justícia per exercir els seus drets. La posició del PP arriba compassada amb la sentència del Suprem que avala que es puguen realitzar subcontractacions en casos de vaga, arribant fins i tot a neutralitzar-la en determinats supòsits, cosa que ja ha estat qüestionat pels que defensem els drets protegits constitucionalment.
“El calvari que van haver de passar els treballadors d’Airbus, amb el final que tots celebrem, va posar de nou de manifest la barbaritat que suposa mantenir l’article 315.3 del Codi Penal, que ha processat almenys 300 persones a l’Estat Espanyol per exercir el seu dret de vaga i sindical”, ha assenyalat Navarrete.
L’aplicació abusiva de l’article 315.3 del Codi Penal per perseguir de manera sistemàtica als treballadors que participen en la vaga, forma part d’una gran ofensiva contra tots els drets aconseguits. Si bé és cert que aquest article del Codi Penal perviu des del tardofranquisme i aquí ha quedat, també és cert que no s’havia aplicat amb tanta virulència com s’està fent durant aquesta legislatura, tot i que tenim casos igualment sagnants des d’època d’Aznar.
L’ús i abús d’aquest article està dins d’una ofensiva global que, en part, ve de l’Europa de la troika, però amb especial èmfasi per part del Govern Espanyol en el desmantellament de drets de tot tipus: laborals, socials, econòmics i, com no, sindicals. El desprestigi de qualsevol forma d’organització que puga fer front al seu poder, ja siguen partits polítics o els sindicats.
La croada contra els moviments socials i sindicalisme ve de lluny i, encara que és cert que els sindicats majoritaris han comès molts errors, moltíssims, i potser no s’ha actuat com correspondria amb l’exemplaritat que correspondria, això no deslegitima el seu paper imprescindible.
La manifestació, la mobilització, si és contundent, pot fer enrere legislacions o pretensions injustes i és el que volen castigar. Ells poden tenir tots els poders, l’executiu i el legislatiu, gràcies a Gürtels i tota l’estructura de poder.
Precisament per això, “ara és el moment de recuperar el poder de la gent per garantir precisament la divisió de poders. Modernitzar i derogar legislacions com la Llei Mordassa o eliminar l’apartat tres de l’article 315 del CP, el qual ve d’una reforma legal introduïda en 1976, anterior a la Constitució i encara en vigor, malgrat les suposades garanties de la nostra legislació”, ha afegit el senador.
No és d’igual compliment de l’apartat 1 i 2 d’aquest article, que sí que blinden el dret a la llibertat sindical o el dret a vaga, per això cal derogar l’apartat 3 de l’article 315, perquè ve d’un temps en el qual no teníem les suposades llibertats públiques. Ve d’abans de la Constitució. I, tot i que hi ha hagut altres intents en les Corts Generals per derogar aquest apartat de l’article, ni les majories dels governs progressistes que hi ha hagut, ho han permès. La moció s’ha rebutjat amb els 14 vots del PP i 10 a favor de la resta de grups (ERC, Podem, PNB, PSOE i Mixt).
El PP impide en el Senado la derogación del artículo 315.3 del Código Penal para garantizar el derecho a huelga
La postura del PP llega en un momento en el que el Supremo avala que se puedan realizar subcontrataciones en determinados casos de huelga
Madrid, 14 de marzo de 2017
El Senado ha tramitado un año después de presentada la moción de Compromís en la que se instaba al Gobierno a emprender de manera urgente la tramitación adecuada para derogar el apartado 3 del artículo 315, que regula los delitos contra los derechos de los trabajadores. La mayoría del PP ha frustrado la petición de derogación de este tercer apartado que permite llevar a los trabajadores frente a la justicia por ejercer sus derechos. La postura del PP llega acompasada con la sentencia del Supremo que avala que se puedan realizar subcontrataciones en casos de huelga, llegando incluso a neutralizarla en determinados supuestos, algo que ya ha sido cuestionado por quienes defendemos los derechos protegidos constitucionalmente.
“El calvario que tuvieron que pasar los trabajadores de Airbus, con el fin que todos celebramos, puso de nuevo de manifiesto la barbaridad que supone mantener el artículo 315.3 del Código Penal, que ha procesado al menos 300 personas en el Estado Español para ejercer su derecho de huelga y sindical”, ha señalado Navarrete.
La aplicación abusiva del artículo 315.3 del Código Penal para perseguir de manera sistemática a los trabajadores que participan en la huelga, forma parte de una gran ofensiva contra todos los derechos conseguidos. Si bien es cierto que este artículo del Código Penal pervive desde el tardofranquismo y aquí ha quedado, también es cierto que no se había aplicado con tanta virulencia como se está haciendo durante esta legislatura, aunque tenemos casos igualmente sangrientas desde época de Aznar.
El uso y abuso de este artículo está dentro de una ofensiva global que, en parte, viene de la Europa de la troika, pero con especial énfasis por parte del Gobierno Español en el desmantelamiento de derechos de todo tipo: laborales, sociales, económicos y, como no, sindicales. El desprestigio de cualquier forma de organización que pueda hacer frente a su poder, ya sean partidos políticos o los sindicatos.
La cruzada contra los movimientos sociales y sindicalismo viene de lejos y, aunque es cierto que los sindicatos mayoritarios han cometido muchos errores, muchísimos, y tal vez no se ha actuado como correspondería con la ejemplaridad que correspondería, esto no deslegitima su papel imprescindible.
La manifestación, la movilización, si es contundente, puede echar atrás legislaciones o pretensiones injustas y es lo que quieren castigar. Ellos pueden tener todos los poderes, el ejecutivo y el legislativo, gracias a Gürteles y toda la estructura de poder.
Precisamente por ello, “ahora es el momento de recuperar el poder de la gente para garantizar precisamente la división de poderes. Modernizarnos y derogar legislaciones como la Ley Mordaza o eliminar el apartado tres del artículo 315 del CP, el cual viene de una reforma legal introducida en 1976, anterior a la Constitución y aún en vigor, a pesar de las supuestas garantías de nuestra legislación”, ha agregado el senador.
No es de igual cumplimiento del apartado 1 y 2 de este artículo, que sí blindan el derecho a la libertad sindical o el derecho a huelga, por eso hay que derogar el apartado 3 del artículo 315, porque viene de un tiempo en el que no teníamos las supuestas libertades públicas. Viene de antes de la Constitución. Y, aunque ha habido otros intentos en las Cortes Generales para derogar este apartado del artículo, ni las mayorías de los gobiernos progresistas que ha habido, lo han permitido. La moción se ha rechazado con los 14 votos del PP y 10 a favor (ERC, Podemos, PNV, PSOE, Mixto) del resto de grupos.