Mulet: “con dos trenes regionales más entre Castelló y Tortosa, se solucionaría buena parte del vacío existente”
Compromís afirma que si el problema para extender regionales es la nomenclatura, existen soluciones fáciles. El senador confía en que la próxima legislatura pueda ser la de la mejora de la movilidad
Madrid, 22 de novembre de 2015
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha expuesto hoy que, ante la negativa de RENFE, ADIF y el Ministerio de Fomento a la petición realizada recientemente por una delegación de concejales de Compromís donde se dedicaron a dar evasivas sobre la ampliación de las Cercanías hasta Vinaròs/Tortosa, “existen alternativas”.
Según Mulet “la gran excusa, absurda, era que era muy complicado extender la red de cercanías, porqué el concepto de “cercanías” era para unir áreas metropolitanas de gran población y distancias relativamente próximas, siendo el caso de Vinaròs/Tortosa demasiado alejado del núcleo central de la Red, que necesariamente tendría que ser Valencia y no Castelló. Analizando los casos de las redes de cercanías del Estado Español; a saber, Asturias, Santander, Bilbao, Donostia, Zaragoza, Madrid, Sevilla, Cadiz, Málaga, Murcia-Alicante, y las cuatro capitales de provincia catalanas, la distancia por ejemplo entre Alicante-Águilas y Valencia-Vinaròs es parecida y, en el primer caso, no ha sido problema para diseñar una red de cercanías”.
Igualmente, según el senador de Compromís, si el problema es conceptual y no se puede desgajar Castelló como nuevo núcleo de cercanías (excusa también mala, ya que áreas como la de Lleida con menos potencial trasiego sí disfrutan de su propia área de cercanías), se podría apostar por una red de regionales, donde la realidad vuelve a chocar con las justificaciones para decir que no; las tarifas subvencionadas no son las mismas para el tipo de tren. “Todas las excusas tienen solución si existe voluntad política, que es lo que no ha habido”, asegura Mulet.
Mulet ha expuesto que el dossier de propuestas de mejora en infraestructuras aportado por Compromís es su reciente reunión en el Ministerio de Fomento, se ha planeado una propuesta con dos nuevas conexiones entre Castellón y Tarragona que mejoraría los sectores económicos de estas zonas. “Estamos hablando como siempre voluntad política, no de dinero, ya que no estamos pidiendo ni crear infraestructuras nuevas, ni inversión, ni ninguna medida que rompa la estructura actual ferroviaria, ya que en el ejemplo que ponemos estamos estimando que no interfiera en ningún otro horario de los trenes que circulan. Esta idea sobre los regionales que lanzamos es sólo un ejemplo, como podrían haber tantos otros, que demuestran como de fáciles pueden ser las cosas si se quieren hacer fáciles. Nos da igual como se llamen los trenes, pero necesitamos trenes asequibles y que den servicio”, ha indicado.
Mulet: “amb dos trens regionals més entre Castelló i Tortosa, se solucionaria bona part del buit existent”
Compromís afirma que si el problema per estendre regionals és la nomenclatura, hi ha solucions fàcils. El senador confia que la pròxima legislatura puga ser la de la millora de la mobilitat
Madrid, 22 de novembre de 2015
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha exposat avui que, davant la negativa de RENFE, ADIF i el Ministeri de Foment a la petició realitzada recentment per una delegació de regidors de Compromís on es van dedicar a donar evasives sobre l’ampliació de les Rodalies fins Vinaròs / Tortosa, “hi ha alternatives“.
Segons Mulet “la gran excusa, absurda, era que era molt complicat estendre la xarxa de rodalies, perquè el concepte de ‘rodalies’ era per unir àrees metropolitanes de gran població i distàncies relativament properes, sent el cas de Vinaròs / Tortosa massa allunyat del nucli central de la Xarxa, que necessàriament hauria de ser València i no Castelló. Analitzant els casos de les xarxes de rodalies de l’Estat Espanyol; com Astúries, Santander, Bilbao, Donostia, Saragossa, Madrid, Sevilla, Cadiz, Màlaga, Múrcia-Alacant, i les quatre capitals de província catalanes, la distància per exemple entre Alacant-Àguiles i València-Vinaròs és semblant i, en el primer cas, no ha estat problema per dissenyar una xarxa de rodalies“.
Igualment, segons el senador de Compromís, si el problema és conceptual i no es pot separar Castelló com a nou nucli de rodalies (excusa també dolenta, ja que àrees com la de Lleida amb menys potencial tràfec si gaudeixen de la seva pròpia àrea de rodalies), es podria apostar per una xarxa de regionals, on la realitat torna a xocar amb les justificacions per dir que no; les tarifes subvencionades no són les mateixes per al tipus de tren. “Totes les excuses tenen solució si hi ha voluntat política, que és el que no hi ha hagut ací“, assegura Mulet.
Mulet ha exposat que el dossier de propostes de millora en infraestructures aportat per Compromís és la seva recent reunió al Ministeri de Foment, s’ha planejat una proposta amb dues noves connexions entre Castelló i Tarragona que milloraria els sectors econòmics d’aquestes zones. “Estem parlant com sempre voluntat política, no de diners, ja que no estem demanant ni crear infraestructures noves, ni inversió, ni cap mesura que trenque l’estructura actual ferroviària, ja que en l’exemple que posem estem calculant que no interferisca en cap altre horari dels trens que circulen. Aquesta idea sobre els regionals que llancem és només un exemple, com podrien haver-ne tants altres, que demostren com de fàcils poden ser les coses si es volen fer fàcils. Ens és igual com es diguen els trens, però necessitem trens assequibles i que donen servei“, ha indicat.