En una resposta el Ministeri de Foment indica que s’està plantejant al País Valencià aquest desviament de vehicles pesants de més tonatge (de quatre o més eixos), en aquells trams que siga factible
València, 14 març 2017
Els vehicles pesants són presents al voltant del 22% dels accidents mortals i greus. El 13,5% dels accidents mortals i greus on hi ha implicats vehicles pesants es produeix en 20 trams de carreteres, davant el 9,7% dels resultats globals. Igual que en motocicletes, tot i que menys, aquesta dada reflecteix que la lesivitat dels vehicles pesants està més concentrada en trams concrets.
Segons l’informe EuroRAP 2016, alguns dels trams amb major proporció d’accidents mortals i greus amb vehicles pesants de la Xarxa de Carreteres de l’Estat són la N-340 (Castelló) del Km. 1038 al 1050 (entre Peníscola i Vinaròs), on s’han produït en tres anys set accidents greus, amb 11 accidents mortals i greus, un mort i 15 ferits greus. L’índex de risc ha augmentat del 49,3 al 56,3 malgrat la nova variant de només un sol carril per sentit construïda. La IMD (Intensitat Mitjana Diària mesurada en vehicles/dia) del vial és de 15.240.
“Aquests vehicles pesants acusen en gran manera el fet que l’A-7 continue sense connectar des de l’aeroport de Castelló fins a l’Hospitalet (Tarragona). En arribar a la CV-13 després de circular per una autovia amb dos carrils, són retornats de nou a l’antiquada i sinuosa N-340“, assenyala el senador territorial Carles Mulet, que va reclamar desviar per l’AP-7 el trànsit pesat per eliminar la circulació de camions per la transitada N-340. Des de Compromís hem reclamat la connexió de l’A-7 amb el tram català, ja que és inconcebible que seguisca en aquesta situació després d’anys de paràlisi en la inversió.
Actuació que ‘s’estan plantejant’
Davant d’aquesta possibilitat de desviar trànsit pesat des de la N-340 a l’autopista de peatge AP-7, el Govern ens informa que aquesta és una actuació que s’està plantejant el Ministeri de Foment en la Comunitat Valenciana per als vehicles pesants de més tonatge (de quatre o més eixos), “en aquells trams que siga factible“. Actualment, està en estudi la determinació dels trams en què finalment puga concretar la mesura i en quines condicions. “Des de Compromís no podem més que urgir-los i animar-los a que actuen d’una vegada per mitigar els accidents i reduir la perillositat en uns trams en què els veïns portem molts anys suportant el perill i veient com lamentablement segueixen produint-se greus accidents i ja ha mort massa gent“, ha abundat Mulet.
Al llarg del present any 2017 el Ministeri de Foment, dins de la xarxa de la seua competència, ha de continuar fent l’anàlisi de les condicions de seguretat viària de totes les carreteres de la seua titularitat al País Valencià, estudiant les possibles actuacions de millora de la mateixa i proposar les mesures que es consideren oportunes, establint la prioritat d’aquestes mesures en base a les disponibilitats pressupostàries.
Compromís urge a Fomento a desviar sin dilaciones el tráfico pesado por la AP-7 ante las cifras del informe EuroRAP 2016
En una respuesta indican que el Ministerio de Fomento se está planteando en el País Valenciano este desvío de vehículos pesados de mayor tonelaje (de cuatro o más ejes), en aquellos tramos que sea factible
València, 14 de marzo de 2017
Los vehículos pesados están presentes en torno al 22% de los accidentes mortales y graves. El 13,5% de los accidentes mortales y graves donde hay implicados vehículos pesados se produce en 20 tramos de carreteras, frente al 9,7% de los resultados globales. Al igual que en motocicletas, aunque en menor medida, este dato refleja que la lesividad de los vehículos pesados está más concentrada en tramos concretos.
Según el informe EuroRAP 2016, algunos de los tramos con mayor proporción de accidentes mortales y graves con vehículos pesados de la Red de Carreteras del Estado son la N-340 (Castellón) del Km. 1038 al 1050 (entre Peñíscola y Vinaròs), donde se han producido en tres años siete accidentes graves, con 11 accidentes mortales y graves, un fallecido y 15 heridos graves. El índice de riesgo ha aumentado del 49,3 al 56,3 a pesar de la nueva variante con un solo carril por sentido construida. La IMD (Intensidad media diaria medida en vehículos/día) del vial es de 15.240.
“Estos vehículos pesados acusan sobremanera el hecho que la A-7 siga sin conectar desde el aeropuerto de Castelló hasta l’Hospitalet (Tarragona). Al llegar a la CV-13 después de circular por una autovía con dos carriles, son devueltos de nuevo a la anticuada y sinuosa N-340”, señala el senador territorial Carles Mulet, que reclamó desviar por la AP-7 el tráfico pesado para eliminar la circulación de camiones por la transitada N-340. Desde Compromís hemos reclamado la conexión de la A-7 con el tramo catalán, ya que es inconcebible que siga en esta situación tras años de parálisis en la inversión.
Actuación que ‘se están planteando’
Ante esta posibilidad de desviar tráfico pesado desde la N-340 a la autopista de peaje AP-7, el Gobierno nos informa que esa es una actuación que se está planteando el Ministerio de Fomento en la Comunidad Valenciana para los vehículos pesados de mayor tonelaje (de cuatro o más ejes), “en aquellos tramos que sea factible”. Actualmente, está en estudio la determinación de los tramos en que finalmente pueda concretarse la medida, y en qué condiciones. “Desde Compromís no podemos más que urgirles y animarles a que actúen de una vez para mitigar los accidentes y reducir la peligrosidad en unos tramos en los que los vecinos llevamos muchos años soportando el peligro y viendo como lamentablemente siguen produciéndose graves accidentes y ya ha muerto demasiada gente”, ha abundado Mulet.
A lo largo del presente año 2017 el Ministerio de Fomento, dentro de la Red de su competencia, continuará realizando el análisis de las condiciones de seguridad vial de todas las carreteras de su titularidad en el País Valenciano, estudiando las posibles actuaciones de mejora de la misma y proponiendo las medidas que se consideran oportunas, estableciéndose la prioridad de dichas medidas en base a las disponibilidades presupuestarias.