El senador Carles Mulet considera un greu revés al sector primari valencià el menyspreu per omissió de les autoritats espanyoles

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrat una petició de compareixença de la ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient davant la Comissiód’Agricultura, Pesca i Alimentació del Senat perquè done compte de les mesures adoptades pel Govern abans i després de l’aprovació per part de l’Europarlament de l’acord de lliure comerç entre la Unió Europea i Sud-Àfrica, Moçambic, Namíbia, Botswana, Lesotho i Swazilàndia, i després de l’anul·lacióde la sentència que declarava invàlid l’acord comercial entre la UE i el Marroc, fets tots dos que afecten greument al camp valencià.

Segons el senador, “el silenci del Govern Espanyol davant aquest acord, que per tant és assentiment, torna a posar de manifest o bé l’oblit intencionat, o bé la premeditació absoluta per tornar a fer servir el castigat camp valencià com a moneda de canvi per altres fins”. Per a Mulet“sempre hem estat els pagans de les polítiques agràries europees, de les negociacions internacionals“. Abans el macroplà que tenien era desmantellar tot el sector agroalimentari valencià, per convertir el nostre territori en el balneari d’Europa. “Aquesta bombolla va esclatar, i ara no tenim ni una cosa ni l’altra; condemnats a la dependència alimentària de tercers països i amb seriosos problemes per mantenir el treball i ocupació del territori en àmplies zones del nostre país“, ha afegit.

Segons Mulet “aquest assetjament continu al camp valencià no té límit i s’estén fins al sector més punter com és el dels cítrics“. Espanya permet ara la trágala europea d’obrir els mercats europeus als cítrics de Sud-àfrica, en aplicar aranzels súper reduïts i preveure que el 2025 desaparega qualsevol taxa. “Estem parlant d’una situació de competència deslleial, ja que mentre els cítrics valencians es caracteritzen per un control exquisit de la seua traçabilitat, de garanties absolutes en l’ús de fitosanitaris autoritzats, en la lluita responsable contra plagues, es deixa entrar productes alimentaris de Sud-àfrica que no compten amb aquestes garanties, amb el desconeixement dels consumidors. Ara per ara no hi ha garanties de control fitosanitari dels cítrics africans, quant a usos de productes no autoritzats per l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària, incomplint per tant les normes de seguretat fitosanitàries de la Unió Europea, com amb la propagació de plagues importades del continent del sud d’acabar afectant els camps valencians“, recorda.

Així, el senador territorial vol interpel·lar els motius pels que durant les negociacions prèvies a aquest Acord, el Ministeri d’Agricultura no es va oposar de forma radical i va alçar la seua veu en defensa dels agricultors valencians.

La coalició ja va reclamar la compareixença de les autoritats responsables per parlar de la manca de control de plagues i sobre les mesures sanitàries i de control de fronteres que s’estan prenent a nivell estatal per prevenir algunes malalties com la Xylella fastidiosa i la cancrosi dels cítrics, però sembla que ni les autoritats europees ni les estatals es prenen amb serietat aquest tema ni la defensa de l’agricultura comunitària.


Compromís pide comparezca ministra Agricultura en Senado después del acuerdo europeo con Sudáfrica letal para el campo valenciano

El senador Carles Mulet considera un grave revés al sector primario valenciano el desprecio por omisión de las autoridades españolas

 Madrid, 16 de septiembre de 2016

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha registrado una petición de comparecencia de la Ministra de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente ante la Comisión de Agricultura, Pesca y Alimentación del Senado para que dé cuenta de las medidas adoptadas por el Gobierno antes y después de la aprobación por parte  del Europarlamento del acuerdo de libre comercio entre la Unión Europea y Sudáfrica, Mozambique, Namibia, Botsuana, Lesoto y Suazilandia, y tras a la anulación de la sentencia que declaraba inválido el acuerdo comercial entre la UE y Marruecos, hechos ambos que afectan gravemente al campo valenciano.

Según el senador, “el silencio del Gobierno Español ante este acuerdo, que por lo tanto es asentimiento, vuelve a poner de manifiesto o bien el olvido intencionado, o bien la premeditación absoluta para volver a usar el castigado campo valenciano como moneda de cambio para otros fines”. Para Mulet “siempre hemos sido los paganos de las  políticas agrarias europeas, de las negociaciones internacionales”. Antes el macroplan que tenían era desmantelar todo el sector agroalimentario valenciano, para convertir nuestro territorio en el balneario de Europa. “Esa burbuja estalló, y ahora no tenemos ni una cosa ni otra; condenados a la dependencia alimenticia de terceros países y con serios problemas para mantener empleo y ocupación del territorio en amplias zonas de nuestro país”, ha añadido.

Según Mulet “este acoso continuo al campo valenciano no tiene límite y se extiende hasta el sector más puntero como el de los cítricos”. España permite ahora la trágala europea de abrir los mercados europeos a los cítricos de Sudáfrica, al aplicar aranceles súper reducidos y prever que en 2025 desaparezca cualquier tasa. “Estamos hablando de una situación de competencia desleal, ya que mientras los cítricos valencianos se caracterizan por un control exquisito de su trazabilidad, de garantías absolutas en el uso de fitosanitarios autorizados, en la lucha responsable contra plagas, se deja entrar productos alimentarios de Sudáfrica que no cuentan con estas garantías, con el desconocimiento de los consumidores. Hoy por hoy no existen garantías de control fitosanitario de los cítricos africanos, en cuanto a usos de productos no autorizados por la Autoridad Europea de Seguridad Alimentaria, incumpliendo por tanto las normas de seguridad fitosanitarias de la Unión Europea, como con la propagación de plagas importadas del continente del sur que acabar afectando a los campos valencianos”, recuerda.

Así, el senador territorial quiere interpelar los motivos por los que durante las negociaciones previas a este Acuerdo, el Ministerio de Agricultura no se opuso de forma radical y alzó su voz en defensa de los agricultores valencianos.

La coalición ya reclamó la comparecencia de las autoridades responsables para hablar de la falta de control de plagas y sobre las medidas sanitarias y de control de fronteras que se están tomando a nivel estatal para prevenir algunas enfermedades como la xylella fastidiosa y la cancrosis de los cítricos, pero parece que ni las autoridades europeas ni las estatales se toman con seriedad este tema ni la defensa de la agricultura comunitaria.