La moció insta el Govern a ordenar a l’Ajuntament a retirar la creu en compliment de la Llei de la Memòria Històrica i recordar-los el compliment obligatori de la mateixa

Madrid, 13 febrer 2019

La moció de Compromís que reclama instar el Govern a que ordene la retirada de la Creu de Ribalta es debatrà el proper dia 11 de març al si de la Comissió de Justícia del Senat, si les cambres no es dissolen per la convocatòria electoral. A aquesta situació s’arriba després del silenci de la máxima autoritat, Amparo Marco, als múltiples requeriments del senador Carles Mulet, com s’ha fet a Espanya múltiples alcaldes.

La moció insta el Govern a ordenar a l’Ajuntament de Castelló de la retirada de la Creu dels Caiguts del Parc Ribalta en compliment de la Llei de la Memòria Històrica, ja que la creu es va erigir per acord plenari als caiguts per Déu i per Espanya, com exaltació de la Guerra i la Dictadura, sense valor artístic, enclavat al cor d’un Bé d’Interès Cultural com és el Ribalta i així dictaminada el 2017 pel Comitè Tècnic d’Experts, que es tanca a qualsevol excepció.

La Llei 52/2007, de 26 de desembre, de memòria històrica, és molt clara quan ordena que “les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes o mencions commemoratives d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la dictadura“.

Mulet ha recordat que “aquesta actuació es va negociar al Pacte del Grau i cal que ara tothom es posicioni davant aquesta moció, que permetrà a cadascú posicionar-se davant un símbol que té el seu origen en la dictadura franquista” i ha lamentat el “poc interès” del mateix Govern socialista “ja siga per por o per algun complex” de complir la seua pròpia llei, com han fet centenars d’alcaldes de tot Espanya.

Aquesta moció va ser presentada tant al Congrés com al Senat fruit del bloqueig del mateix Ajuntament a la proposta de la coalició, que va quedar pactada i el compliment i interès per part de Compromís al País Valencià i la resta d’Espanya està allunyada de tot dubte.

06112018_mocioribalta_reg_131745

Compromís se ve abocado a debatir en el Senado sobre la Cruz del Ribalta de Castelló ante el silencio de la alcaldesa

La moción insta al Gobierno a ordenar al Ayuntamiento a retirar la cruz en cumplimiento de la Ley de la Memoria Histórica y recordarles el obligatorio cumplimiento de la misma

Madrid, 13 de febrero de 2019

La moción de Compromís que reclama instar al Gobierno a que ordene la retirada de la Cruz de Ribalta se debatirá el próximo día 11 de marzoen el seno de la Comisión de Justicia del Senado, si las cámaras no se disuelven por la convocatoria electoral. A esta situación se llega tras el silencio de la munícipe Amparo Marcoa los múltiples requerimientos del senador Carles Mulet, como están haciendo en España múltiples alcaldes.

La moción insta al Gobierno a ordenar al Ayuntamiento de Castelló la retirada de la Cruz de los Caídos del Parque Ribalta en cumplimiento de la Ley de la Memoria Histórica, ya que la cruz se erigió por acuerdo plenario a los caídos por Dios y por España, como exaltación de la Guerra y la Dictadura, sin valor artístico, enclavado en el corazón de un Bien de Interés Cultural como es el Ribalta y así dictaminada en 2017 por el Comité Técnico de Expertos, que se cierra a cualquier excepción.

La Ley 52/2007, de 26 de diciembre, de Memoria Histórica, es muy clara cuando ordena que “las administraciones públicas, en el ejercicio de sus competencias, tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la dictadura”.

Mulet ha recordado que “esta actuación se negoció en el Pacte del Grau y es necesario que ahora todo el mundo se posicione ante esta moción, que permitirá a cada uno posicionarse ante un símbolo que tiene su origen en la dictadura franquista” y ha lamentado el “poco interés” del propio Gobierno socialista “ya sea por miedo o por algún complejo” de cumplir su propia Ley, como han hecho cientos de alcaldes de toda España.

Esta moción fue presentada tanto en el Congreso como en el Senado fruto del bloqueo del propio Ayuntamiento a la propuesta de la coalición, que quedó pactada y cuyo cumplimiento e interés por parte de Compromís en el País Valenciano y resto de España está alejada de toda duda.