La coalició lamenta que l’exministre José Manuel Soria no compareguera per informar quan desmantellarà la planta, ni derogués l’Ordre que repercuteix els seus costos als consumidors de gas abans de dimitir

 

Davant la situació d’hibernació que està vivint el projecte Castor, que s’ha demostrat que era un projecte perillós en causar centenars de tremolors en el territori i la seua judicialització per les reconegudes irregularitats i omissions comeses, Compromís ha optat de forma insistent per reclamar el seu tancament urgent i immediat. “No volem ni esperar els resultats dels informes encarregats al MIT, l’Institut Tecnològic de Massachusetts. Els informes es van demostrar inútils“, ha assenyalat el senador Carles Mulet.

Al febrer de 2016, els senadors Carles Mulet i Dolors Pérez, van sol·licitar la compareixença del ministre d’Indústria en funcions (o en cas que es produira imminent configuració de Govern, del pròxim titular), davant del ple del Senat o, si n,o davant la comissió d’Indústria, perquè donés compte de la situació del projecte energètic Castor, després d’haver finalitzat la fase de segellat i hivernació al qual va ser sotmès el mateix.

Compromís al Senat ha reclamat derogar l’Ordre del ministre d’Indústria, Energia i Turisme publicada al BOE de divendres 18 desembre 2015 per la qual s’establien els peatges i cànons associats a l’accés de tercers a les instal·lacions gasistes i la retribució de les activitats regulades pel 2016 que, en conclusió, suposava que els abonats acabaran pagant el nyap del Castor.

A Espanya hi ha hagut una mala planificació d’infraestructures com s’ha evidenciat amb aquest projecte energètic i s’han constatat temeritats constructives atribuïbles tant a l’empresa promotora, com qui havia de supervisar els treballs i garantir el compliment de la normativa existent“, ha indicat Mulet . Recentment el Suprem va avalar la Sentència de l’Audiència Nacional que ha declarat nul un tram de gasoducte per no haver-ho sotmès a estudi d’impacte ambiental.

Per al senador de Compromís, Carles Mulet, “no volem deixar aparcat el problema sine die i el PP s’ha de mullar i prendre decisions i complir el que han acordat els diferents grups polítics“. D’altra banda Compromís ha reclamat a tots els partits que facen valer a Madrid l’acord unànime de les Corts Valencianes per desmantellar el Castor, ja que tots els partits amb capacitat per condicionar un futur Govern es van posicionar a València a favor de desmantellar la planta, tal i com han demanat ajuntaments de la comarca, Diputació i Corts Valencianes. El Congrés ha aprovat també recentment una Proposició No de Llei d’En comú Podem per desmantellar les instal·lacions del projecte Castor mitjançant una solució responsable i transparent “i amb la participació mancomunada de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments de les localitats afectades”.

Com va dir el diputat de la coalició a les Corts Valencianes, Victor García, “és inconcebible que la ciutadania del Maestrat patisca un futur d’incertesa i por davant l’amenaça persistent de la reobertura d’una instal·lació que ha fet tremolar els fonaments de tota la comarca“.

En un altre bloc d’iniciatives, els senadors Carlos Mulet i Dolors Pérez, han demanat al Govern saber en quina norma legal s’han basat per determinar que siguen els consumidors els que paguen durant 30 anys pels costos d’un servei del que no gaudeixen. D’altra banda els senadors han secundat la denúncia plantejada per la Comissió Nacional de l’Energia (en la qual es posava de manifest que s’havien adjudicat obres i contractacions externes d’operació i manteniment en el magatzem sense seguir els procediments de publicitat i concurrència) i han preguntat pels efectes que això ha tingut en les retribucions que ja han estat abonades o que es formalitzaran properament a Escal UGS i ACS i com s’han solucionat o clarificat des de l’administració els enormes sobrecostos del projecte.

Compromís també vol saber qui pagarà els costos anuals de 17 milions per la hibernació de les infraestructures i al llarg de quants els anys pensen fer-ho, tenint en compte que en poques setmanes es disposarà de l’informe encarregat a l’Institut Tecnològic de Massachusetts sobre la seguretat de la planta i la sismicitat que s’ha induït a la zona.

Però el malbaratament no cessa. Recentment s’han pagat 250 milions d’euros, informació gairebé secreta que s’ha conegut per la informació comptable dels socis canadencs d’ACS en el projecte i que van estar autoritzats fa quatre mesos pel ministre d’Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, el mateix dels Papers de Panamà.

Finalment Compromís demana saber quins mecanismes s’implementaran a partir de l’experiència del Castor i d’altres infraestructures, per evitar que siga l’Estat i la hisenda pública qui acabe pagant les males planificacions de les empreses concessionàries o promotores d’obres d’interès públic.

 

CAL RECORDAR QUE:

El PP ha rebutjat a Madrid, en la comissió d’Indústria del Congrés de juny de 2014, la proposta de desmantellament.

– El Govern no ha dit encara quin serà el cost real de Castor, només ho sabem per l’OCU, que l’estima en 4.500 M €. El ministre no va comparèixer la passada legislatura per la dissolució de les cambres i ara no volem que ignoren els acords i demanem que hi haja una voluntat ferma de trobar una solució al problema.

– Castor continua sent una reguer de problemes judicials per a les administracions afectades, funcionaris, càrrecs de les empreses i ens temem que acabarà sent el nyap mediambiental i econòmic més monumental de la nostra història.

– L’ex ministre Soria NO ha comparegut abans de la seua espantada pel cas dels Papers de Panamà, ni ha derogat l’Ordre, com demanava Compromís, que repercuteix el cost de Castor als consumidors de gas.

No ens fiem del PP (d’acord a com actuen amb els seus amics i les grans empreses quan veuen perillar el poder) i que no deixen una nova hipoteca sobre aquest projecte abans de la seua sortida, tot i estar en funcions.

– Per això ara més que mai, hem de reclamar amb rotunditat el desmantellament de la planta, tant a l’actual Govern en funcions com a pròxim govern que surta de les urnes.