La formació eleva al Congrés i al Senat la retirada del monument franquista de la Creu dels Caiguts

7 de novembre de 2018

La diputada de Compromís en el Congrés, Marta Sorlí, i el portaveu de Compromís en el Senat, Carles Mulet, han registrat una Proposició no de Llei i una moció perquè el Govern ordene a l’Ajuntament de Castelló de la Plana retirar la “Creu dels Caiguts” del Parc de Ribalta, donant acompliment a la Llei de Memòria Històrica.

Més d’un any després de l’anunci de la retirada de la creu per part de l’ajuntament i després de les discrepàncies que han eixit a la llum recentment entre PSOE i Compromís, els dos partits que formen l’equip de Govern municipal, els valencianistes han optat per traslladar el debat a les Corts Generals.

Les iniciatives parlamentàries que ha registrat avui Compromís vénen motivades per la resolució d’un comité d’experts que considera el monument un símbol d’exaltació de la Guerra Civil i la Dictadura franquista que actua, en dates determinades, com a punt de concentració per a l’exaltació del franquisme.

Des de Compromís s’ha recordat que l’article 15 de la Llei 52/2007, de 26 de desembre, de Memòria Històrica, és molt clar quan ordena que “les administracions públiques, en l’exercici de les seues competències, prendran les mesures oportunes per a la retirada d’escuts, insígnies, plaques i altres objectes commemoratius d’exaltació, personal o col·lectiva, de la revolta militar, de la Guerra Civil i de la repressió de la Dictadura”.

“Ens sorprén la poca pressa que té el PSOE en retirar aquest vestigi franquista a Castelló quan en el Congrés debatem i votem propostes similars pràcticament cada mes a iniciativa seua. No entenem com retarden tant el compliment de la seua pròpia llei”,ha explicat Marta Sorlí.

Per a Sorlí aquestes iniciatives són una oportunitat perquè el PSOE diga clarament si vol aplicar la llei de memòria històrica a tots els municipis de l’estat per igual, també en aquells on governa i la ciutadania li reclama valentia: “En Compromís tenim la mateixa posició en totes les institucions, volem que s’eliminen tots els símbols franquistes, tant els que generen titulars, com l’exhumació de Franco del Valle dels Caiguts, com els que no són tan mediàtics”.

Per la seua banda, el senador Carles Mulet ha lamentat que “ens avergonyeix que mentre Compromís ha aconseguit canviar centenars de carrers franquistes en tot l’Estat i retirar desenes de símbols, en una ciutat com Castelló siga la seua alcaldessa i el seu grup municipal socialista qui estiga posant obstacles al compliment de la llei i més en un tema tan sensible com a aquest. És intolerable que es donen excuses per a no actuar i que s’incomplisca un dels punts del pacte de govern municipal signat entre PSOE, Compromís i Castelló en Moviment”.

Mulet ha explicat que, si bé s’és conscient de la majoria del PP en el Senat que pot fer inviable l’aprovació d’aquesta moció, es podrà debatre un comportament irresponsable per part del PSOE i obligarà als partits a posicionar-se. “Fets com el de Castelló evidencien la necessitat d’uns terminis clars per a complir la llei i un règim sancionador contra qui la incomplisca. Esperem que reaccionen i no quede en evidència el grup municipal socialista. Que complisquen ja amb la llei i desbloquegen l’eliminació d’aquest símbol franquista i evitaran així l’enrogiment de fer públic en tot l’Estat l’antiexemple que és la capital de la Plana”, ha resolt.

06112018_mocioribalta_reg_131745

Compromís insta a Sánchez a que haga cumplir la Ley de Memoria Histórica también en Castelló

La formación eleva al Congreso y al Senado la retirada del monumento franquista de la Cruz de los Caídos

7 de noviembre de 2018

La diputada de Compromís en el Congreso, Marta Sorlí, y el portavoz de Compromís en el Senado, Carles Mulet, han registrado una Proposición no de Ley y una moción para que el Gobierno ordene al Ayuntamiento de Castelló de la Plana retirar la llamada “Cruz de los Caídos” del Parque de Ribalta, en cumplimento de la Ley de Memoria Histórica.

Más de un año después del anuncio de la retirada de la cruz por parte del ayuntamiento y tras las discrepancias que han salido a la luz recientemente entre PSOE y Compromís,  los dos partidos que forman el equipo de Gobierno municipal, los valencianistas han optado por trasladar el debate a las Cortes Generales.

La iniciativas parlamentarias que ha registrado hoy Compromís vienen motivadas por la resolución de un comité de expertos que considera el monumento un símbolo de exaltación de la Guerra Civil y la Dictadura franquista que actúa, en fechas determinadas, como punto de concentración para la exaltación del franquismo.

Desde Compromís se ha recordado que el artículo 15 de la Ley 52/2007, de 26 de diciembre, de Memoria Histórica, es muy clara cuando ordena que “las administraciones públicas, en el ejercicio de sus competencias, tomarán las medidas oportunas para la retirada de escudos, insignias, placas y otros objetos o menciones conmemorativas de exaltación, personal o colectiva, de la sublevación militar, de la Guerra Civil y de la represión de la Dictadura”.

Nos sorprende la poca prisa que tiene el PSOE en retirar este vestigio franquista en Castelló cuando en el Congreso debatimos y votamos propuestas similares prácticamente cada mes a iniciativa suya. No entendemos como retrasan tanto el cumplimiento de su propia ley”,  ha explicado Marta Sorlí.

Para Sorlí estas iniciativas son una oportunidad para que el PSOE diga claramente que si quiere aplicar la ley de memoria histórica a todos los los municipios del estado por igual, también en aquellos donde gobierna y la ciudadanía le reclama valentía: “En Compromís tenemos la misma posición en todas las instituciones, queremos que se eliminen todos los símbolos franquistas, tanto los que generan titulares, como la exhumación de Franco del Valle de los Caídos, como los que no son tan mediáticos”.

Por su parte, el senador Carles Mulet ha lamentado que “nos avergüenza que mientras Compromís ha conseguido cambiar centenares de calles franquistas en todo el Estado y retirar decenas de símbolos, en una ciudad como Castelló sea su alcaldesa y su grupo municipal socialista quien esté poniendo obstáculos al cumplimiento de la ley y más en un tema tan sensible como este. Es intolerable que se busquen excusas para no actuar y que se incumpla uno de los puntos del pacto de gobierno municipal firmado entre PSOE, Compromís y Castelló en Moviment”.

Mulet ha explicado que, si bien se es consciente de la mayoría del PP en el Senado que puede hacer inviable la aprobación de esta moción, se va a poder debatir un comportamiento irresponsable por parte del PSOE y obligará a los partidos a posicionarse. “Hechos como el de Castelló evidencian la necesidad de unos plazos claros para cumplir la ley y un régimen sancionador contra quien la incumpla. Esperemos que reaccionen y no quede en evidencia el grupo municipal socialista. Que cumplan ya con la ley y desbloqueen la eliminación de este símbolo franquista y evitarán así el sonrojo de hacer público en todo el Estado el antiejemplo que es la capital de la Plana”, ha zanjado.