pregunta vot extranger

resposta vot extranger

Madrid a 09 de gener de 2016. El senador de Compromís, Carles Mulet va registrar durant 2015 una pregunta que va decaure amb la consecutiva dissolució de les Corts Generals i que ha sigut resposta ara. Malgrat el temps transcorregut les xifres continuen sent igual d’escandaloses.

Mulet es feia ressò que més d’un 96% dels espanyols que estava fóra d’Espanya en les passades eleccions autonòmiques (2015) no va poder votar, en molts casos perquè no van arribar a temps per a apuntar-se al cens. Aquest problema es repetia aleshores  de cara a les generals. El registre per a inscriure’s i exercir el dret a sufragi es va tancar  sense avís institucional el 31 de juliol, Mulet preguntava per quin motiu  es va prendre aquesta decisió sense publicitar els tràmits
La resposta del Govern confirma les dades “En relació amb la pregunta de referència cal informar a La seua Senyoria que en les eleccions autonòmiques de 24 de maig de 2015 van poder votar 919.082 espanyols inscrits en el cens electoral de residents en l’estranger. El nombre de sol·licituds de vot realitzades va ser 50.256, de les quals van ser acceptades 46.543 i escrutades 27.336. 

Segons Mulet “les dades parlen per si sols, la majoria de gent “exiliada” laboralment fóra de l’Estat són els joves amb millor formació de la nostra història, gent potencialment crítica amb l’actual govern. Hem vist i denunciat casos flagrants d’extraviament de correus, burocràcia que es convertia en una carrera d’obstacles, cues infinites concentrades en una sola ciutat de cada país amb més joves emigrats, la falta d’informació absoluta, tot açò per a dissuadir als exiliats el vot, i així es va aconseguir al solament haver pogut votar al final de recorregut, menys d’un 3% (2,97) de la gent que tènia dret a açò . Si veiem què va votar aquest 297% en aqueixes autonòmiques, el PP va ser especialment castigat

 

La Oficina del Censo Electoral (OCE) se limita a aplicar los procedimientos en los plazos establecidos en la normativa vigente. El censo electoral es permanente y su actualización es mensual, con referencia al día primero de cada mes, según el artículo 34 de la Ley Orgánica 5/1985, de 19 de junio, del Régimen Electoral General (LOREG). La actualización se realiza de oficio, atendiendo a lo establecido en los artículos 35 a 37 de la LOREG. La fecha de referencia de la inscripción en el censo electoral para unas elecciones la determina el artículo 39 de la LOREG. Como las elecciones fueron convocadas el 31 de marzo el censo electoral se cerró el día primero de enero. Ese censo se corresponde a situaciones de residencia en el penúltimo día del mes anterior, el 30 de diciembre. La fecha de referencia de las inscripciones en el censo electoral para las elecciones generales se deducirá, a partir de los criterios anteriores, en función de la fecha de la convocatoria. Finalmente, cabe indicar que al ser la actualización de oficio, la Oficina del Censo Electoral no tiene previsto realizar ninguna actuación específica en relación con la formación de ese censo.

 

 

El Govern dóna per tant com a normal i bé el procediment que impossibilita als joves exiliats en l’estranger a causa de les polítiques del PP, i no es compromet a propiciar cap millora.