L’incendi deixarà molt tocada aquesta zona, pel que seran necessàries mesures coordinades de recuperació socioeconòmica i mediambiental. En la seua lluita contra la MAT, Compromís demanarà reformular el traçat de les línies d’alta tensió perquè no discorreguen per zones d’alt valor ambiental

Els senadors de Compromís presentaran, en la seua primera proposta des del Grup Mixt, una petició al Govern perquè emeta la declaració de zona d’actuació especial, una volta transcorregut el termini, per a la restauració forestal i mediambiental dels municipis afectats per l’incendi a la Serra d’Espadà, i declare la urgència de les obres de reparació dels danys.

Els senadors de Compromís, Jordi Navarrete i Carles Mulet, han agraït el treball conjunt i coordinat realitzat per totes les administracions implicades en l’extinció del foc, des dels ajuntaments, diputació de Castelló, Generalitat Valenciana, autonomies veïnes que van prestar els seus mitjans i Govern central que va mobilitzar a la UME. En el conegut com a ‘incendi d’Artana’ es van mobilitzar més de 400 efectius de terra i uns 30 mitjans aeris. El foc va amenaçar els municipis de Tales, Betxí, Artana, Aín, Eslida i Alcúdia de Veo.

Ens agradaria que la zona recuperés com més aviat l’esperança i que, a poc a poc, el paratge torne al seu esplendor i paisatge al qual ens té acostumats aquesta zona que va ser declarada Parc Natural“, ha indicat Mulet que ha recordat que, en moltes ocasions, “les ajudes i les promeses queden en paper mullat“. D’altra banda, els senadors de Compromís han alertat de la conveniència d’allunyar de zones boscoses, paratges d’especial valor com Espadà, la Calderona, la Tinença de Benifassà o la Font Roja, per citar-ne algunes, aquelles línies d’alta tensió que es dissenyen “ja que poden suposar un perill potencial i evident en cas de trencament, sobreescalfaments o accidents per negligència en el seu manteniment que poden posar en perill els valors ambientals i poblacions donada la situació en què es troben la majoria dels boscos valencians, unit a la falta de pluges a la zona“. Mulet ha remarcat que “demanarem al Senat la paralització de la tramitació, més informació i que aquestes eviten llocs sensibles des del punt de vista ambiental, com en el cas de la MAT de Morella a Castelló que ho fa per zones declarades LIC i ZEPA“.

Per la seua banda, Jordi Navarrete ha posat sobre la taula com “una vegada més el mal finançament que patim els valencians i les retallades que han incidit en reduccions de pressupost en les conselleries d’Agricultura i Medi Ambient i per tant en la prevenció d’incendis forestals que ha portat a la desprotecció i poc control de les masses boscoses“.

A més, com ja va assenyalar Compromís recentment, “segueixen sense cobrir-se les baixes existents, de manera que els retens són cada vegada menors i això està afectant al nombre d’efectius, pel que són necessàries inversions en aquests territoris com el valencià i, especialment, en els municipis afectats, que necessiten tot el suport de les diferents administracions i grups polítics“, ha conclòs.

 


La primera petición que reclamará Compromís en el Senado será pedir que l’Espadà sea zona de actuación especial

El incendio dejará muy tocada esta zona, por lo que serán necesarias medidas coordinadas de recuperación socioeconómica y medioambiental. En su lucha contra la MAT, Compromís pedirá además reformular el trazado de las líneas de alta tensión para que no discurran por zonas de alto valor ambiental

Madrid, 26 de julio de 2016

Los senadores de Compromís presentarán, en su primera propuesta desde el Grupo Mixto, una petición al Gobierno para que emita la declaración de zona de actuación especial, una vez transcurrido el plazo, para la restauración forestal y medioambiental de los municipios afectados por el incendio en la Serra d’Espadà, y declare la urgencia de las obras de reparación de los daños.

Los senadores de Compromís, Jordi Navarrete y Carles Mulet, han agradecido el trabajo conjunto y coordinado realizado por todas las administraciones implicadas en la extinción del fuego, desde los ayuntamientos, diputación de Castelló, Generalitat Valenciana, autonomías vecinas que prestaron sus medios y Gobierno central que movilizó a la UME. En el conocido como ‘incendio de Artana’ se movilizaron más de 400 efectivos de tierra y unos 30 medios aéreos. El fuego amenazó a los municipios de Tales, Betxí, Artana, Aín, Eslida y Alcudia de Veo. 

Nos gustaría que la zona recuperara cuanto antes la esperanza y que, poco a poco, el paraje torne a su esplendor y paisaje al que nos tiene acostumbrados esta zona que fue declarada Parque Natural”, ha indicado Mulet que ha recordado que, en muchas ocasiones, “las ayudas y las promesas quedan en papel mojado”. Por otro lado, los senadores de Compromís han alertado de la conveniencia de alejar de zonas boscosas, parajes de especial valor como Espadà, la Calderona, la Tinença de Benifassà o la Font Roja, por citar algunas, aquellas líneas de alta tensión que se diseñen “ya que pueden suponer un peligro potencial y evidente en caso de rotura, sobrecalentamientos o accidentes por negligencia en su mantenimiento que pueden poner en peligro los valores ambientales y poblaciones dada la situación en la que se encuentran la mayoría de los bosques valencianos, unido a la falta de lluvias en la zona”. Mulet ha remarcado que “pediremos en el Senado la paralización de la tramitación, mayor información y que éstas eviten lugares sensibles desde el punto de vista ambiental, como en el caso de la MAT de Morella a Castelló que lo hace por zonas declaradas LIC y ZEPA”.

Por su parte, Jordi Navarrete ha puesto sobre la mesa como “una vez más la mala financiación que sufrimos los valencianos y los recortes que han incidido en reducciones de presupuesto en las consellerias de Agricultura y Medio Ambiente y por lo tanto en la prevención de incendios forestales que ha llevado a la desprotección y poco control de las masas boscosas”. 

 

Además, como ya señaló Compromís recientemente, “siguen sin cubrirse las bajas existentes, por lo que los retenes son cada vez menores y esto está afectando al número de efectivos, por lo que son necesarias inversiones en estos territorios como el valenciano y, especialmente, en los municipios afectados, que necesitan todo el apoyo de las distintas administraciones y grupos políticos”, ha concluido.

FOTO: Consorcio Provincial de Bomberos de Castellón