Reconeix, amb el seu silenci a una pregunta de Compromís, que no s’ha implicat en propiciar un finançament per la futura Autoritat Metropolitana del Transport a València, quan subvenciona les de Madrid i Barcelona
En una resposta a les preguntes dels senadors de Compromís, Jordi Navarrete i Carles Mulet, datada el passat dia 7 de febrer, el Govern reconeix que “donada la situació en què es troba el procediment d’elaboració dels pressupostos generals de l’Estat per a l’any 2017, a data actual encara no s’han adoptat de manera definitiva els criteris i decisions de determinació del finançament que, si s’escau, es vaja a destinar per l’Administració General de l’Estat als sistemes metropolitans de transport públic per a l’any 2017“, resposta que per al senador territorial de la coalició “és decebedor” ja que “demostra el passotisme, poca serietat i desgana amb què es pren el Govern central a la tercera ciutat de l’Estat i els seus habitants“.
València vol situar-se en quant a la seua mobilitat i el de les persones que viuen a les poblacions del seu entorn al mateix nivell que altres localitats com Barcelona o Madrid, amb la creació de l’Autoritat Metropolitana del Transport a partir de 2017. La AMT serà un ens autònom de la Generalitat Valenciana i compta amb el suport de més de 60 alcaldes de l’àrea metropolitana de València, que precisen d’un organisme que coordine, planifique infraestructures, serveis, xarxes i unifique la mobilitat d’una població propera als dos milions de persones. Entre els seus problemes figuren la manca d’un bitllet unificat, els carrils VAO (per a vehicles d’alta ocupació) i, principalment, finançament estatal com el que gaudeixen Barcelona o Madrid. Aquesta àrea metropolitana comptabilitza 175 milions de viatgers a l’any i es troba en procés de crear una targeta única intel·ligent adaptada a les necessitats de cada ciutadà. Barcelona ha rebut 98 milions d’euros de subvenció de l’Estat per una autoritat que abasta gairebé 300 municipis. Madrid i el seu Consorci arriben als 126 milions d’euros.
“No considerem adequat que, després de les gestions realitzades des de l’àrea metropolitana de València ni les preguntes que busquen conèixer el grau d’implicació del Govern en un volum de moviment de persones molt important s’ometa el tracte que van a dispensar a l’interès demostrat per la Autoritat Metropolitana del Transport de València i se’ns trasllade el criteri que, com temem, no és gens clar a tenor d’una resposta tan poc concreta, que admet que no tenen criteris concrets per determinar el finançament més que la repartidora de les subvencions, i que no ha realitzat les gestions necessàries de cara a aconseguir la seua implicació plena i efectiva com fa en altres ciutats importants de l’Estat, el que al nostre parer és injust, un greuge nou i lamentable“, ha agregat Mulet.
El Gobierno no ha previsto a estas alturas la subvención para la EMT de València en los Presupuestos Generales
Reconoce, con el silencio a una pregunta de Compromís, que no se ha implicado en propiciar una financiación para la futura Autoridad Metropolitana del Transporte en Valencia, cuando subvenciona las de Madrid y Barcelona
València, 11 de febrero de 2017
En una respuesta a las preguntas de los senadores de Compromís, Jordi Navarrete y Carles Mulet, fechada el pasado día 7 de febrero, el Gobierno reconoce que “dada la situación en la que se encuentra el procedimiento de elaboración de los Presupuestos Generales del Estado para el año 2017, a fecha actual todavía no se han adoptado de manera definitiva los criterios y decisiones de determinación de la financiación que, en su caso, se vaya a destinar por la Administración General del Estado a los sistemas metropolitanos de transporte público para el año 2017”, respuesta que para el senador territorial de la coalición “es decepcionante” ya que “demuestra el pasotismo, poca seriedad y desgana con el que se toma el Gobierno central a la tercera ciudad del Estado y sus habitantes”.
Valencia quiere situarse en cuanto a su movilidad y el de las personas que viven en las poblaciones de su entorno al mismo nivel que otras localidades como Barcelona o Madrid, con la creación de la Autoridad Metropolitana del Transporte a partir de 2017. La AMT será un ente autónomo de la Generalitat Valenciana y cuenta con el apoyo de más de 60 alcaldes del área metropolitana de Valencia, que precisan de un organismo que coordine, planifique infraestructuras, servicios, redes y unifique la movilidad de una población cercana a los dos millones de personas. Entre sus problemas figuran la falta de un billete unificado, los carriles VAO (para vehículos de alta ocupación) y, principalmente financiación estatal, como la que disfrutan Barcelona o Madrid principalmente. Esta área metropolitana contabiliza 175 millones de viajeros al año y se halla en proceso de crear una tarjeta única inteligente adaptada a las necesidades de cada ciudadano. Barcelona ha recibido 98 millones de euros de subvención del Estado por una Autoridad que abarca casi 300 municipios. Madrid y su Consorcio alcanzan los 126 millones de euros.
“No consideramos adecuado que, tras las gestiones realizadas desde el área metropolitana de València ni las preguntas que buscan conocer el grado de implicación del Gobierno en un volumen de movimiento de personas muy importante se omita el trato que van a dispensar al interés demostrado por la Autoridad Metropolitana del Transporte de València y se nos traslade el criterio que, como tememos, no es nada claro a tenor de una respuesta tan poco concreta, que admite que no tienen criterios concretos para determinar la financiación más que la repartidora de las subvenciones, y que no ha realizado las gestiones necesarias de cara a conseguir su implicación plena y efectiva como hace en otras ciudades importantes del Estado, lo que a nuestro parecer es injusto, un agravio nuevo y lamentable”, ha agregado Mulet.