Mulet lamenta que el PSOE “presente mocions per als seus cítrics i rebutge les esmenes de Compromís del principal territori productor i exportador”
Madrid, 25 gener 2017
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reiterat la preocupació de la coalició per la manca de control de plagues i de regulació a l’hora de delimitar ports d’entrada a les importacions de tercers països o de zones en què s’han detectat plagues. Mulet ha recordat la vulnerabilitat dels sistemes de control com s’està demostrant amb la Xylella fastidiosa, un bacteri arribat d’Amèrica, que afecta amb virulència els cultius italians i amenaça als de la conca mediterrània, especialment els més propers de França i Espanya i que ara ha arribat al nostre país i pot posar en escac cultius de vital importància a les comarques de Castelló, València i Alacant i que complementa moltes economies, especialment en el món rural. “L’estat espanyol s’ha de prendre seriosament aquest problema i els que ens vindran, perquè poden ser culpables per omissió d’un greu problema econòmic i social“, ha advertit.
El senador territorial ha assenyalat a més el descontrol en els ports i el colador que suposa disposar de moltes portes d’accés a les importacions, pel que ha defensat la idoneïtat d’establir en PortCastelló l’accés únic d’exportacions de cítrics de Sud-àfrica i augmentar les mesures de control i formació de personal davant plagues com el greening (HLB), o la cancrosis, el morrut roig o el pisílode africà. “Castelló té experiència en l’especialitat de controls de sortida cap als EUA i de ben segur que treballen millor amb els cítrics que els holandesos en el seu port, amb gran experiència en les flors. Creiem que no és contradictori, sinó convenient“, ha agregat.
Compromís va accedir a acceptar l’esmena socialista i ha lamentat que “en qüestions com les de les plagues hi haja qui vulga ser molt restrictiu, quan ni els seus ports importen ni exporten cítrics ni de bon tros són productors ni els perjudicats pels tractats“. Finalment la moció va ser rebutjada per set vots a favor, 14 en contra i quatre abstencions.
Cítrics andalusos
Compromís ha retret al PSOE que presente una moció de suport al sector citrícola andalús, quan “els perjudicis dels acords europeus per importar taronges de Sud-àfrica afecten les diferents zones de la Península, on els valencians suposem el principal punt de producció de cítrics i que hagen rebutjat convertir en regressives les importacions a mesura que comença la producció estatal“.
Segons Mulet “ja el simple enunciat és obscè, en ser al País Valencià el productor majoritari de cítrics de l’Estat“. Aquest és el panorama que hem descobert al Senat. Ara “el PSOE té només un senador valencià, però quan va arribar Compromís per primera vegada, en tenia quatre i el buit i menyspreu al sector primari valencià era notori. En agricultura es parlava del camp andalús, de la pesca del cantàbric, o del sector lacti gallec, peròningú es preocupava pel camp valencià“, ha indicat.
El PP bloquea la petición de Compromís de control de plagas y uso de PortCastelló como acceso de cítricos africanos
Mulet lamenta que el PSOE “presente mociones para sus cítricos y rechace las enmiendas de Compromís del principal territorio productor y exportador”
Madrid, 25 de enero de 2017
El senador territorial de Compromís, Carles Mulet, ha reiterado la preocupación de la coalición por la falta de control de plagas y de regulación a la hora de acotar puertos de entrada a las importaciones de terceros países o de zonas en las que se han detectado plagas. Mulet ha recordado la vulnerabilidad de los sistemas de control como se está demostrando con la Xylella fastidiosa, una bacteria llegada de América, que afecta con virulencia los cultivos italianos y amenaza a los de la cuenca mediterránea, especialmente los más próximos de Francia y España y que ahora ha llegado a nuestro país y puede poner en jaque cultivos de vital importancia en las comarcas de Castelló, València y Alacant y que complementa muchas economías, especialmente en el mundo rural. “El estado español debe tomarse en serio este problema y los que nos vendrán, porque pueden ser culpables por omisión de un grave problema económico y social”, ha advertido.
El senador territorial ha señalado además el descontrol en los puertos y el coladero que supone disponer de muchas puertas de acceso a las importaciones, por lo que ha defendido la idoneidad de establecer en PortCastelló el acceso único de exportaciones de cítricos de Suráfrica y aumentar las medidas de control y formación de personal ante plagas como el greening (HLB), o la cancrosis, el picudo rojo o el pisílodo africano. “Castelló tiene experiencia en la especialidad de controles de salida hacia los EUA y a buen seguro que trabajan mejor con los cítricos que los holandeses en su puerto, con gran experiencia en las flores. Creemos que no es contradictorio sino conveniente”, ha agregado.
Compromís accedió a aceptar la enmienda socialista y lamentó que “en cuestiones como las de las plagas haya quien quiera ser muy restrictivo, cuando ni sus puertos importan ni exportan cítricos ni mucho menos son productores ni los perjudicados por los tratados”. Finalmente la moción fue rechazada por siete votos a favor, 14 en contra y cuatro abstenciones.
Cítricos andaluces
Compromís ha reprochado al PSOE que presente una moción de apoyo al sector citrícola andaluz, cuando “los perjuicios de los acuerdos europeos para importar naranjas de Suráfrica afectan a las distintas zonas de la Península, donde los valencianos suponemos el principal punto de producción de cítricos y que rechazaran convertir en regresivas los cupos a medida que empieza la producción estatal”.
Según Mulet “ya el simple enunciado es obsceno, al ser el País Valencià el productor mayoritario de cítricos del Estado”. Este es el panorama que hemos descubierto en el Senado. Ahora “el PSOE tiene solamente un senador valenciano, pero cuando llegó Compromís por primera vez, tenía cuatro y el vacío y desprecio al sector primario valenciano era notorio. En agricultura se hablaba del campo andaluz, de la pesca del cantábrico, o del sector lácteo gallego, pero nadie se preocupaba por el campo valenciano”, ha indicado.