L’alcalde de Compromís recorda Liana Ardiles la necessitat d’impulsar el Pla d’Avingudes i millorar la información de la que disposen els alcaldes en casos d’emergències com les viscudes recentment

Madrid, 1 de febrero de 2017

L’alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha traslladat a la directora general de l’Aigua, Liana Ardiles, la necessitat que el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA) milloren els sistemes d’alertes hidrogràfiques de la conca del Xúquer i, especialment, els que afecten els rius que posen en perill localitats de la Ribera del Xúquer. Salom ha manifestat que “els elements de protecció no semblen funcionar correctament o la informació que proporcionen els sistemes automàtics d’alertes hidrològiques (SAHI) no arriba a temps, condemnant els alcaldes a la falta d’informació davant episodis de fortes pluges, desbordaments i crisi com les recentment viscudes”.

L’alcalde ha lamentat que els 800 milions d’euros invertits pel MAPAMA en estos sistemes d’alertes des dels anys 90 “encara no ens proporcionen tranquil·litat ni seguretat als alcaldes” i que “vaja ara a modernitzarse la xarxa de SAHI del Duero i Segura i es posposen els de la conca del Xúquer, tot i la seua demostrada perillositat”. L’alcalde va agrair esta intenció de millorar es sistemes però va demanar celeritat en els sistemes de la conca del Xúquer per la seua imprevisibilitat i afeccions a població i interessos econòmics de la comarca.

Compromís demanarà al Senat informació sobre la gestió duta a terme pel Comité d’Inundacions en els episodis de pluja de desembre “ja que la coordinació va ser manifestament millorable i volem que així siga, com els vam recalcar a les autoritats del Ministeri i de la Confederació del Xúquer a Madrid”.

D’altra banda Salom va relatar la necessitat de finalitzar les obres previstes al Pla d’Avingudes i obres complementàries per optimitzar l’ús de l’embassament de Belllús i afeccions sobre infraestructures. Els representants de Compromís al Senat van animar les autoritats en matèria d’Aigua a aclarir-se en la priorització de les necessitats, riscos i planificació per emprendre actuacions “que son urgents a tota la conca i de nord a sud del País Valencià que estan patint especialment la falta de recursos que provenen del ministeri” i evitar noves respostes del Govern a demandes molt raonables amb el corta-pega de que “es treballa en l’anàlisi cost-benefici de les actuacions, quelcom que ens pareix una burla”, ha conclòs el senador territorial, Carles Mulet.

 

Paco Salom exige a la directora general del Agua la mejora de la coordinación en emergencias y sistemas de alertas

El alcalde de Compromís recuerda a Liana Ardiles la necesidad de impulsar el Plan de Avenidas y mejorar la información de la que disponen los alcaldes en casos de emergencias como las vividas recientemente

Madrid, 1 de febrero de 2017

El alcalde de Carcaixent, Paco Salom, ha trasladado a la directora general del Agua, Liana Ardiles, la necesidad de que el Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente (MAPAMA) mejore los sistemas de alertas hidrográficas de la cuenca del Júcar y, especialmente, los que afectan a los ríos que ponen en peligro localidades de la Ribera del Júcar. Salom ha manifestado que “los elementos de protección no parecen funcionar correctamente o la información que proporcionan los sistemas automáticos de alertas hidrológicas (SAHI) no llega a tiempo, condenando a los alcaldes a la falta de información ante episodios de fuertes lluvias, desbordamientos y crisis como las recientemente vividas“.

El alcalde ha lamentado que los 800 millones de euros invertidos por el MAPAMA en estos sistemas de alertas desde los años 90 “todavía no nos proporcionan tranquilidad ni seguridad a los alcaldes” y que “vaya ahora a modernitzarse la red de SAHI del Duero y Segura y se pospongan los de la cuenca del Júcar, a pesar de su demostrada peligrosidad“. El alcalde agradeció esta intención de mejorar se sistemas pero pidió celeridad en los sistemas de la cuenca del Júcar por su imprevisibilidad y afecciones a población e intereses económicos de la comarca.

Compromís pedirá en el Senado información sobre la gestión llevada a cabo por el Comité de Inundaciones en los episodios de lluvia de diciembre “ya que la coordinación fue manifiestamente mejorable y queremos que así sea, como les recalcamos a las autoridades del Ministerio y de la Confederación del Júcar en Madrid“.

Por otra parte Salom relató la necesidad de finalizar las obras previstas en el Plan de Avenidas y obras complementarias para optimizar el uso del embalse de Bellús y las afecciones sobre infraestructuras. Los representantes de Compromís en el Senado animaron las autoridades en materia de Agua a aclararse en la priorización de las necesidades, riesgos y planificación para emprender actuaciones “que son urgentes en toda la cuenca y de norte a sur del País Valenciano que están sufriendo especialmente la falta de recursos que provienen del ministerio” y evitar nuevas respuestas del Gobierno a demandas muy razonables con el corta-pegade que “se trabaja en el análisis coste-beneficio de las actuaciones, algo que nos parece una burla“, concluyó el senador territorial, Carles Mulet.