IMG_4628



Mulet: “Des de l’impacte visual, a la seguretat de les instal·lacions o la creació de llocs de treball, tot ha sigut desmentit per la crua realitat”
Vinaròs, 12 de novembre de 2015
El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentat les pretensions de l’empresa Enagás, gestora del dipòsit i infraestructura del denominat Projecte Castor, de reduir dràsticament el personal que treballa encara tant en la planta terrestre com a marina, amb la consegüent pèrdua de llocs de treball.
El projecte Castor va ser un pelotazo i hi ha qui va haver d’eixir molt beneficiat en els diferents trams de la seua materialització, que va patir de greus manques i falta de rigor en la seua tramitació administrativa”, ha assenyalat Mulet. Els arguments a favor de l’execució de la planta han anat caient com un castell de naips un a un, davant la indiferència de l’administració. “Des de la demanda de gas a la necessitat de crear un gran magatzem de reserva per a tot Estat com l’espanyol en cas d’emergències i crisis energètiques sense realitzar informes sísmics malgrat els advertiments en un projecte de tal envergadura”, ha recordat Mulet que va reiterar que “ens va fer mala olor des del principi, des de l’increment en els costos fins a cadascuna de les grandeses reiterades des de l’empresa promotora i repetides pels governants locals, que ara han caigut pel seu propi pes”. No era or res del  que relluïa.
Paral·lelament els Jutjats de Vinaròs instrueixen el conegut com case Castor, en el qual hi ha imputades 18 persones “entre les quals no hi ha imputat cap polític de l’època en la qual es va tramitar el projecte d’Escal *GS que estava participada en un 66% per ACS”. La planta es va tramitar com un exemple de respecte al medi ambient, la seguretat, el nul impacte visual i la creació de beneficis econòmics per a la població de Vinaròs i de llocs de treball especialitzats i fins i tot socials. “Ha sigut tot una estafa i una a una han anat caient, ni era segura pels tremolors que produïa, ni millora la situació de la demanda de gas perquè no és útil i els llocs de treball han passat dels 200 de la seua fase inicial a 40 en l’actualitat, encara que en el mes de desembre segons hem sabut es reduiran fins a una trentena i ho seguiran fent a mesura que vagen acabant els contractes les diferents empreses i subcontractes”, ha explicat Mulet.

En aquest sentit Mulet ha exigit que es depuren responsabilitats “ja que ací únicament ha actuat la justícia imputant a càrrecs de l’empresa i de l’Institut Geològic-Miner, mentre que institucions governades pel PSOE ignoraven els advertiments de l’Observatori de l’Ebre sobre la sismicitat en la zona i del propi PP, posteriorment, no facilitant al Síndic de Greuges valencià els informes emesos i les autoritzacions concedides”. Per al senador de Compromís “a pesar que el PP es faça el suec i assenyale al PSOE té també una clara responsabilitat ja que no va demanar informes al govern central com a conseqüència dels tremolors que generava la planta fins a l’aprovació de la PNLL en els Corts Valencianes en 2014, compensant ràpidament a l’empresa propietària amb 1.350 milions d’euros en un context econòmic molt difícil i facilitant que la infraestructura seguisca oberta i no s’haja desmantellat ja per a desgràcia de les comarques del Maestrat i el Montsià”.

En aquest sentit Mulet ha insistit que “seria desitjable exigir responsabilitats als nivells superiors de la cúpula política i que els seus responsables queden políticament, que no judicialment, inhabilitats, demanen disculpes i siguen apartats de la gestió pública”. El seu Savoir faire en aquest projecte fracassat “acabarà costant als consumidors de gas 4730 milions, segons va calcular l’OCU”. Per la seua banda Enagás i fruit de la petició del Govern a través del Reial decret-llei 13/2014, de 3 d’octubre que hiberna la infraestructura per a deixar-la en una situació de màxima seguretat, sense gas en la plataforma, gasoducte i instal·lacions de terra, ha assumit “entenem que sense massa entusiasme” la planta i personal existent. Mentre, el projecte segueix a l’espera de l’estudi del MIT (Institut Tecnològic de Massachussets) que permetrà disposar d’una base al Govern sobre la qual poder prendre una decisió sobre el futur de la instal·lació i que, previsiblement, estarà finalitzat en el segon semestre de 2016. “Un despropòsit en el seu conjunt”, ha conclòs Mulet.

 

 

 

 

Compromís denuncia que con la reducción de puestos de trabajo en Castor queda todavía más claro que “el proyecto fue todo una gran mentira”

 

Mulet: “Desde el impacto visual, a la seguridad de las instalaciones o la creación de puestos de trabajo, todo ha sido desmentido por la tozuda realidad”

 

Vinaròs, 12 de noviembre de 2015

 

El senador de Compromís, Carles Mulet, ha lamentado las pretensiones de la empresa Enagás, gestora del depósito e infraestructura del denominado Proyecto Castor, de reducir drásticamente el personal que trabaja tanto en la planta terrestre como marina, con la consiguiente pérdida de puestos de trabajo.

 

“El proyecto Castor fue un pelotazo y hay quien debió salir muy beneficiado en los distintos tramos de su materialización, que adoleció de graves carencias y falta de rigor en su tramitación administrativa”, señaló Mulet. Los argumentos a favor de la ejecución de la planta fueron cayendo como un castillo de naipes uno a uno, ante la indiferencia de la administración. “Desde la demanda de gas a la necesidad de crear un gran almacén de reserva para todo un país como España en caso de emergencias y crisis energéticas sin realizar informes sísmicos a pesar de las advertencias en un proyecto de tal envergadura”, ha recordado Mulet que reiteró que “nos olió mal desde el principio, desde el incremento en los costes hasta cada una de las grandezas reiteradas desde la empresa promotora y repetidas por los gobernantes locales, que ahora han caído por su propio peso”. No era oro todo lo que relucía.

 

Paralelamente los Juzgados de Vinaròs instruyen el conocido como caso Castor, en el que hay imputadas 18 personas “entre las que no hay imputadas ningún político de la época en la que se tramitó el proyecto de Escal UGS que estaba participada en un 66% por ACS”. La planta se tramitó como un ejemplo de respeto al medio ambiente, la seguridad, el nulo impacto visual y la creación de beneficios económicos para la población de Vinaròs y de puestos de trabajo especializados e incluso sociales. “Ha sido todo una estafa y una a una han ido cayendo, ni era segura por los temblores que producía, ni mejora la situación de la demanda de gas porque no es útil y los puestos de trabajo han pasado de los 200 de su fase inicial a 40 en la actualidad, aunque en el mes de diciembre según hemos sabido se reducirán hasta una treintena y lo seguirán haciendo a medida que vayan acabando los contratos las distintas empresas y subcontratas”, ha explicado Mulet.

 

En este sentido Mulet ha exigido que se depuren responsabilidades “ya que aquí únicamente ha actuado la justicia imputando a cargos de la empresa y del Instituto Geológico-Minero, mientras que instituciones gobernadas por el PSOE ignoraban las advertencias del Observatori de l’Ebre sobre la sismicidad en la zona y del propio PP, posteriormente, no facilitando al Síndic de Greguges valenciano los informes emitidos y las autorizaciones concedidas”. Para el senador de Compromís “a pesar que el PP se haga el sueco y señale al PSOE tiene también una clara responsabilidad ya que no pidió informes al gobierno central como consecuencia de los temblores que generaba la planta hasta la aprobación de la PNLL en les Corts Valencianes en 2014, compensando rápidamente a la empresa propietaria con 1.350 millones de euros en un contexto económico muy difícil y facilitando que la infraestructura siga abierta y no se haya desmantelado ya para desgracia de las comarcas del Maestrat y el Montsià”.

 

En este sentido Mulet ha insistido en que “sería deseable exigir responsabilidades a los niveles superiores de la cúpula política y que sus responsables queden políticamente, que no judicialmente, inhabilitados, pidan disculpas y sean apartados de la gestión pública”. Su Savoir faire en este proyecto fracasado “acabará costando a los consumidores de gas 4730 millones, según calculó la OCU”. Por su parte Enagás y fruto de la encomienda del Gobierno a través del Real Decreto-ley 13/2014, de 3 de octubre que hiberna la infraestructura para dejarla en una situación de máxima seguridad, sin gas en la plataforma, gasoducto e instalaciones de tierra, ha asumido “entendemos que sin demasiado entusiasmo” la planta y personal existente. Mientras, el proyecto sigue a la espera del estudio del MIT (Instituto Tecnológico de Massachussets) que permitirá disponer de una base al Gobierno sobre la que poder tomar una decisión acerca del futuro de la instalación y que, previsiblemente, estará finalizado en el segundo semestre de 2016. “Un despropósito en su conjunto”, ha concluido Mulet.