La coalició recorda que el recinte s’aproxima als 6 milions de viatgers en créixer un 14,7% el 2016 i un 6% les seues operacions i que els greuges del Govern en comunicacions són per terra, mar i aire
València, 14 febrer 2017
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat hui que el Govern mantinga amb l’actual dotació de personal d’AENA-ENAIRE l’Aeroport de València, tot i el creixement del 16% de viatgers i un 6% més d’operacions en 2016.
Mulet ha assenyalat que, segons dades públiques, l’Aeroport d’AENA a València va arribar als 5.000.000 de passatgers el 2015 i que el 2016 va créixer un 16% aproximadament, aconseguint gairebé els 6.000.000 de viatgers i ha realitzat el seu segon millor any de la història. “Aquest important augment, tant en volum de viatgers com de rutes que connecten la capital valenciana amb la resta del món, no està recolzat per una infraestructura suficient; l’Aeroport de València viu un estat molt crític pel que fa a nivell de modernització de les estructures i falta de personal d’AENA-Aeroports Espanyols i Navegació Aèria i d’empreses subcontractades“, ha assenyalat en una pregunta parlamentària.
El trànsit internacional va créixer més, amb 4.167.673 passatgers (+18,1%), que el nacional, que va registrar 1.615.392 passatgers (+ 6,7%). El nombre de vols operats van ser 62.798 (+ 6,4%). El passat estiu va ser el millor de la història de l’aeroport valencià.
Per a Mulet “d’acord amb les xifres i necessitats, es tracta d’un altre menyspreu més cap a les nostres necessitats de mobilitat i d’infraestructures de qualitat per rebre turisme i queda clar com la seua aposta és ferma per les grans terminals i interessos centralitzats a Madrid i en menor mesura Barcelona, mentre ignoren la potencialitat turística d’aeròdroms com el de Valèència o l’Altet que registren volums de trànsit gens menyspreables i en constant creixement tot i no anar acompanyats per l’afecte del Govern central. Sembla com si les nostres necessitats de trens, carreteres, aeroports de qualitat o economia no foren importants quan les infraestructures seran un dels motors de la recuperació econòmica“, ha conclós.
El Gobierno no dotará de más personal el aeropuerto de València como reclama Compromís
La coalición recuerda que el recinto se aproxima a los 6 millones de viajeros al crecer un 14,7% en 2016 y un 6% sus operaciones y que los agravios del Gobierno en comunicaciones son por tierra, mar y aire
València, 14 de febrero de 2017
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado hoy que el Gobierno mantenga con la actual dotación de personal de AENA-ENAIRE el Aeropuerto de València, a pesar del crecimiento del 16% de viajeros y un 6% más de operaciones en 2016.
Mulet ha señalado que, según datos públicos, el Aeropuerto de AENA en Valencia alcanzó los 5.000.000 de pasajeros en 2015 y que en 2016 creció un 16% aproximadamente alcanzando casi los 6.000.000 de viajeros y ha realizado su segundo mejor año de la historia. “Este importante aumento, tanto en volumen de viajeros como de rutas que conectan la capital valenciana con el resto del mundo, no está apoyado por una infraestructura suficiente; el Aeropuerto de Valencia vive un estado muy crítico en lo que se refiere a nivel de modernización de las estructuras y falta de personal de AENA-ENAIRE y de empresas subcontratadas”, ha señalado en una pregunta parlamentaria.
El tráfico internacional creció más, con 4.167.673 pasajeros (+18,1%), que el nacional, que registró 1.615.392 pasajeros (+6,7%). El número de vuelos operados fueron 62.798 (+6,4%). El pasado verano fue la mejor de la historia del aeropuerto valenciano.
Para Mulet “a tenor de las cifras y necesidades, se trata de otro desprecio más hacia nuestras necesidades de movilidad y de infraestructuras de calidad para recibir turismo y queda claro como su apuesta es firme por las grandes terminales e intereses centralizados en Madrid y en menor medida Barcelona, mientras ignoran la potencialidad turística de aeródromos como el de València o l’Altet que registran volúmenes de tráfico nada despreciables y en constante crecimiento a pesar de no ir acompañados por el cariño del Gobierno central. Parece como si nuestras necesidades de trenes, carreteras, aeropuertos de calidad o economía no fueran importantes cuando las infraestructuras serán uno de los motores de la recuperación económica”, ha concluido.