Al nostre país, tan sols en les àrees metropolitanes de Madrid i Barcelona es reben les emissions en DAB que van donar començament 18 anys enrere. Mentrestant, els països europeus advoquen per una implantació cada vegada més gran del DAB+ davant la futura arribada del 5G

Madrid, 16 de desembre de 2018

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, proposarà dilluns al si de la Comissió d’Indústria, Turisme i Comerç, la creació d’una Ponència d’estudi que analitze el desenvolupament de la ràdio digital (DAB +) a Espanya. La coalició valenciana defensa el necessari procés de digitalització de la radiodifusió sonora terrestre, tal com es va fer en el seu moment amb la televisió terrestre. En el cas de la televisió, Espanya va liderar el procés a nivell europeu i es va convertir, fins i tot, en referència mundial, en dur a terme l’apagada analògica amb dos anys d’antelació sobre el calendari previst per a tot Europa. “Si bé altres estats europeus ja estan implantant la ràdio digital en DAB + i fixant els seus criteris d’apagada de la seua FM, Espanya du set anys sense fer res en aquesta matèria. És més, ni tan sols s’ha plantejat una eventual reducció d’emissions en Ona Mitja, quan molts altres països del nostre entorn ja l’han abandonat fa anys. Aquest evident retard tecnològic ens col·loca en les posicions de cua en el conjunt de la UE i correm el risc de convertir-nos en l’illa europea de la ràdio analògica. Quelcom totalment inaudit, pel que urgeix començar a abordar el tema“, ha assenyalat Navarrete. 

Si bé la ràdio planteja un escenari mixt amb utilització d’internet, la seua plataforma majoritària de consum continua sent ara i en qualsevol escenari futur previsible la radiodifusió sonora terrestre. A Europa, segons la UER, el 90% del temps de consum de ràdio prové de la radiodifusió sonora terrestre (FM i DAB / DAB +), mentre que tan sols un 5% es fa a través de connexions a internet fixes i un 5 % a través de connexions a internet mòbils. Per tant, la radiodifusió sonora terrestre ha d’escometre la seua renovació tecnològica. No en va, la FM data de 1933 i no podrà integrar-se en 5G per ser analògica.

Els ciutadans no estan disposats a començar a pagar en el futur per escoltar la programació de ràdio en directe. És més, necessiten escoltar la ràdio -i molt especialment en exteriors, en mobilitat i en vehicles-amb alta qualitat d’àudio digital, sense talls i sense targetes SIM vinculades a tarifes de dades, cosa que no és possible amb internet. Entre altres coses, la ràdio en DAB+ permet l’aparició de noves emissions amb continguts diferents i complementaris als actuals, amb capacitat per a satisfer la demanda de nous serveis amb cobertura estatal, autonòmica o local. Tot això amb una gran qualitat d’àudio, sense necessitat de subscriure’s a cap plataforma o contractar una connexió a internet.

Ens sorprèn i preocupa la indefinició que els governs han tingut en els últims set anys en aquesta matèria, quan no hi va haver cap dubte sobre la implantació de la TDT al nostre país. No en va, amb la perspectiva que donen els anys, tots la percebem com un indiscutible avanç sobre la televisió analògica, ja que va augmentar tant l’oferta de canals com la qualitat d’àudio i vídeo. Esperem la Comissió d’Indústria permeta la creació i posada en marxa de la Ponència d’estudi, ja que és un mecanisme idoni per a l’intercanvi de coneixement en què els principals agents i experts assessoren els membres de la ponència. L’elaboració d’un informe que reculla tot un seguit de recomanacions permetrà, amb posterioritat i des del consens, l’execució de mesures concretes que col·loquen al nostre país al lloc que li correspon en el context europeu, afrontant amb seguretat jurídica i garanties una transició ordenada a DAB +”.

L’escenari temporal per començar a emprendre mesures també és important, ja que és necessari recuperar el temps perdut davant la futura arribada del 5G. Si mirem al nostre voltant, veurem que ja hi ha mercats desenvolupats de ràdio digital al Regne Unit, Alemanya, Itàlia, Bèlgica, Holanda, Noruega, Dinamarca i Suïssa. També hi ha serveis regulars a França, Polònia, República Txeca i Eslovènia. I fins i tot països com ara Àustria, Eslovàquia, Hongria, Croàcia o Grècia estan emetent en DAB + en fase de proves. El major exponent de tot ha estat, de moment, Noruega, qui va desplegar DAB + i va decidir apagar a principis de 2017 les seues emissions de ràdio FM a nivell nacional. Però també hi ha altres països europeus com ara Suïssa, Regne Unit o Dinamarca en els quals ja es fan servir criteris d’apagada per a la FM i fins i tot dates per al seu cessament d’emissions.

En tots aquests països, la base sobre la qual s’ha construït la implantació del DAB + ha tingut dos denominadors comuns: el consens i la voluntat dels principals agents implicats a l’hora de dissenyar i executar les fulles de rutes nacionals.

03102018-radiodigitalDAB+_reg_125687

Compromís reclamará en la comisión de Economía e Industria el desarrollo de la radio digital (DAB+) en España

En nuestro país, tan sólo en las áreas metropolitanas de Madrid y Barcelona se reciben las emisiones en DAB que dieron comienzo 18 años atrás. Mientras, los países europeos abogan por una implantación cada vez mayor del DAB+ ante la futura llegada del 5G.

Madrid, 16 de diciembre de 2018

El senador de Compromís, Jordi Navarrete, propondrá el lunes en el seno de la Comisión de Industria, Turismo y Comercio, la creación de una Ponencia de estudio que analice el desarrollo de la radio digital (DAB+) en España. La coalición valenciana defiende el necesario proceso de digitalización de la radiodifusión sonora terrestre, tal y como se hizo en su momento con la televisión terrestre. En el caso de la televisión, España lideró el proceso a nivel europeo y se convirtió, incluso, en referencia mundial, al llevar a cabo el apagado analógico con dos años de antelación sobre el calendario previsto para toda Europa. “Si bien otros estados europeos ya están implantando la radio digital en DAB+ y fijando sus criterios de apagado de su FM, España lleva siete años sin hacer nada en esta materia. Es más, ni tan siquiera se ha planteado una eventual reducción de emisiones en Onda Media, cuando muchos otros países de nuestro entorno ya la han abandonado hace años. Este evidente retraso tecnológico nos coloca en las posiciones de cola en el conjunto de la UE y corremos el riesgo de convertirnos en la isla europea de la radio analógica. Algo totalmente inaudito, por lo que urge comenzar a abordar el tema”, ha señalado Navarrete.

Si bien la radio plantea un escenario mixto con utilización de internet, su plataforma mayoritaria de consumo continúa siendo ahora y en cualquier escenario futuro previsible la radiodifusión sonora terrestre. En Europa, según la UER, el 90% del tiempo del consumo de radio proviene de la radiodifusión sonora terrestre (FM y DAB/DAB+), mientras que un tan sólo un 5% se hace a través de conexiones a internet fijas y un 5% a través de conexiones a internet móviles. Por lo tanto, la radiodifusión sonora terrestre tiene que acometer su renovación tecnológica. No en vano, la FM data de 1933 y no podrá integrarse en 5G por ser analógica.

Los ciudadanos no están dispuestos a comenzar a pagar en el futuro por escuchar la programación de radio en directo. Es más, necesitan escuchar la radio –y muy especialmente en exteriores, en movilidad y en vehículos- con alta calidad de audio digital, sin cortes y sin tarjetas SIM vinculadas a tarifas de datos, cosa que no es posible con internet. Entre otras cosas, la radio en DAB+ permite la aparición de nuevas emisiones con contenidos distintos y complementarios a los actuales, con capacidad para satisfacer la demanda de nuevos servicios con cobertura estatal, autonómica o local. Todo ello con una gran calidad de audio, sin necesidad de suscribirse a ninguna plataforma o contratar una conexión a internet.

Nos sorprende y preocupa la indefinición que los gobiernos han tenido en los últimos siete años en esta materia, cuando no hubo ninguna duda acerca de la implantación de la TDT en nuestro país. No en vano, con la perspectiva que dan los años, todos la percibimos como un indiscutible avance sobre la televisión analógica, pues aumentó tanto la oferta de canales como la calidad de audio y vídeo. Esperamos la Comisión de Industria permita la creación y puesta en marcha de la Ponencia de estudio, puesto que es un mecanismo idóneo para el intercambio de conocimiento en el que los principales agentes y expertos asesoren a los miembros de la ponencia. La elaboración de un informe que recoja toda una serie de recomendaciones permitirá, con posterioridad y desde el consenso, la ejecución de medidas concretas que coloquen a nuestro país en el lugar que le corresponde en el contexto europeo, afrontando con seguridad jurídica y garantías una transición ordenada al DAB+.”

El escenario temporal para empezar a acometer medidas también es importante, puesto que es necesario recuperar el tiempo perdido ante la futura llegada del 5G. Si miramos a nuestro alrededor, veremos que ya existen mercados desarrollados de radio digital en Reino Unido, Alemania, Italia, Bélgica, Holanda, Noruega, Dinamarca y Suiza. También existen servicios regulares en Francia, Polonia, República Checa y Eslovenia. E incluso países tales como Austria, Eslovaquia, Hungría, Croacia o Grecia están emitiendo en DAB+ en fase de pruebas. El mayor exponente de todo ha sido, de momento, Noruega, quien desplegó DAB+ y decidió apagar a principios de 2017 sus emisiones de radio FM a nivel nacional. Pero también hay otros países europeos tales como Suiza, Reino Unido o Dinamarca en los que ya se manejan criterios de apagado para la FM e incluso fechas para su cese de emisiones.

En todos estos países, la base sobre la que se ha construido la implantación del DAB+ ha tenido dos denominadores comunes: el consenso y la voluntad de los principales agentes implicados a la hora de diseñar y ejecutar las hojas de rutas nacionales. Por ello, Compromís aboga por ese mismo modelo para España y plantea iniciar el camino desde la comisión de estudio propuesta, para que los ciudadanos se puedan beneficiar de manera tangible de todas las ventajas que el DAB+ comporta.