Els senadors de la coalició han recordat que la paralització de la reforma afecta àmbits d’especial rellevància com el sistema de finançament o el sistema electoral valencià

Madrid 13 d’agost de 2018

Compromís ha presentat una moció al Senat en què reclama que es desbloquege al Congrés la reforma de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià, que porta des de 2011 paralitzada. En 2016, l’actual Govern de la Generalitat Valenciana va tornar a plantejar la reforma de l’Estatut d’Autonomia que es troba des de 2011 al Congrés.

Dos aspectes claus impliquen la reforma: el sistema de finançament i la reforma del sistema electoral valencià en els últims mesos de legislatura. “Més de 7 anys porta el nostre Estatut d’Autonomia agafant pols a Madrid, més de 44 vegades s’ha ajornat. Per què el de Canàries amb prou feines ha estat uns mesos i el nostre porta més de 7 anys?” ha asseverat el senador, Carles Mulet.

La paralització de la reforma de l’Estatut d’Autonomia implica una pèrdua de fins a 1.600 milions d’euros anuals per al País Valencià. El territori valencià només rep un 8% del pressupost total del sistema de finançament, mentre que compta amb el 11% de la població de l’Estat. “Aquesta situació es podria revertir si existira voluntat política des de Madrid. Delejávem que, amb el nou Govern espanyol, certes desproporcionalitats es resoldrien, però no. Sembla que tot seguirà igual i els valencians i valencianes seguirem a la cua”ha abundat Mulet.

A més, un altre aspecte que necessita el tràmit de la reforma de l’Estatut d’Autonomia, és el sistema electoral valencià. Malgrat que, des de les Corts Valencianes es pot reformar la Llei Electoral per canviar el marc del sistema electoral valencià, per a grans canvis es requereix del nou Estatut d’Autonomia.“Podem fer petites modificacions, però sense l’Estatut d’Autonomia ens quedarem en una reforma de mínims”ha recordat el portaveu valencianista a la cambra territorial.

Entre els aspectes a reformar del sistema electoral valencià es troben la coneguda barrera electoral del 5%, l’exigència de celebració de primàries i debats per a totes les formacions valencianes, el dotar de major proporcionalitat al sistema modificant les circumscripcions o obrir les llistes electorals, entre altres. “Que formacions amb més de 100.000 votants es queden fora per una barrera electoral injusta, no ha de ser la regla, per això, des de Compromís hem posat esforços a revertir aquesta situació de cara a 2019 però, pel que sembla partits com PP, PSOE i Ciutadans propugnen una cosa i fan una altra” ha conclòs Mulet.

Compromís solicita en el Senado que se desbloquee la reforma del Estatuto de Autonomía valenciano

Los senadores de la coalición han recordado que la paralización de la reforma afecta a ámbitos de especial relevancia como el sistema de financiación o el sistema electoral valenciano

Madrid, 13 de agosto de 2018

Compromís ha presentado una moción en el Senado en la que reclama que se desbloquee en el Congreso la reforma del Estatuto de Autonomía del País Valenciano, que lleva desde 2011 paralizada. En 2016, el actual Govern de la Generalitat Valenciana volvió a reforma del Estatuto de Autonomía que se encuentra desde 2011 en el Congreso.

Dos aspectos claves implican la reforma: el sistema de financiación y la reforma del sistema electoral valenciano en los últimos meses de legislatura. “Más de 7 años lleva nuestro Estatuto de Autonomía cogiendo polvo en Madrid, más de 44 veces se ha aplazado. ¿Por qué el de Canarias apenas ha estado unos meses y el nuestro lleva más de 7 años?” ha aseverado el senador, Carles Mulet.

La paralización de la reforma del Estatuto de Autonomía implica una pérdida de hasta 1.600 millones de euros anuales para el País Valencià. El territorio valenciano solo recibe un 8% del presupuesto total del sistema de financiación, mientras que cuenta con el 11% de la población del Estado. “Esta situación se podría revertir si existiese voluntad política desde Madrid. Ansiábamos que, con el nuevo Gobierno español, ciertas desproporcionalidades se atajarían, pero no. Parece que todo seguirá igual y los valencianos y valencianas seguiremos a la cola” ha abundado Mulet.

Además, otro aspecto que precisa del trámite de la reforma del Estatuto de Autonomía, es el sistema electoral valenciano. A pesar que, desde les Corts Valencianes se puede reformar la Ley Electoral para cambiar el marco del sistema electoral valenciano, para grandes cambios se requiere del nuevo Estatuto de Autonomía. “Podemos hacer pequeñas modificaciones, pero sin el Estatuto de Autonomía nos quedaremos en una reforma de mínimos” ha recordado el portavoz valencianista en la cámara territorial.

Entre los aspectos a reformar del sistema electoral valenciano se encuentran la conocida barrera electoral del 5%, la exigencia de celebración de primarias y debates para todas las formaciones valencianas, el dotar de mayor proporcionalidad al sistema modificando las circunscripciones o abrir las listas electorales, entre otras. “Que formaciones con más de 100.000 votantes se queden fuera por una barrera electoral injusta, no debe ser la regla, por ello, desde Compromís hemos puesto esfuerzos en revertir esa situación de cara a 2019 pero, al parecer partidos como PP, PSOE y Ciudadanos propugnan una cosa y hacen otra” ha concluido Mulet.