Madrid, 14 desembre 2018

El portaveu de Compromís al Senat i membre de la comissió d’Agricultura al Senat Carles Mulet, ha tornat a demanar que Espanya exigisca l’aplicació de la clàusula de salvaguarda respecte al tractat de comerç entre la UE i cinc països sud-africans.

Mulet ha recordat com el passat dia 4, ja es va exigir directament al ministre d’Agricultura, per part de Compromís al Senat, aplicar aquesta mesura, davant la qual aquest va descartar fer-la, amb un discurs de ridiculització de la reivindicació valenciana, amb l’excusa que en altres zones d’Espanya estan ampliant les plantacions de cítrics, i que per això no hi ha cap amenaça en el sector.

El portaveu de Compromís ha recordat com tant PP com PSOE han votat reiteradament al Senat en contra de les mocions de Compromís, en les quals es demanava ampliar la seguretat en els ports d’entrades, aplicar mesures contra les exportacions de risc. Altres mesures com incloure als cítrics en la llista de vegetals amenaçats per la UE, o iniciar una campanya oficial a nivell d’Estat per informar la ciutadania de quan un cítric és d’origen estatal i quan no, mitjançant algun distintiu de qualitat, o bé fomentar el consum de cítrics estatals per part de les administracions, han quedat sense complir-se tot i ser aprovades per majoria.

Mulet ha recordat com el tractat va ser ratificat al Senat a l’abril d’enguany “únicament Compromís vam presentar veto a aquest tractat, advertíem del que estava passant ja, fins i tot abans de ratificar-i la resposta de, especialment, el PP va ser ridiculitzar la nostra petició. PP, PSOE i Ciutadans van votar sense objeccions a favor de ratificar l’Acord d’Associació Econòmica entre la Unió Europea i els seus estats membres i els Estats de l’AAE de la Comunitat per al Desenvolupament de l’Àfrica Meridional (SADC), un acord que, cal recordar, el PP va votar a favor al Parlament Europeu i el PSOE es va abstenir. Per tant, ara poques lliçons ni credibilitat poden aportar“.

Compromís ha demanat una “rectificació” per part dels partits que fins ara han fet possible aquest tractat letal “no hi ha més sortida que PP i PSOE reconeguen que es van equivocar cada vegada que votaven o s’abstenien quan altres exigíem no ratificar aquest Tractat en aquestes condicions, o quan clamant al desert exigíem aplicar ja la clàusula de salvaguarda. Ara toca aguantar i defensar el que fins ara no s’ha defensat“.

Mulet exige la cláusula de salvaguardia para los cítricos y recuerda que PP y PSOE han votado en contra 

Madrid, 14 de diciembre de 2018

El portavoz de Compromís en el Senado y miembro de la comisión de Agricultura en el Senado Carles Mulet, ha vuelto a pedir que España exija la aplicación de la cláusula de salvaguardia respecto al tratado de comercio entre la UE y cinco países sudafricanos.

Mulet ha recordado como el pasado día 4, ya se exigió directamente al Ministro de Agricultura, por parte de Compromís en el Senado, aplicar esta medida, ante la cual éste descartó hacerla, con un discurso de ridiculización de la reivindicación valenciana, con la excusa de que en otras zonas de España están ampliando las plantaciones de cítricos, y que por ello no existe ninguna amenaza en el sector.

El portavoz de Compromís ha recordado como tanto PP como PSOE han votado reiteradamente en el Senado en contra de las mociones de Compromís, en las cuales se pedía ampliar la seguridad en los puertos de entradas, aplicar medidas contra las exportaciones de riesgo. Otras medidas como incluir a los cítricos en la lista de vegetales amenazados por la UE, o iniciar una campaña oficial a nivel de Estado para informar a la ciudadanía de cuando un cítrico es de origen estatal y cuando no, mediante algún distintivo de calidad, o bien fomentar el consumo de cítricos estatales por parte de las administraciones, han quedado sin cumplirse a pesar de ser aprobadas por mayoría.

Mulet ha recordado como el tratado  fue ratificado en el Senado en abril de este año “únicamente Compromís presentamos veto a este tratado, advertíamos de lo que estaba pasando ya, incluso antes de ratificarlo y la respuesta de, especialmente, el PP fue ridiculizar nuestra petición. PP, PSOE y Ciudadanos votaron sin reparos a favor de ratificar el Acuerdo de Asociación Económica entre la Unión Europea y sus Estados Miembros y los Estados del AAE de la Comunidad para el Desarrollo del África Meridional (SADC), un acuerdo que, hay recordar, el PP votó a favor en el Parlamento Europeo y el PSOE se abstuvo. Por lo tanto, ahora pocas lecciones ni credibilidad pueden aportar”.

Compromís ha pedido una “rectificación” por parte de los partidos que hasta ahora han hecho posible este tratado letal “no hay más salida que PP y PSOE reconozcan que se equivocaron cada vez que votaban o se abstenían cuando otros exigíamos no ratificar ese Tratado en esas condiciones, o cuando clamando en el desierto exigíamos aplicar ya la cláusula de salvaguardia. Ahora toca apechugar y defender lo que hasta ahora no se ha defendido”.