Compromís reclama al Govern que cree una llista oficial de bancs que fan negocis amb la fabricació de material armamentístic i pregunta per les relacions comercials de venda d’armes a l’Aràbia “beneïdes” per ressorts de l’Estat, com l’anterior govern o el Cap d’Estat

Madrid, 15 d’agost de 2018

Compromís vol saber si el Govern compta amb una llista oficial de bancs que fan negocis amb la fabricació de material armamentístic, així com si pensa el nou executiu legislar per prohibir o limitar el crèdit a aquest tipus d’empreses per part de bancs assentats en el territori espanyol o si el Govern és coneixedor d’aquestes activitats per part dels bancs que han estat rescatats amb diners públics. Carles Mulet ha afirmat que “el problema és que la fabricació d’armes és legal, però hem de ser conseqüents: si ens posicionem en contra dels conflictes bèl·lics després no podem rescatar bancs que es beneficien d’aquest negoci. El que finança aquesta activitat és igual de culpable que l’empresa que fabrica aquest material i l’Estat ha de regular-ho”. Per això, s’han presentat una sèrie de preguntes per així “donar llum a un tema caracteritzat per l’opacitat i el secretisme”.

D’altra banda, s’ha fet pública, per part del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la llista dels bancs espanyols que inverteixen en armament a través de crèdits a empreses armamentístiques, encapçalant la llista el BBVA i trobant-se en la mateixa Bankia, un banc que rescatem tots els ciutadans i ciutadanes. Com s’apunta en la introducció de l’actualització de l’informe “Els bancs que inverteixen en armes” cal ressaltar la importància del finançament de les empreses d’armament per fer possible la seva producció, de fet (…), la ràtio d’endeutament de les empreses d’armes espanyoles és d’un 73% de mitjana, un valor similar al de la indústria espanyola en general “.

Cal recordar que el govern del PSOE no va esmenar a la seua arribada, les previsions del Partit Popular per adquirir armes, de manera que l’augment del 10,5% del pressupost de Defensa es manté, i concretament per a la compra d’armes, la pujada amb respecte al pressupost de 2017 és de 510 milions (2.597.000 es van destinar el 2017, mentre que el 2018 es passa a 3.107 milions).

“Invertir en armament és invertir en guerres i conflictes. Ignorar el problema ens fa còmplices del que passa. Acollim a refugiats que han hagut de fugir de casa seua perquè molts estats, com l’espanyol, no posen les mesures necessàries per frenar-ho, i controlar la fabricació d’armes és el primer pas” conclou Mulet.

El passat mes de juny van arribar a les costes valencianes més de 630 refugiats després de la negativa del Govern italià d’acollir-los. En el seu moment, el gest va ser aplaudit per molts tant dins com fora de les fronteres de l’Estat, i segueix sent-ho tot i quedar molt camí per recórrer en matèria d’immigració ja que aquests només són una xicoteta part dels milions de persones que han de fugir de les seues llars per poder salvar les seues vides a causa dels conflictes bèl·lics que delmen ciutats senceres.

Preguntes al Senat
Carles Mulet ha presentat diverses preguntes a la cambra alta per conèixer si l’armament que ha venut la indústria espanyola a l’Aràbia Saudita per valor de 270 milions d’euros està darrere de matances com les produïdes recentment, entre les quals figura el bombardeig d’un autobús de xiquets al Iemen. El representant valencià ha titllat d'”obscè” el suport de l’anterior Govern de Rajoy i del monarca Felip VI a operacions com la venda d’armes a la coalició saudita, on es vulneren els drets humans de forma clara.

15082018 preguntes armament arabia

Compromís pide al Gobierno transparencia a la hora de financiar bancos que negocian con armamento

Compromís reclama al Gobierno que cree una lista oficial de bancos que hacen negocios con la fabricación de material armamentístico y pregunta por las relaciones comerciales de venta de armas a Arabia “bendecidas” por resortes del Estado, como el anterior gobierno o el Jefe de Estado

Madrid, 15 de agosto de 2018

Compromís quiere saber si el Gobierno cuenta con una lista oficial de bancos que hacen negocios con la fabricación de material armamentístico, así como si el nuevo ejecutivo piensa legislar para prohibir o limitar el crédito a este tipo de empresas por parte de bancos asentados en el territorio español o si el Gobierno es conocedor de estas actividades por parte de los bancos que han sido rescatados con dinero público.

Carles Mulet ha afirmado que “el problema es que la fabricación de armas es legal, pero debemos ser consecuentes: si nos posicionamos en contra de los conflictos bélicos luego no podemos rescatar bancos que se benefician de este negocio. El que financia esta actividad es igual de culpable que la empresa que fabrica este material y el Estado debe regularlo”. Por ello, se han presentado una serie de preguntas para así  “dar luz a un tema caracterizado por la opacidad y el secretismo”.

Por otra parte, se ha hecho pública, por parte del Centre Delàs d’Estudis per la Pau, la lista de los bancos españoles que invierten en armamento a través de créditos a empresas armamentísticas, encabezando la lista el BBVA y encontrándose en la misma Bankia, un banco que rescatamos todos los ciudadanos y ciudadanas. Como se apunta en la introducción de la actualización del informe “Los bancos que invierten en armas” cabe resaltar la importancia de la financiación de las empresas de armamento para hacer posible su producción, de hecho (…), la ratio de endeudamiento de las empresas de armas españolas es de un 73% de media, un valor similar al de la industria española en general”.

Cabe recordar que el gobierno del PSOE no enmendó a su llegada las previsiones del Partido Popular para adquirir armas, por lo que el aumento del 10,5% del presupuesto de Defensa se mantiene y concretamente, para la compra de armas, la subida con respecto al presupuesto de 2017 es de 510 millones (2.597 millones se destinaron en 2017, mientras que en 2018 se pasa a 3.107 millones).

“Invertir en armamento es invertir en guerras y conflictos. Ignorar el problema nos hace cómplices de lo que ocurre. Acogemos a refugiados que han tenido que huir de sus casas porque muchos Estados, como el español, no ponen las medidas necesarias para frenarlo, y controlar la fabricación de armas es el primer paso” ha concluido Mulet.

El pasado mes de junio llegaron a las costas valencianas más de 630 refugiados tras la negativa del Gobierno italiano de acogerlos. En su momento, el gesto fue aplaudido por muchos tanto dentro como fuera de las fronteras del Estado, y sigue siéndolo a pesar de quedar mucho camino por recorrer en materia de inmigración pues éstos solo son una pequeña parte de los millones de personas que deben huir de sus hogares para poder salvar sus vidas debido a los conflictos bélicos que diezman ciudades enteras.

Preguntas en el Senado
Carles Mulet ha presentado varias preguntas en la Cámara Alta para conocer si el armamento que ha vendido la industria española a Arabia Saudí por valor de 270 millones de euros está detrás de matanzas como las producidas recientemente, entre las que figura el bombardeo de un autobús de niños en el Yemen. El representante valenciano ha tildado de “obsceno” el apoyo del anterior Gobierno de Rajoy y del monarca Felipe VI a operaciones como la venta de armas a la coalición saudí, donde se vulneran los derechos humanos de forma clara.