Dies després que el senador de Compromís Carles Mulet sol.licitara la compareixença de la Ministra d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient en funcions, Isabel García Tejerina, front la comissió homònima del Senat, per a que done compte de les previsions de les dessaladores dels municipis de Cabanes i Moncofa, impulsades per la seva predecessora Cristina Narbona, s’ha portat a terme una reunió entre els dos portaveus i el senador.
En la reunió s’ha posat de manifest per part dels dos portaveus, l’elevat preu que tindrien que pagar els veïns de Moncofa i Xilxes per l’aigua si no es dóna solució mitjançant la inclusió d’altres usuaris o l’eliminació del criteri de recuperació de la inversió efectuada per l’empresa estatal Acuamed. L’increment del preu de l’aigua es xifra entre un 600% o 900% més cara respecte l’actual preu.
A més s’ha exposat l’incompliment del conveni per part de l’empresa pública del ministeri que ha impulsat el projecte, Acuamed en quant a la comissió de seguiment, que deuria d’haver-se creat per a mantindre informats als municipis, i per la qual cosa els dos portaveus coincideixen en que ja no té cap validesa, i afigen que, a part d’aquest existeixen, altres motius pels quals el conveni ara mateix no és més que paper mullat.
En este sentit, el portaveu de Compromís en Xilxes Sergi Alejos afirma, “ ja ho vaig dir molt clar fa uns mesos: Farem TOT el que puguem per a no reconèixer ni un euro de la dessaladora en esta situació. I no només ho diem, és que així ho vam fer amb les esmenes presentades als pressupostos de l’estat. Per cert, vam ser els únics que ho vam fer, i el PP, com és normal en ell, va votar en contra”.
Pel que correspon al portaveu de la coalició a Moncofa Joan Batiste Vilar afirma, “ La dessaladora es va construir per a ser viable en un context molt més ampli, entre altres coses, deuria d’haver donat resposta al rebuig salí de altres plantes d’osmosi, haver independitzat l’abastiment d’aigua de la sobreexplotació dels aqüífers a la Plana Baixa que acaba perjudicant a Moncofa, però els ajuntaments governats per dirigents del PP, primer declararen intencions afirmativament i després es llavaren les mans. Ara, en esta situació, Acuamed es veu obligada a continuar buscant més usuaris entre els ajuntaments o el Consorci d’ Aigües de la Plana Baixa a part d’acabar l’obra, ja que ens diuen que està acabada però falta part essencial de la infraestructura com consta en les actes de recepció parcial”.
LOS PORTAVOCES DE COMPROMÍS DE MONCOFA Y XILXES SE REÚNEN CON MULET PARA UNIFICAR CRITERIOS Y TOMAN POSICIONES RESPECTO A LA DESALADORA.
Unos días después de que el senador de Compromís Carles Mulet solicitara la comparecencia de la Ministra de Agricultura, Alimentación y Medio ambiente en funciones, Isabel García Tejerina, ante la comisión homónima del Senado, para que de cuenta de las previsiones de las desaladoras de los municipios de Cabanes y Moncofa, impulsadas por su predecesora Cristina Narbona, se ha llevado a cabo una reunión entre los dos portavoces y el senador.
En la reunión se ha puesto de manifiesto por parte de los dos portavoces, el elevado precio que tendrían que pagar los vecinos de Moncofa y Xilxes por el agua si no se da solución mediante la inclusión otros usuarios o la eliminación del criterio de recuperación de la inversión efectuada por la empresa estatal Acuamed. El incremento del precio del agua se cifra entre un 600% o 900% más cara respecto el actual precio.
Además se ha expuesto el incumplimiento del convenio por parte de la empresa pública del ministerio que ha impulsado el proyecto, Acuamed en cuanto a la comisión de seguimiento, que debería de de haberse creado para mantener informados a los municipios, y por lo cual los dos portavoces coinciden en que ya no tiene cabe validez, y añaden que, aparte de este existen, otros motivos por los cuales el convenio ahora mismo no es más que papel mojado.
En este sentido, el portavoz de Compromís en Xilxes Sergi Alejos afirma, “ ya lo dijimos muy claro hace unos meses: Haremos TODO lo que podamos para no reconocer ni un euro de la desaladora en esta situación. Y no sólo lo decimos, es que así lo hicimos con las enmiendas presentadas en los presupuestos del estado. Por cierto, fuimos los únicos que lo hicimos, y el PP, como es normal en él, votó en contra”.
Por el que corresponde al portavoz de la coalición en Moncofa Joan Batiste Vilar afirma, “ La desaladora se construyó para ser viable en un contexto mucho más amplio, entre otras cosas, debería de haber dado respuesta al rechazo salino de otras plantas de ósmosis, haber independizado el abastecimiento de agua de la sobreexplotación de los acuíferos en la Plana Baixa que acaba perjudicando en Moncofa, pero los ayuntamientos gobernados por dirigentes del PP, primero declararon intenciones afirmativamente y después se lavaron las manos. Ahora, en esta situación, Acuamed se ve obligada a continuar buscando más usuarios entre los ayuntamientos o el Consorci d’Aigues de la Plana Baixa aparte de acabar la obra, puesto que nos dicen que está acabada pero falta parte esencial de la infraestructura como consta en las actas de recepción parcial”.